Diş Eti Hastalıkları Tedavisi

Diş Eti Hastalıkları Tedavisi

Diş etlerinde oluşan iltihaplanmalar, diş etlerinin çekilmesi gibi rahatsızlıklar dişin çenek kemiği ile birleştiği bölgeyi etkileyerek buradaki dokunun zayıflamasını ve sağlam olmasına rağmen dişlerin kaybedilmesine neden olan ciddi rahatsızlıklardır. Diş eti hastalıkları tedavisi sırasında başarıya ulaşmak için en önemli faktör diş eti hastalığının erken teşhisidir. Ülkemizde ve dünyada önemli bir sorun olan ve 35 yaş üstü insanların %60-70’ini etkileyen diş eti hastalıkları tüm ağız yapısını ve çene kemiğini etkileyen bir sorundur. Diş eti hastalıkları tedavisi ile ilgili bilgilere geçmeden önce size diş etlerinde oluşan iltihaplanmaların ve çekilmelerin nedenleri hakkında bazı bilgiler verelim.

Ağzımızın içi her an hareket halinde olan milyonlarca bakteriye ev sahipliği yapmaktadır. Yiyecek ve gıda artıklarından beslenen ve bazıları zararsız olan bu bakteriler düzenli diş bakımı yapıldığında dişlerde çürüklere ve diş etlerinde iltihaplanmaya neden olabilecek kadar birikim oluşturamamaktadır. Ancak zararlı bakteriler ağız hijyenine dikkat edilmediği zamanlarda atağa geçerek diş yüzeyine kümeler halinde yapışıp burada şeffaf bir tabaka halinde plaklar oluşturmaktadır. Diş eti hastalıklarının başlıca nedeni bu plakların zamanında temizlenmeyerek dişin alt kısmında bulunan çene kemiği ile diş arasında tampon görevi gören dokuya ve dişin çene kemiğine oturduğu yerde bulunan diş etlerine kadar ilerlemesi ve bu bölgeyi enfekte etmesidir.

Diş hekimini 6 ayda bir ziyaret etmek bu gözle görülmeyen bakteri tabakaların belirlenmesinde ve temizlenmesinde etkili bir yöntemdir. Diş eti rahatsızlıkları hangi aşamada olduklarına göre çeşitli müdahalelerle tedavi edilebilmektedir. Yazımızın devamında diş eti hastalıkları tedavisi için kullanılan uygulamalar hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

Cerrahi Müdahale Kullanılmayan Diş Eti Hastalıkları Tedavisi

Herhangi bir cerrahi uygulamaya gerek kalmadan yapılan diş çevresinde bulunan diş taşlarının ve dişin çevresinde oluşan ölü diş etleri ve yumuşak dokunun temizlenmesi diş eti sorununa yol açan bakterileri arındırarak diş ve diş etlerinin hava almasını sağlayan bir yöntemdir. Kök yüzeyinde yapılan bu müdahale sonrasında bakterilerin ve ölü dokunun oluşturduğu diş eti çekilmesi sorunu ve iltihaplanmalar sona erecektir. Ancak bu uygulama sonrasında ağız hijyenine maksimum özen göstermek ve diş arası fırçası her gün kullanarak ağızda yemek artığı kalmamasını sağlamak tedavinin başarısı açısından çok önemlidir.

Periodontal Ameliyat

Diş eti hastalıkları tedavisi kullanılan bir diğer yöntem olan periodontal ameliyatlar ileri aşamalardaki diş eti hastalıklarına çözüm için uygulanmaktadır. Periodontal ameliyat genellikle hastanın dişlerinin sallanmaya başladığı, çene kemiğinde erimelerin yaşandığı durumlarda diş etlerinin cerrahi müdahale ile kaldırılarak diş köklerine kadar bulunan tüm alanın ölü doku ve bakterilerden temizlenmesi ve diş etlerinin tekrar dikilmesinden oluşmaktadır. Bu ameliyatlar yüzeysel temizleme ve diş fırçası ve diş temizlenmesi yöntemleri kullanılarak ulaşılamayacak bölgelerdeki bakteri tabakalarının temizlenebilmesi için uygulanmaktadır.

Diş Eti Hastalıkları İçin Lazer Tedavisi

Lazerle diş eti tedavisi henüz çok kullanılmayan ve daha fazla bilimsel çalışmanın yapılmasına gerek duyulan bir yöntemdir. Ancak lazerle diş çevresinde bulunan bakteri plaklarının ve ölü dokuların temizlenmesi işlemi sırasında hastalar daha az kanama ve şişlik yaşamaktadır. Ancak operasyon deneyimli bir uzman tarafından yapılmalı aksi takdirde kullanılacak yanlış lazer ışınları diş etlerinde ciddi yaralanmalar yaratabilir.

Diş İmplantı

Diş eti sorunu yaşadığınızı çok ileri aşamalarda fark ettiyseniz bazı durumlarda sağlam dişlerin çekilmesi gerekebilmektedir. Çekilen diş yerine çene kemiğine tutturulan diş implantları diş bakımına özen gösterdiği halde diş eti hastalıkları yüzünden diş kaybı yaşayan hastalar için ideal bir çözüm olarak görülmektedir.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın