Egzama İçin Yağlar

Egzama İçin Yağlar

Egzama, vücutta çeşitli sebeplerle meydana gelen, deride kızarıklık ve şişmeye neden olan, kaşındırıcı, daha çok psikosomatik nedenlerle baş gösteren bir deri hastalığıdır. En önemli özelliği, kızarık deri üzerinde kabarcıklar şeklinde belirmesidir. Akut, kronik, yaş ve kuru olmak üzere farklı türleri mevcuttur.

Egzama bugün her yaştan insanı etkileyen bir hastalıktır. Çoğunlukla kronik olarak görülür. Doktorların reçetelediği steroid ilaçlar ve kremler de kimi zaman işe yaramaz. Bu nedenle, kaşıntı ve acıyı azaltıcı etkiye sahip başka yollar da vardır. Bu yolların başında, egzamaya iyi gelen yağları kullanmak gelir. Egzama ile mücadelede etkili olan bu yağlar, çeşitli pomad, solüsyon, çaylar ve bol vitaminli besinlerle de desteklenmelidir.

Doğal yağlar egzama yüzünden kuruyan cildin nemlendirilmesi için kullanılabilir. Ayrıca limon yağı gibi antiseptik özelliği bulunan yağlar yaraların yayılmasını engellemek, kaşıntı ve kızarıklığı almak için tercih edilebilir. Ancak eğer cilt doktorunuzun tavsiyesi ile reçeteli kremler kullanıyorsanız kendiniz herhangi bir yağ ile tedaviye kalkışmadan önce yine doktorunuza danışmalısınız. Egzama için kullanabileceğiniz yağlar arasında papatya, sardunya, lavanta, melisa, sandal ağacı ve limon yağını sayabiliriz.

Bu doğal yağları egzama üzerinde kullanmadan önce cildinizin yağa tepki verip vermediğini görmek için önce küçük bir bölgede deneyin. Ayrıca karaciğerin temizlenmesini ve güçlenmesini sağlayacak beslenme programları çoğu cilt sorununun çözülmesine yardımcı olacaktır.

Egzama için yağları nasıl kullanabileceğinize gelince; akıntılı egzama oluşan bölgeler için 10 damla hint defnesi yağı, 10 damla çam ağacı yağı ve 10 gram kadar kuşburnu tohumu yağını karıştırarak bölgeye günde 4 kez uygulayın. Kuru egzamanın tedavisinde ise 10 gram kadar aynısafa çiçeği yağı, 10-15 damla papatya yağı ve 20 gram aloe vera jelini karıştırarak etkilenen bölgede kullanabilirsiniz. İçeriğin iyice karıştığından emin olun ve günde 4 kez yara üzerinde kullanın. Bu karışımı buzdolabında saklayabilirsiniz.

Egzamaya Hangi Yağlar ve Çaylar Faydalıdır?

Egzama hastalığında, organik bitki ve yağlar beklentilerin de üstünde sonuçlar verir. Bu yağlar, kişinin stresten arınmasına yardım edecek ve kanını temizleyecek bitki çayları ile de desteklenirse daha faydalı olurlar. Egzama için kullanılabilecek doğal madde ve takviyelerin başında aşağıdaki yağ ve kremler gelir:

Hindistan yağı: İçeriğinde orta yağlı asitler ve orta yağlı mct bulunan hindistan yağı, trans yağların aksine kuru egzamayı besler. Bu sayede, egzama tedavisinde bir adım öne geçilebilir.

Ardıç yağı: İçeriğinde organik asit, glikoz, sakaroz, juniperin ve recineli birleşikler bulunan ardıç yağı, egzama için masaj yapılarak uygulanabilir.

Tatlı badem yağı: Protein ve şeker barındıran tatlı badem yağı, cildi nemlendirir ve besler. Aynı zamanda egzama kaşıntılarının geçmesine yardımcı olur.

Çörek otu yağı: Saç dökülmesi ve kepeğe iyi gelen çörek otu yağı, egzama tedavisinde de fayda sağlar.

Isırgan tohumu yağı: Potasyum tozu, organik asit ve histamin içeren ısırgan tohumu yağı, egzama şikayetlerini giderir.

Jojoba yağı: İltihaplı egzama tedavisinde kullanılır.

Karabaş yağı: İyi bir antiseptik olduğundan egzama ve uyuz yaralarında faydalıdır.

Menekşe yağı: Tanen, saponin, flavon glikoziti ve vialamin içeren menekşe yağı, egzama, dermatit ve uyuz gibi cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılır.

Vazelin: Vazelin, içinde yağ bulunan doğal bir merhemdir. Vazelin, egzamalı bölgemeye sürülüp bir gün bekletilirse fayfası hissedilecektir.

Bu yağların haricinde, hint defnesi yağı, çam ağacı yağı ve kuşburnu tohumu yağı da egzama tedavisinde etkilidir. Aynı şekilde, aynısafa çiçeği yağı, papatya yağı, lavanta yağı, sarı kantaron yağı ve aloe vera da egzama ve diğer deri hastalıkları için faydalı yağlar arasındadır

Egzamanın tedavisinde, bitki yağlarından ve bitki yağlarının ekstrelerinden hazırlanan pomat ve solüsyonlar da çok etkilidir. Hazırlanan karışımlar, kür halinde ve düzenli bir şekilde uygulanmalıdır. Ancak bu şekilde daha etkili sonuç verirler. Bu organik bitki kürü sırasında, B vitamini içeren sebze ve meyveler de tüketilmelidir. Ya da, B kompleks vitaminleriyle takviye yapılabilir.

Egzama Solüsyonu:

Bu solüsyonda aşağıdaki malzemeler kullanılmalıdır:

  • 1 tutam adaçayı
  • 1 tutam civanperçemi
  • 1 tutam biberiye
  • 1 çorba kaşığı gliserin
  • 2 damla portakal yağı

Kaynamakta olan yarım litre suya, bahsedilen bitkiler konur ve bir taşım kaynatılır. Ardından süzülen karışım, ılık haldeyken gliserin ve iken gliserin ve portakal yağının da eklenmesiyle tamamlanır. Karışım buzdolabında bekletilir ve gün içinde 2-3 kez sorunlu bölgeye sürülür.

Egzama Pomadı

Bu solüsyonda aşağıdaki malzemeler kullanılmalıdır:

  • 40 gr vazelin
  • 3 damla portakal yağı
  • 5 damla buğday yağı
  • 5 damla ceviz yağı
  • 5 damla ısırgan yağı

Tüm yağlar, vazelinin içerisine belirtilen miktarlarda yavaş yavaş eklenir ve karıştırılır. Karışım, buzdolabında saklanır. Gün içinde 2-3 kez sorunlu bölgeye uygulanır.

Egzama Çayı

Bu solüsyonda aşağıdaki malzemeler kullanılmalıdır:

  • 1 tutam ısırgan otu
  • 1 tutam ebegümeci
  • 1 tutam adaçayı
  • 1 tutam melisa

Tüm bitkiler birbirlerine karıştırılarak bir cam kavanoz içinde konur. Her bir su bardağı için 1 çorba kaşığı ölçü alınarak karışım demlenir. Yemeklerden birer saat önce ya da sonra, günde 2 su bardağı egzama çayı tüketilebilir.

Beyaz dut kurusu solüsyonu: Kaynamakta olan suyun içine bir avuç beyaz dut kurusu atılır. Karışım kısık ateşte 5-6 dakika bekler. Ardından ocaktan alınarak eli yakmayacak derecede sıcaklığa gelene dek beklenir. Su ılıdığında, iyice soğuması da beklenmeden egzamalı eller kabın içine sokulur. 10 dakika beklenir ve eller çıkarılır. Bir saat bekledikten sonra eller durulanır. Bu uygulama haftada 3 kez tekrar edilebilir. Bu uygulama ellerle birlikte, egzamalı diğer bölgelere de uygulanabilir.

Ebegümeci: Ebegümeci, cildi sakinleştirici ve onarıcı etkiye sahiptir. Eğer lapa şeklinde haricen kullanılırsa yaraları ve çıbanları iyileştirir. Egzama ve deri sorunlarında etkili olan bu bitki, cilt hassasiyetini de azaltır. Aynı zamanda dokuları onarır.

Civan perçemi: Kan dolaşımını hızlandıran civanperçemi, ciltteki mantar oluşumlarına ve egzamaya karşı da oldukça etkilidir. Yaraları da hızlı şekilde tedavi eden civanperçemi, saç dökülmesini ve diğer saç sorunlarını da tedavi eder.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın