Dişte Kanal Tedavisi

Dişte Kanal Tedavisi

Dişte kanal tedavisi diğer adıyla endodontics genellikle oluşturan dişlerin altında bulunan sinirleri ve damarları çevreleyen dişözünün ölmesi neticesinde dişi kurtarmak amacıyla kullanılan bir uygulamadır. Enfeksiyon sonucunda oluşan bu durum tedavi edilmediği takdirde şiddetli diş ağrılarına, diş apselerine ve daha ileriki aşamalarda çene kemiğine kadar varan iltihaplanmalara yol açabilmektedir. Dişte kanal tedavisi alternatifi olarak sadece dişin çekilmesi gelmektedir ancak bu dişin kaybına neden olduğu için pek çok diş hekimi tarafından tercih edilmemektedir.

Dişte uygulanan kanal tedavisi dişin çekilmesine engellemek, oluşan ağrıların ve iltihapların önüne geçebilmek için diş kökündeki sinirin yerine bir metal yerleştirilmesi olarak basitçe açıklanabilir. Dişte asıl ağrılara neden olan dişözünün görevini yerine getiremeyerek dişe tutan sinirin açığa çıkması, yemek yerken veya hava ile temas ettiğinde tepki vermesidir. dişözü öldüğü zaman ya da ölmesi sırasında enfeksiyon kaparak dişi tutan tüm diş eti iltihaplanarak dişteki sirkülasyonun önüne geçmektedir.

Dişte Kanal Tedavisi Aşamaları

İnceleme: Diş hekimi basit testlerle dişin ölüp ölmediğini kontrol eder. Eğer yapılan kontrol sırasında hasta hiçbir şey hissetmiyorsa diş için kanal tedavisi yapılmasına karar verilir ve lokal anestezi uygulanarak kanal tedavisinin yapılacağı bölge uyuşturulur.

Dişin Delinmesi: Dişözüne ulaşmak ve sinirin yerinden çıkarılması için diş delinir. Bu aşamada lokal anestezi sayesinde hasta işlemleri hissetmemektedir. Dişi delme işlemi dişin üst kısmının orta bölgesinden yapılmaktadır.

Dişin Boşaltılması: Ağrılara neden olan sinir, ölü dişözü ve damarlar temizlenerek bölge kanal tedavisi için uygun duruma getirilir. Bu temizleme işlemi sırasında basınçlı sıvı ve hava kullanılarak yeniden iltihaba yol açacak tüm kalıntıların ve parçacıkların iyice temizlenmesi sağlanır.

Dolgu: Diş altında bulunan sinir yerine bir vida yerleştirilir, açılan boşluk kauçuğa benzer bir madde ile kaplanır.

Pek çok insan dişte kanal tedavisinin çok acı veren bir yöntem olduğunu sanmaktadır. ancak kanal tedavisi sırasında kullanılan lokal anestezi iğneleri tüm operasyon sırasında hiçbir acı hissedilmemesini sağlamaktadır. Sürekli diş ağrısı yerine bir kaç iğnenin acısıyla baş etmek daha kolay olacaktır. Lokal anestezi dilinde uyuşmasına neden olduğu için uyuşukluk geçene kadar dilinizi ısırmamanız için yemek yememelisiniz.

İyileşme süresinde diş hekimine bir kaç kez gitmeniz gerekecektir. Sert kabuklu yiyeceklerden uzak durmalısınız. Çok sıcak ve çok soğuk içecekler kanal tedavisi uygulanan bölgede hassasiyet yaratabileceği için tedaviden sonra bir kaç gün boyunca mümkün olduğu kadar az alınmalı. Bu dönemde olması gerekenden daha fazla bir ağrı hissederseniz doktorunuza ağrı kesici kullanımı için danışabilirsiniz.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın