Doğal Yollarla Diş Bakımı ve Diş Temizliği

Doğal Yollarla Diş Bakımı ve Diş Temizliği

Günlük diş bakımını tam olarak yapabilmek için sadece marketlerde satılan markalı ürünleri kullanmanız gerekmiyor. Diş bakımınızı tam olarak yapmak ve dişlerinizin temizliğini sağlamak için dikkat etmeniz gereken en önemli nokta özellikle yemekten sonra dişlerinizi fırçalamanız ve günde en az bir kez diş ipi ile diş aralarında kalan yemek artıklarını temizlemelisiniz. Diş bakımı ve dişlerin sağlıklı olması için sadece fırçalamak ve diş ipiyle temizlik yapmak yeterli değil. Doğal yollarla diş bakımı ve diş temizliği için bazı önerilerimiz bulunuyor.

Yağ Çekmek (Oil Pulling)

Hindistan’da Ayurveda tıbbına dayalı binlerce yıllık bir gelenek olan yağ çekme, Batı dünyasında da son yıllarda yaygınlaştı. Sabahları ağzı derinlemesine temizlediğine inanılan bu yöntem, antioksidan özelliği bulunan hindistan cevizi yağı, zeytinyağı veya susam yağı ile uygulanır. Ayurveda tıbbına göre yağ çekmek, uyku sırasında ağızda biriken toksin ve bakterileri dişler, dil, diş etleri ve gırtlaktan çekip çıkarır. Böylece, o toksinler yeniden vücudunuza girmeden dışarı atılır. Kısa vadede ağız ve dişler, uzun vadede ise tüm vücut toksinlerden arınır.

Nasıl Yapılır?

Sabah uyanınca ilk iş olarak, bir bardak su bile içmeden, bir çorba kaşığı kadar organik yağ ağza alınır. 20 dakika boyunca ağızda gezdirilir, dişlerin arasından çekilir, tekrar tekrar ağızda çalkalanır. Gargara yapılmaz. Yağ bu sürede tükürükle hacimlenecektir.

20 dakika sonra ise bu toksinli yağı tükürüp, ağzınızı önce ılık su ile çalkalamanız, ardından da dişlerinizi fırçalamanız gerekir. Yağı kesinlikle yutmamalısınız. Ayrıca hindistan cevizi yağı belli bir ısının altında katılaştığı için lavaboya değil, çöpe tükürülmeli. Bu 20 dakika sırasında sabit bir yerde durmanız gerekmez, sabah yaptığınız rutin işleri aradan çıkarabilirsiniz.

Yağ Çekmek Ne İşe Yarar

  • Yağ çekmek, uzun zamandır hissetmediğiniz bir temizlik hissi sağlar.
  • Diş etlerini daha sağlıklı hale getirir, diş eti kanamalarını engeller.
  • Plak oluşumunu azaltır, dişleri zaman içinde beyazlatır.
  • Düzenli uygulandığında, dişler üzerindeki lekeleri çözer.
  • Ağız kokusunu ortadan kaldırır.
  • Çürükleri engeller.
  • Ağızda iltihap oluşumunu yok eder, yaraları iyileştirir.
  • Yağ çekmenin, vücuda giren toksin ve bakteri miktarını önemli ölçüde azaltması sayesinde dolaşım sistemini rahatlattığı, kalp hastalıkları riskini azalttığı ve akne oluşumunu engellediği düşünülür.

Diş Macununuzu Değiştirin

Şampuanlarınızın doğal olmasına özen gösteriyor ve her yeni ürünün içerik etiketini satır satır okuyorsanız, aynısını diş macunu için de yapmak isteyebilirsiniz… Zira birçok diş macunu da aynı şampuanlar gibi sodyum lauril sülfat (SLS), paraben, triclosan, formaldehit ve petrol bazlı renklendiriciler içerir. Dahası uzun vadeli ve bol miktarda kullanımı sinir sistemini, üreme sistemini ve tiroid bezlerini olumsuz etkileyen florür de hâlâ birçok diş macununda bulunuyor.

Kimyasal diş macunları yerine organik diş macunlarını tercih etmek, doğal yollarla diş bakımında önemli bir aşama kat etmek anlamına geliyor. Dahası, bir dizi yağ, karbonat ve misvak tozu gibi malzemelerle evde kendi doğal diş macununuzu hazırlayabilirsiniz.

Dilinizi Unutmayın!

Birçoğumuz dişlerimizi beyazlatmaya saatler harcarken, dili sanki vücudumuzun bir başka yerindeymiş gibi göz ardı eder. Oysa dil temizliğine dikkat edilmemesi, dişlerin sağlığını da olumsuz etkiler. Dilinizin yüzeyindeki bakterileri ve ölü deriyi düzenli olarak bir dil temizleyici ile temizlemeniz tavsiye edilir.

Yeşil Çay İçin

Araştırmalara göre, düzenli olarak yeşil çay tüketmek diş eti hastalıkları ve çürük riskini önemli ölçüde azaltıyor. Yeşil çayın bu etkisi, içindeki kateşin isimli güçlü antioksidanın ağızdaki zararlı bakterileri öldürmesinden kaynaklanıyor. Yemeklerden sonra diğer bitki çaylarını içmek de aynı şekilde zararlı bakterileri öldürerek dişlerde çürümeyi engeller.

Doğal Diş Beyazlatma Yöntemleri

Dişçilerin farklı kimyasallarla hayata geçirdiği diş beyazlatma, evde doğal malzemelerle de mümkün. İşte bazı formüller:

Karbonatla Diş Fırçalama

Doğal bir beyazlatma özelliğine sahip olan karbonat ticari diş macunlarının da hemen hepsinde kullanılır. Karbonat dişin yüzeyindeki lekeleri çözer, ağızdaki zararlı bakterileri öldürür ve plak oluşumunu engeller. 2 çay kaşığı suya katılmış bir çay kaşığı karbonatla diş fırçalamak, zaman içinde gözle görülür bir beyazlama sağlayacaktır.

Limon ve Karbonat

Limonun içindeki sitrik asit dişler üzerindeki lekelere karşı etkilidir. Karbonat da aynı şekilde doğal bir beyazlatıcıdır. Karbonatı, bir çay kaşığı limon suyu ile hafif kıvamlı bir macun oluşturacak şekilde karıştırın. Dişlerinizi iki dakika boyu bu macunla fırçalayın.

Elma Sirkesi

Yüzlerce yıldır doğal bir temizlik malzemesi ve dezenfektan olarak kullanılan elma sirkesi, diş yüzeylerindeki lekelere karşı oldukça etkilidir. Aynı zamanda dişlerde genel olarak beyazlama da sağlar. Elma sirkesi, içindeki asetik asitten aldığı antibakteriyel özelliği ile ağızdaki zararlı bakterileri de öldürür. Bununla birlikte, asetik asit son derece güçlü bir maddedir. Elma sirkesini dişlerinize çok uzun süreler boyu ve çok sık temas ettirmeniz halinde diş minesi zarar görebilir. Dolayısıyla elma sirkesinin dişlerde dikkatli bir biçimde kullanılması önerilir.

Su ile eşit oranda karıştırarak seyrelttiğiniz elma sirkesini, bir-iki dakika boyunca ağızda çalkalayıp tükürmeniz yeterli olacaktır. Bu uygulamayı hafta iki defadan sık yapmayın. Elma sirkesini hiçbir zaman dişlerinize su ile karıştırmadan uygulamayın.

Çilek

En bilinen doğal diş beyazlatma yöntemlerinden biridir. Ezilmiş taze çilek ile karbonat karışımından hazırlayacağınız bir macun ile dişlerinizi haftada birkaç defa fırçalayabilirsiniz. Bu karışımda, çileğin içindeki malik asit maddesinin dişleri beyazlattığı, karbonatın da lekeleri çıkardığı düşünülür. Ancak bilimsel araştırmalar, bu macunun beyazlatıcı etkisinin çok da fazla olmadığını gösterir. Diş minelerine zarar vermemek için bu yöntemi her gün uygulamanız da tavsiye edilmez.

Ananas

Ananasın içindeki bromelain isimli enzim diş lekelerini çıkarır. Bromelain, son yıllarda beyazlatıcı etkili ticari diş macunlarında da kullanılmaktadır. Ancak bu maddenin son derece güçlü bir leke çıkarıcı olduğunu unutmayın ve dişlerinize ananası kısa süreliğine sürdükten sonra ağzınızı hızla su ile çalkalayın.

Limon Kabuğu ve Tuz

Limon kabuğunun beyaz kısımları, ticari diş beyazlatma ürünlerinde de kullanılan ‘d-limonene’ adlı leke çıkarıcı maddeyi içerir. Limon kabuğunun beyaz renkli iç kısımlarına az miktarda deniz tuzu serpip, dişlerinizi iki dakika boyunca fazla bastırmadan ovmak lekelerin azalmasına yardımcı olacaktır. Aynı yöntemi portakal kabuğu ile de uygulayabilirsiniz.

Muz Kabuğu

Muz kabuğunda yüksek oranda bulunan potasyum, magnezyum ve manganez mineralleri dişlerin beyazlamasına yardımcı olur. Muz kabuğunun iç kısmını iki dakika boyunca dişlerinize sürtmenin lekeleri çıkarmaya yardımcı olduğunu göreceksiniz.

Kalsiyum

Bazı kişilerde dişlerin sararmasının nedeni, diş minesinin erozyona uğraması ve minenin altındaki sarı renkli, dentin isimli tabakanın kısmen görünür hale gelmesidir. Süt, peynir ve brokoli gibi kalsiyum zengini besinler diş minelerinde erozyonu en aza indirger.

Zerdeçal

Kıymeti Batı’da yeni yeni anlaşılan zerdeçal, diş temizlemede de etkilidir. Hem iyi bir leke çıkarıcı, hem de antibakteriyeldir. Aynı zamanda bir antienflamatuar olarak diş eti rahatsızlıkları riskini azaltır.

Bir çay kaşığı zerdeçalı çok az su ile karıştırın ve dişlerinizi iki dakika boyu bu sıvıyla fırçalayın. Ardından, ağzınızı çalkalayıp normal diş macununuzla bir kez daha fırçalayın. Düzenli kullanımda zerdeçal dişlerinizi beyazlatacaktır.

Bunları Unutmayın

  • Diş Fırçalamayı İhmal Etmeyin: Dişlerinizi günde iki defa, en az ikişer dakika boyunca fırçalamak, onları temiz ve beyaz tutmanın en etkili yoludur. Diş fırçalamanın gücünü hafife almayın. Mümkünse dişlerinizi her yemekten sonra vakit kaubetmeden fırçalayın. Aynısını çay, kahve, sigara ve şarap içtikten sonra da yapmaya çalışın.
  • Hiçbir Yöntemi Abartmayın: Doğal diş bakımında en sık yapılan hata, lekeleri çıkarmaya çalışırken yüzeye fazla bastırmaktır. Doğal bakım sırasında dişlerinize nazik davranmazsanız, hem diş minelerine hem de diş etlerine zarar verme riskine girersiniz.
  • Dişleriniz, Beslenme Biçiminizin Aynasıdır: Ne yediğiniz, diş sağlığınızı doğrudan ilgilendirir. Sağlıklı dişler için gazlı içecek ve şeker tüketimini sınırlandırmalısınız. Bu besinleri tükettikten sonra dişlerinizi hemen fırçalamalısınız. Sağlıklı dişler için C, D ve K2 vitaminlerinin yanı sıra magnezyum, fosfor, potasyum ve kalsiyum açısından zengin bir diyet izlemelisiniz. Ananas, tarçın, havuç, brokoli ve soğanın diş sağlığına iyi geldiği de bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

, ,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın