Diyet ve Saç Dökülmesi

Diyet ve Saç Dökülmesi

Saç dökülmesi her yaştan insanı etkilemektedir. Bazen genetik faktörler nedeniyle yaşanan saç dökülmesi bazı durumlarda çevresel etkenler ve yetersiz beslenme ile ortaya çıkabilir. Hiç kuşkusuz diyet ve saç dökülmesi arasında bir bağ bulunmaktadır. Eğer iyi bir diyet programı uygulamıyorsanız almanız gereken vitamin ve mineralleri alamadığınızdan saçlarınız sağlığını kaybedebilir ve dökülebilir.

Diyet yaparken sadece kalori hesaplamak çok yanlıştır. Diyetiniz vücut ve saç sağlığınız için gereken vitamin ve mineralleri tam olarak alabileceğiniz gıdalardan oluşmalıdır. Aşağıda diyet yaparken saç dökülmesi sorunuyla karşı karşıya kalmamanız için ihtiyacınız olan vitaminler ve mineraller hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Çinko: Tavsiye edilen günlük çinko tüketimi 9 yaş ve üstü erkekler için 11 mg, kadınlar içinse 8 mg’dır. Çinko yönünden zengin gıdalar arasında et, deniz ürünleri, karaciğer, yumurta, soya ürünleri, baklagiller, fındık ve kepekli tahılları sayabiliriz. Hayvansal gıdalardan alınan çinko vücut tarafından daha iyi emilir.

Demir: Diyet yaparken saç dökülmesi yaşamak istemiyorsanız tükettiğiniz gıdaların bazıları mutlaka demir içermelidir. 19-50 yaş arası erkekler günlük 18 mg, aynı yaş aralığındaki kadınlar ise 18 mg demire ihtiyaç duyar. Demir bakımından zengin gıdalar yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et, kabuklu yemişler ve tahıl gevrekleridir. Et tüketmiyorsanız domates, brokoli, portakal, kivi ve Brüksel lahanası gibi sebze ve meyveler et dışı kaynaklardan aldığınız demirin vücut tarafından daha iyi, emilmesini sağlayacaktır.

Protein: 19-70 yaş arası erkekler günde 56 mg kadınlar ise 46 mg protein almalıdır. Et, balık, kümes hayvanları, yumurta, peynir, süt, yoğurt, fasulye, kuru fasulye, siyah fasulye, tofu, fındık protein bakımında iyi birer kaynaktır. Yetersiz kalori alımını vücudun ihtiyaç duyduğu proteini almasını engelleyebileceğinden çok düşük kalorili diyetler saç dökülmesine neden olabilir.

Sağlıklı Yağlar: Diyet demek aldığınız yağı tamamen kesmeniz demek değildir. Sağlıklı bir beslenme ancak aldığınız kalorinin %25 ile %30’u arası yağlardan gelirse mümkün olabilir. Tabii burada öne çıkan nokta tükettiğiniz yağın kaynağı. Sağlıklı yağ asitleri açısından zengin somon, tuna, uskumru gibi balıklar, keten tohumu yağı, soya yağı, ceviz, fındık gibi yemişler iyi kaynaklardır.

D Vitamini: Son yıllarda saç dökülmesi üzerine etkileri araştırılan D vitamini yeterince alınmadığında saç sağlığı üzerine olumsuz etki yaratmaktadır. D vitaminin doğal yollardan almak istiyorsanız yumurta sarısı, tahıllı ürünler, kepek ve D vitamini yönünden zenginleştirilmiş süt tüketebilirsiniz. Ayrıca gün içinde 10 dakika boyunca güneşe çıkmak vücudun D vitamini üretmesini sağlayacaktır.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın