dua-cicegi

Dua Çiçeğinin Çeşitleri ve Bakımı

Yaşam alanlarımıza ferahlık getiren, görüntüsüyle adeta sanat eserine benzeyen dua çiçeğinin bakımı nasıldır? Tüm özellikleri ve bakımıyla ilgili püf noktaları yazımızda bulabilirsiniz.

Dua çiçeği, Marantaceae (Duaçiçeğigiller) familyasının Maranta cinsinden bir türdür. Bilimsel adıyla maranta olarak ifade edilen dua çiçeği, ismini İtalyan botanikçi Bartolomeo Maranta’dan almaktadır. Buna ek olarak dua çiçeğine ‘calathea çiçeği’ de denmektedir.

16.yüzyılda Bartolomeo Maranta tarafından keşfedilen bitkinin bilimsel olarak kabul edilen 20 alt türü vardır. Bazı kaynaklara göre 20’den de fazladır. Maranta bitkisi, aynı zamanda ‘dua çiçeği’ ismini fiziksel bir özelliği nedeniyle almıştır. Dua çiçeğinin yaprakları güneşin batışından sonra şekil değiştirir. Karşıdan bakıldığında ‘dua eden insan eli’ şeklinde olduğunu düşündürtür. Bu özelliğinden dolayı maranta bitkisine ‘dua çiçeği’ denmiştir. Dua çiçeğinin birbirinden farklı olan alt türlerine genel olarak aynı isim verilmektedir. Hepsine dua çiçeği ya da calathea çiçeği denmesi ve genel olarak özelliklerinin benzemesine rağmen görünümleri birbirinden oldukça farklıdır.

Dua Çiçeğinin En Popüler Alt Türleri

Calathea Makoyana: Yaklaşık 45 santimetreye kadar büyüyebilir. Zemininde soluk renkli desen ve üzerinde mürekkep lekesini andıran koyu yeşil şekiller vardır.

Calathea Roseopicta: Büyük yuvarlak yaprakları vardır. Yaprakların altı kısmı kırmızı renkte olmakla beraber damarları pembe-beyaz tonlardadır. Yaprak kenarları ipeksi yapıda olan bitki, iç mekânlarda çok tercih edilen bir türüdür. 50 santimetreye kadar büyüyebilir.

Calathea Lancifolia: İnce, zayıf ve uzun yaprakları ile 45 santimetreye kadar büyüyebilir. Yapraklarının üst kısmı koyu yeşil desenlidir ve alt kısmında mor renkler vardır.

Calathea Ornata: Dua çiçeğinin ince uzun yaprakları olan bir türüdür. Şerit halinde ince çizgili desenleri vardır. Genelde soluk yeşil bir renk hakimdir.

Calathea Orbifolia: İri ve yuvarlak yapraklarında, beyaz çizgileri ve açık yeşil renkte bir zemin rengi vardır. Yaşam alanlarının vazgeçilmez bitkilerindendir.

Calathea Louisae: Bitkinin boyu yaklaşık 80 santimetreye kadar uzayabilir. Yaprağında iki farklı tonda (açık ve koyu) yeşil çizgiler bulunur.

Calathea Ecuadoriana: Tropikal nemli dağ ormanlarında yetişir. Yaprakları iridir ve üst kısım koyu yeşil, alt kısım ise koyu kırmızı renktedir.

Calathea Warscewiczii: Sarı ve beyaz renkte çiçekler açar. Yaprakları geniş ve koyu yeşil renktedir.

Calathea Veitchiana: Tropikal iklimlerde yetişebilir. Dua çiçeğinin bu türü yakın zamanlarda Richard Pearce adında bir bitki koleksiyoncusu tarafından keşfedilmiştir. Yapraklarında bir kelebeğin kanatlarını andıran açık ve koyu yeşil renklerde desenler mevcuttur.

dua çiçeği çeşitleri

Yukarıda saydığımız türler, dua çiçeğinin dünya genelinde en çok bilinen farklı formdaki çeşitleridir. Ve daha çok sayıda dua çiçeği türü dünyada mevcuttur. Dua çiçeğinin doğum yeri tropikal bölgelerdir. Özellikle Amerika’nın kuzey ve güney kıtalarında tropikal iklimlerin yaşandığı yerler ve Karayip’in doğu tarafında maranta türlerinden bolca görülmektedir. Dua çiçeğine dünyada en çok rastlayabileceğimiz yer ise Brezilya’da yağmur ormanlarıdır.

Dua Çiçeğinin Yaprakları

Saksı çiçekçiliğinde dua çiçeği oldukça önemli bir yere sahiptir. Bunun nedeni bitkinin iri ve güzel yapraklarıdır. Hatta insanların evlerinde ya da ofislerinde dua çiçeği yetiştirmelerinin başlıca nedeni, yapraklarıdır. Değişik formlardaki yapraklarının üzerinde desenler bulunan dua çiçeği, dekoratif bir görünüme sahiptir. Dua çiçeğinin yaprakları genelde elips şeklindedir ve damarının her iki yanında çeşitli renklerde desenler vardır. Türüne göre renkleri ve şekilleri değişse de dua çiçeğinin yaprakları her zaman oldukça ihtişamlı görüntüye sahiptir.
Dua çiçeği damarlı bir yaprak yapısına sahip olduğu için, ‘yaprak bakımı’ çok hassas bir konudur. Nemli bir bezle düzenli olarak temizlemek, yaprak kalitesi açısında önemlidir.

Dua Çiçeğinin Yetişmesi için İdeal Ortam

Soğuğa dayanıklı olamayan dua çiçeği, sıcaklık 5 derecenin altına düştüğünde, olumsuz etkilenmektedir. Gelişme dönemindeyse, en ideal 20 ile 23 derece arasında sıcaklıklara ihtiyaç duyar. Soğuk mevsimlerde ise dua çiçeği 16 derece ve 18 derece arasında bulunmalıdır.

5 derecenin altına düşen hava şartlarında, yaprakları ve gövdesi kurur. Eğer soğuk hava koşullarında yaşamsal faaliyetleri tamamen bitmez ancak yavaşlarsa, yeniden havalar ısındığında canlanabilir.

Türkiye’de iklim özelliklerinin çok çeşitli olması sebebiyle dua çiçeği, bahçe bitkisi olmaktan ziyade, evlerde ya da ofislerde yetiştirilmesi önerilen bir türdür. Dua çiçeği, çok soğuk ya da sıcak havalarda doğru konumlandırılmazsa, yaşamsal faaliyetleri açısından zorlanabilmektedir. Bitkinin sağlıklı yetişebilmesi için her mevsim uygun ortam sağlanmalıdır. Tüm bu sebeplerden dua çiçeği için en çok kapalı alanlar tavsiye edilmektedir.

Güneş Işığından Yararlanmak

Dua çiçeğinin, yapraklarındaki canlılığı korumak için güneşi hangi açıdan aldığı büyük önem taşır. Direk olarak güneş ışığıyla temas etmeyi sevmezler. Bu sebeple yarı gölge ya da filtrelenmiş güneş ışığı almak, idealdir. Kış mevsiminde direk güneş ışığını almasında çok sakınca yoktur ancak; yakıcı güneşin olduğu yaz günlerinde, direk güneşe maruz kalan dua çiçeği, soluk ve cansız olacaktır. Yapraklarında canlı renkler belirsizleşir ve koyu yeşil bir renk hâkim olur. Yaz mevsiminde güneşin yakıcı olmadığı saatlerde, örneğin akşam saatlerinde güneş ışığını direk alması tehlikeli değildir. Öğle saatlerinde ise mutlaka güneşten korunmalıdır.

Dua Çiçeğinin Nem İhtiyacı

Dua çiçeğinin bakımı zahmetsiz diyebiliriz ancak nem konusunda ihmalkârlık yapılmamalıdır. Çünkü bu bitkinin öncelikli gereksinimlerinden biri nemdir. Yüksek oranda neme ihtiyaç duymaktadır. Nem ihtiyacı karşılanamadığı zaman, bitkinin hem sağlığı hem de görünümü bozulacaktır. Nemsiz kaldığında yapraklarının uçları kıvrılır ve kahverengi lekeler oluşur. Çok yüksek sıcaklıkların yaşandığı yaz günlerinde yapraklara su püskürtmek, bitkiniz için faydalıdır.

Sulama Sıklığı

Dua çiçeğinin su ihtiyacını anlayabilmek için öncelikle toprağı kontrol etmelisiniz. Eğer dokunduğunuzda toprak yüzeyinin kuruduğunu fark ediyorsanız, sulama zamanı gelmiş demektir. Özellikle yaz ve bahar aylarında sık sık sulama yapılabilir. Ancak kış aylarında sulama sıklığını azaltabilirsiniz. Toprağın tümüyle kurumasına izin vermeden sulama sıklığını azaltmak, soğuk havalarda dua çiçeğinin kökleri için faydalıdır. Aksi takdirde çok sulama yapıldığı zaman köklerde çürüme olabilir. Kış aylarında toprak hafifçe nemli olacak şekilde sulamalısınız. Elbette sıcak havalarda su miktarı daha fazla olmalıdır.

Bitki musluktan aldığımız soğuk suyla sulanmamalıdır. Mümkünse oda sıcaklığında, dinlendirilmiş ve –olabiliyorsa- kireçsiz (ve klorsuz) su, dua çiçeğinin sağlıklı gelişimi için önemlidir. Eğer suyu musluktan kullanacaksanız, mutlaka bir kapta en bir ya da iki gün boyunca bekletiniz. Böylece suyunuzun içinde biriken kireç ya da klor arınacak, tortu halinde suyun dibine çökecektir. Ayrıca imkân varsa, içme suyu ile bitkinizi sulamak da iyi bir seçenektir.

Sulamayı yaptıktan sonra saksının altındaki tabağa sızıntı olursa, suyu mutlaka dökmelisiniz. Bu şekilde köklerin çürümesine karşı bir önlem almış olursunuz.

Dua Çiçeğinde Saksı Seçimi

Genelde dua çiçeğinin iri yapraklı, estetik görüntüsüne kapılıp, büyük ve ilgi çekici saksılar seçilmektedir. Ancak büyük saksılar, bitkinin kökleri için doğru bir seçim değildir. Dua çiçeği için geniş ama derin olmayan saksılar tercih edilmelidir. Dua çiçeğinin kökleri saksının içine tam olarak yerleşmiş olmalıdır. Yaklaşık 10 santimetre derinliğinde bir saksı, idealdir. Saksı değişimi için en doğrusu iki ya da üç sene beklemektir.

Toprak Kalitesi

Dua çiçeği, sıcak ve hava alabilen toprağı sever. Canlı, iri ve güzel yapraklarını buna borçludur. Dua çiçeği için bol humuslu, vitamin ve minerallerden zengin bir toprak yapısı oldukça önemlidir. Bunların yanı sıra toprakta kuvars kumu ve ponza taşı bulunması da dua çiçeğinin gelişimi açısından oldukça iyidir. Hazırlayacağınız toprak karışımı mutlaka köklerin hava almasını sağlayan bir özelliğe sahip olmalıdır.
Bunlara ek olarak dua çiçeği için seçeceğiniz toprak alkalin derecesi yönünden uygun olmalıdır. Yüksek alkalin dua çiçeğinde bozulmalara neden olabilir.

Çoğaltma

Dua çiçeğini en kaliteli ve sağlıklı çoğaltma yöntemi, kök ayırma işlemidir. Çiçeğinizde yaprakların daha sık olduğu ve olgun olan kısım yerine, taze ve sonradan gelişmiş bir yaprağı almak, üretim açısından daha iyi sonuç verecektir. Dua çiçeğinizi çoğaltırken bitkide herhangi bir hastalık durumu olmamasına dikkat etmelisiniz. Bitkinin sağlıklı gelişim göstermesi, çoğaltma için uygun olduğu anlamına gelir. Eğer çoğaltma yapmak için en doğru zaman hangisi diye düşünüyorsanız, öncelikle çiçeğinizin sağlıklı olup olmadığını kontrol ediniz. Dua çiçeğinin gelişim çizgisinde, çoğunlukla yaprakları hızlı oluşmaz. Bu sebeple her sene çoğaltma yapmak yerine, iki ya da üç senede bir çoğaltma işlemi uygulanırsa, daha iyi sonuç verir.

Dua Çiçeğinin Besini

İlkbahar ve yaz aylarında besinli su verilmelidir. Ancak çok sık besinli su vermek doğru değildir. Her üç ya da dört sulamadan birinde besinli su vermeniz yeterlidir. Gelişiminin yavaşladığı soğuk havalarda besinli suyu kesmek gerekiyor.

Dua Çiçeğinde Olası Sorunlar

Dua çiçeği yetiştirirken karşılaşacağınız en olası sorun, bitki biti denilen kırmızı örümceklerdir. Ayrıca havanın nemsiz olması da bitkiye oldukça zarar verebilir. Nemsizlik, dua çiçeğinin yapraklarında belirtilerini (kuruma ve sararma) hemen gösterecektir. Bitkiyi klorlu suyla sulamak da gelişimi açısından oldukça olumsuzdur.

Özetle…

Dua çiçeğinin bakımının kolay olduğunu belirtmiştik. Bu eşsiz güzellikteki bitkinin bakım önerilerini kısaca toparlayacak olursak;

  • Güneş ışığını direk almamalıdır.
  • Sulama suyu arındırılmış olmalıdır.
  • Çok büyük saksılardan kaçınılmalıdır.
  • Yüksek sıcaklık ve nemsiz ortamlarda bulundurulmamalıdır.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın