Diyet Yaparken Tansiyon Düşmesi

Diyet Yaparken Tansiyon Düşmesi

Diyet yaparken tansiyon düşmesi genellikle çok düşük kalorili diyet programlarında, yeterli miktarda enerjinin alınmaması sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden düşük kalorili, daha doğrusu vücut için gerekli vitamin ve mineralleri alamadığınız diyet listeleri uzmanlar tarafından tavsiye edilmiyor. Tansiyon düşmesinin diğer nedenleri ise, az tuzlu (sodyum) beslenme ve vücudun aşırı su kaybetmesi olabilir.

Diyet yaparken tansiyon düşmesi ara ara yaşanabilir. Ancak bu sık sık meydana geliyorsa, kan basıncının sürekli normal değerlerin altında seyrettiği hipotansiyona işaret ediyor olabilir. Tansiyon düşmesinin geçici mi yoksa hipotansiyon nedeniyle mi olduğunu öğrenmek için test yaptırmanız gerekebilir.

Geçici olarak yaşanan tansiyon düşmesi için, eğer sodyum eksikliğinden kaynaklanıyorsa tuz miktarını arttırabilir, su kaybı nedeniyle meydana geldiyse daha fazla su tüketebilirsiniz. Tansiyon düşmesiyle birlikte ishal de görülüyorsa lifli gıdaları azaltarak pirinç, ekmek gibi ishali geçirmeye yardımcı besinleri tüketebilirsiniz.

Tansiyon Düşmesinin Belirtileri

Kan basıncı her düştüğünde gözleriniz kararmayabilir. Düşük kan basıncı bazen ağız kuruluğu, yorgunluk, baş dönmesi, çarpıntı, bulanık görme veya mide bulantısı gibi belirtilere yol açabilir. İştah kaybı, sinirlilik hali, baş ağrısı, kaslarda meydana gelen kramplar yine düşük tansiyon belirtileri arasında gösterilmektedir.

Tedbirler

Hali hazırda düşük tansiyon şikayetiniz varsa diyet programınızı oluştururken bir beslenme uzmanından yardım almanız diyet yaparken yaşanabilecek olası olumsuzlukları engellemek için tavsiye edilir. Eğer normalde tansiyon seviyenizde bir sorun yoksa ancak diyet yaparken sürekli kan basıncınız düşüyorsa bir doktora giderek nedenini öğrenmelisiniz.

Bu yazıda yer alan bilgiler hiçbir koşulda teşhis, tedavi niteliği taşımamaktadır. Sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza danışınız.

, ,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın