Diş Eti Rahatsızlıkları

Diş Eti Rahatsızlıkları

Dişle çene kemiği arasında bağlantı kuran lifli dokulara verilen genel ad olan diş etinde oluşan sorunlar düzenli diş hekimine gidilmediği takdirde uzun süre farkına varılmadan ilerleyebilmektedir. Diş eti rahatsızlıklar diş eti iltihabı ve diş eti çekilmesi olarak iki ana kategoride toplanabilir. Bu yazımızda diş eti rahatsızlıkları ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgiler bulabilirsiniz.

Diş eti rahatsızlıkları çok büyük bir oranda diş çevresinde bulunan doku üzerinde ya da diş ve doku arasında bakterilerin birikmesi sonucu yaşanan iltihaplanmalardan oluşmaktadır. Periodontal hastalık adı da verilen bu hastalıklar diş etini kavrayan dokuda enfeksiyona neden olarak diş kökünün oturduğu çene kemiğinde kemik kaybına, dişin sallanmasına ve son olarak da çürüksüz sağlam bir dişin kaybedilmesine kadar varabilen sonuçlara yol açmaktadır.

Zararlı bakteriler ağız sağlığına ne kadar özen göstersek de ağzımızda her gün milyonlarcası hareket etmekte, diş yüzeyine yapışmakta ve burada tabakalar oluşturmaktadır. Önemli olan bu bakteri tabakalarının kalınlığının artmadan tekrar tekrar temizlenmesidir. Bu da yemeklerden sonra aksatmadan dişlerin fırçalanması, geceleri yatmadan önce diş arasında fırçanın ulaşamadığı yerlerde diş ipi ile kalan artıkların temizlenmesi ve diş ipinin de ulaşamadığı bölgeler için ağız gargarası kullanılması ile sağlanabilmektedir. Bu rutinin aksadığı zamanlarda bakteriler kümeleşecek, diş çürüğü ve diş eti iltihabı oluşturacak kadar vakit bulabilir. Zamanında belirlenemeyen ve tedavisi gerçekleştirilmeyen diş eti iltihapları da periyodontit adı verilen diş eti çekilmelerine öncülük edecektir.

Diş eti iltihabı yaşadığınızda dişlerinizi fırçalarken, yemek yeme sırasında diş etlerinizde kanamalar meydana gelir. Diş ve diş etlerinizde hassasiyet artar ve soğuk/sıcak gıda ve içecek tüketiminde ağrılar yaşarsınız. Diş hekiminin gerçekleştireceği diş taşı temizleme uygulaması ve evde yapacağınız düzenli ağız bakımı ile diş eti iltihabından kolayca kurtulabilirsiniz. Bazı durumlarda iltihabın büyüklüğüne ve iyileştirme sürecini hızlandırmak için doktor kontrolünde antibiyotik tedavisi de uygulanabilmektedir.

Diş eti rahatsızlıkları içinde iltihabın bir sonraki aşaması olan orta derecedeki Periodontal hastalıklar diş eti enfeksiyonları nedeniyle oluşmaktadır. Bu aşamada diş eti çevresinde etkili olan bakteriler çene kemiğine ve diş etlerinde aşınmalara yol açmaktadır. Bakteriler bu gölgede bulunan dokunun ölümüne neden olmakta ve ölü doku bakterilerin daha da artmasını sağlamaktadır. Bu zincirleme reaksiyon sonucu dişi saran dokunun derinliği sağlıklı olarak tanımlanan 3 milimetreden 5 milimetreye kadar artmaktadır. Bu aşamada gerçekleştirilecek tedavi ile bu doku temizlenerek bakteriler kontrol altına alınmakta ve çene kemiği ile diş köklerinin erimesi engellenmektedir.

İleri düzeyde Periodontal hastalık dişin oturduğu yuvanın dışarıdan girilebilen derinliğinin 5 milimetreden fazla olması durumudur. Bu durumda çene kemiğinde dişin tutulduğu bölgedeki kemik eriyerek diş sallanmaktadır. Zamanında müdahale edilmezse sağlam diş düşecektir. Bu düzeydeki diş eti rahatsızlıkları lokal anestezi uygulanarak diş etinin kaldırılıp mümkün olduğunca derindeki bakteri kümeleşmeleri ile ölü dokunun temizlenmesi ile tedavi edilmektedir. Bu operasyondan sonra diş etleri temizlenen bölgelere doğru çekilerek boşluğu doldurur.

Diş eti rahatsızlıklarından biride diş eti apseleridir. Diş eti apsesi Periodontal rahatsızlığı bulunan hastalarda çene kemiği ve yumuşak dokunun zedelendiği bölgelerin iltihaplanması sonucu oluşmaktadır. Diş eti apsesi diş etinin gözle görünmeyen bölgesinde diş kökünde meydana geldiğinde ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Akut apseler sürekli ağrı, kanama ve ileriki aşamalarda diş eti çekilmesi gibi problemlere neden olur.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın