Ellerde Deri Dökülmesi Nedenleri

Ellerde Deri Dökülmesi Nedenleri

Ellerde deri dökülmesi ve soyulmalar kaşıntı, yanma ve şişliğe yol açar. Kötü bir görüntüye sebep olmanın dışında, geç müdahale edilirse tedavi süreci uzun sürecek rahatsızlıklarla sonuçlanabilir. Ellerimiz gün boyu sürekli başka insanlarla ve çevresel faktörlerle temas halindedir. Bu nedenle ellerde deri dökülmesi genellikle bir enfeksiyon veya tahriş olmanın sonucunda ortaya çıkar. Ancak bazı vakalarda başka hastalıkların habercisi de olabilir. İşte, ellerde deri dökülmesinin nedenleri:

Alerjik Tepki

Gıda alerjleri veya bazı ilaçlar, el ve avuç içlerinde kaşıntı, yara, soyulma, hatta kurdeşene yol açabilir. Deri dökülmesinin sebebi alerji veya ilaçların yan etkisi ise çoğunlukla kusma, ishal, ağızda kaşıntı, şişlik, nefes ve yutkunma zorluğu dökülmeye eşlik eder. Bu vakalarda, yan etkiye sebep olan ilaçlar kesilmeden önce doktorla görüşmek gerekir.

Cilt kuruluğu

Kış mevsiminde soğuk hava cildinizin aşırı derecede kurumasına sebep olabilir. Bu kuruluk genellikle avuç içlerine yansır; elleriniz kaşınır ve pul pul döküntüler ortaya çıkabilir. Ellerinizin kurumasına egzama da yol açıyor olabilir. Kuruluk kaynaklı döküntülerde ellerinizi kaşımamaya dikkat etmeli, doğal sabunlarla yıkayıp iyi bir nemlendirici ile beslemelisiniz.

Kontakt Dermatit

Kontakt dermatit, derinizin bir noktası veya ellerinizin bir madde ile teması sonucu ortaya çıkan kaşıntı, kızarıklık ve döküntüdür. Bir tür egzama sayılır; cildin insandan insana değişebilen belirli maddelere tepki vererek tahriş olmasıdır. Bazen kaşıntı ve döküntü bu maddelerle temastan hemen sonra başlar, bazen de belirtilerin ortaya çıkması zaman alır. Kontakt dermatit tehlikeli bir hastalık olarak görülmez ama kaşıntı ve döküntü rahatsız edici olabilir. Erken müdahale etmekte fayda vardır.

Kontakt dermatit sebebi olabilecek maddeler arasında belirli sabun türleri, çamaşır suyu, bazı makyaj ve kozmetik ürünleri, takı ve mücevherat, lateks eldivenler, nikel gibi maddelerin yanı sıra ısırgan otu ile zehirli sumak gibi bazı bitkiler sayılır.

Sedef Hastalığı

Bu dermatolojik hastalık avuç içleri dahil, vücudunuzun bir dizi bölgesinde kızarıklık, kaşıntı, soyulma ve pullu bir döküntü şeklinde görülür. Ellerinizdeki döküntülerin sedef hastalığından kaynaklanıp kaynaklanmadığını ancak bir doktor yardımıyla anlayabilirsiniz. Sedef mikroplardan kaynaklanmadığı için bulaşıcı değildir. Fakat kronik bir hastalıktır; yani, tedavisi sadece kontrol altına alınmasını sağlar. Tedavisinde ilk hedef, krem ve losyonlar aracılığıyla kaşıntı ve döküntülerin ortadan kaldırılmasıdır.

Sedef hastalığı genetik faktörlerden kaynaklanabileceği gibi, enfeksiyon, stres, travma, aşırı sigara ve alkol tüketimi ya da bazı ilaçların yan etkileri sonucu ortaya çıkabilir. Bu faktörler tekrarlandığında da yeniden kendini gösterebilir.

Dishidrotik Dermatit

Elleri etkileyen bir egzema türü olan dishidrotik dermatit, çoğunlukla kadınlarda görülür. Sebebi henüz tam olarak bilinmemektedir. Yaz aylarında daha sık rastlanır ve terleme ile ilişkisi olduğu sanılır.

Başlangıçta özellikle avuç içlerinde kaşıntı ve hafif soyulmalarla ortaya çıkar; ilerleyen günlerde ellerinizi rahatlıkla kullanmanızı engelleyecek su kabarcıkları ile çatlaklar ortaya çıkar. Benzer semptomlar eşzamanlı olarak ayaklarda da görülür.

Yaklaşık üç hafta süren dishidrotik dermatit hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. Bu süreçte ellerinize mümkünse sirkeli soğuk su ile kompres yapmanız, nemlendirici kullanmanız, deterjan, çamaşır suyu ve nikel gibi maddelerle temastan kaçınmanız, koruyucu eldiven giymeniz tavsiye edilir. İleri vakalarda doktorunuz kortizonlu krem de önerebilir. Kronik bir hastalık olması nedeniyle, stres ve anksiyete yaşadığınız dönemlerde yeniden ortaya çıkabilir.

El Mantarı

El mantarı ayak ve tırnak mantarı kadar yaygın olmayan bir deri enfeksiyonudur. Tıpta ‘Tinea Manuum’ olarak adlandırılan bu mantar türü, ellerde belirgin oval döküntülere sebep olur. Aşırı kuruma sonucu ortaya çıkabilen çatlaklar veya ellerinizin tahriş olması, cildin koruyucu tabakasını incelterek mikrop ve bakterilere açık hale getirir. Mantar, bu korumasız ortama yerleşerek kaşıntı ve kötü görüntüye yol açar. Tedavisinde genellikle mantar kremleri kullanılır. Evde ellerinizi sirkeli suya batırarak kaşıntıyı hafifletebilirsiniz.

Aşırı Terleme

Elleriniz aşırı terliyorsa, cildinizde soyulma ve döküntü ortaya çıkabilir. Avuç içlerinin sürekli terli olması mantara da zemin hazırlar. Elleriniz aşırı terliyorsa, altında yatan sebebi bulmalısınız.

El, Ayak ve Ağız Hastalığı

El, ayak ve ağız hastalığı genellikle 10 yaş altındaki çocuklarda görülen, su çiçeğini andıran ve grip ile karıştırılabilen bulaşıcı bir hastalıktır. Yüksek ateş, halsizlik, bademcikte kızarıklık ve ağızda aftın yanı sıra ciltte kırmızı döküntülere yol açar. Ağız çevresi, el, ayak ve bileklerdeki bu döküntüler ilerleyen günlerde içi sıvı dolu kabarcıklara dönüşür.

Bu hastalığın özellikle yaz ve sonbahar mevsimlerinde salgına dönüşmesi olasıdır. Solunum ve yakın temasla bulaşabilir. Bu viral hastalığın bulaşmaması için çocuklara özellikle sık sık havuza girdikleri yaz mevsiminde ellerini düzenli olarak yıkamaları ve hijyene dikkat etmeleri öğretilmelidir. Hastalık virüsle bulaştığı için tedavisinde antibiyotik kullanılmaz; bir hafta ila 10 gün içinde kendiliğinden geçer. Bu süreçte döküntülerin rahatlaması için özel losyonlar kullanılır. Aynı zamanda hastalığa yakalanan kişiyle yakın temastan kaçınılmalı, yattığı oda sürekli havalandırılmalıdır.

İmpetigo

Çocuklar arasında yaygın olan döküntülü deri hastalıklarından bir diğeri de impetigodur. ‘Stafilokoküs aureus’ adlı bakterinin yol açtığı, ciddi derecede bulaşıcı bir cilt hastalığıdır. Deride akıntılı su kabarcıklarına yol açar, genellikle yüz, kol, el ve bacaklara yerleşir. Bu hastalığa yakalanmış biriyle tensel temas veya bu kişinin eşyalarının kullanılması yoluyla bulaşabilir. Aynı zamanda böcek ve hayvan ısırmalarından da kaynaklanabilir.

Yetişkinleri nadiren etkiler, iki yaş altındaki çocuklarda ise daha sık görülür. Hastalığın yerleştiği bölgelerdeki yaralar antiseptik ile temizlenmeli, el aracılığıyla vücudun diğer yerlerine bulaşması engellenmelidir. Antibiyotik tedavisi uygulanması muhtemeldir. Yaralar iz bırakmaz.

Tedavi İçin Ne Yapmalıyım?

Ellerde döküntünün tamamen geçmesi için altında yatan sebebin kesin olarak tespit edilmesi gerekir. Bazı döküntüler sadece birkaç gün içinde kendiliğinden geçebilir. Bazıları için cildinizi bir losyon veya krem ile nemlendirmeniz yeterli olacaktır.

Ancak döküntüler bir deri hastalığı kaynaklı ise doktorunuzun vereceği özel losyonları kullanmalısınız. Bakteriyel enfeksiyon vakalarında antibiyotik kullanmak zorunda kalabilirsiniz.

Eğer belirtiler tedavi ile azalmıyor ise yeniden doktora görünmelisiniz. Döküntülere ateş, sebebi açıklanamayan kilo kaybı, daimi yorgunluk ve kas ağrıları gibi belirtiler eşlik ediyorsa, doktor yardımı almalısınız.

Döküntüye Karşı Evde Ne Yapabilirim?

Ellerinizdeki döküntü ve soyulmalar için doktorun vereceği ilaçlara ek olarak evde bazı rahatlatıcı yöntemlere başvurabilirsiniz.

  • Papatya bitkisi, egzamalı bölgeyi rahatlatır. Papatya çayını kaşıntılı bölgeye sürüp 10 dakika bekletmek rahatlatacaktır.
  • Ada çayı ve sirke, özellikle el mantarının tedavisinde enfeksiyon riskini azaltır; kaşıntıyı ve mantar lezyonlarını hafifletir. Mantara karşı aynı sefa bitkisinin çayını da kullanabilirsiniz.
  • Ada çayı aynı zamanda terlemeyi azaltır; terleme kaynaklı döküntüleri engeller.
  • Sıvı sabun yerine doğal sabun kullanarak cildinizi daha derinlemesine temizleyecek ve hijyen kaynaklı döküntülerin önüne geçeceksiniz.
  • Bol miktarda C vitamini ve kafeik asit içeren salatalık, tahriş olmuş cildi hızla tedavi edecektir.
  • Ellerinizdeki döküntü ve soyulmalar kuruluktan kaynaklanıyor ise zeytinyağı ile ovmak cildinizi en doğal yoldan nemlendirecek ve besleyecektir.
  • Uzun süre güneşte kalmanın cilde zararlı olduğunu unutmayın.
  • Kullandığınız kozmetik ürünlerin mümkün olduğunca doğal olmasına, ellerinizi her zaman temiz ve nemli tutmaya özellikle dikkat edin.

, ,

Ellerde Deri Dökülmesi Nedenleri İçin 10 Yorum Yapılmış

  1. Gökhan 14 Mayıs 2013 #

    Ben 16 yaşındayım el parmaklarımın baş taraflı soyulmaya başladı sebepleri nedir? Hangi hastalık belirtisidir?

    • osman 01 Temmuz 2013 #

      İnan dostum bende o hastalık 10 yıldır var ve 20 yasındayım :( ve ayrıca mevsimsel oluyor. Yaz ayları başlangıcında başlıyor soyulmaya. Ben ırsi diye biliyorum ama yine de bir dermatolog uzmanın görüşüne ihtiyaç var.

  2. sinem 26 Ağustos 2013 #

    17 yaşındayım. Benimde ellerim daha çok el parmaklarımda soyulma var arada bir kaşınıyor kaşıyınca da uyuşuyor şişmiş gibi hissediyorum. Bunun sebebi ne olabilir ?

  3. mustafa 14 Temmuz 2014 #

    Ben 17 yaşımdayım. Benimde parmak ve avuç içlerimde derilerim dökülüyor. Arada kaşınıyor. Ne yapamam gerekiyor. Bilgisi olan yardımcı olsun lütfen.

  4. müjgan 02 Ağustos 2014 #

    benim ellerim çok fena halde yüzülüyor bulaşık filan yıkayamıyorum suya değdiğinde çok fena yanma oluyor doktorlara tüm sebebini bulabileceğim yerlere gidiyorum ve gittim ama sebebini bulamadım sizde sebebi nedir? Sebebini bilenler Allah aşkına söylesin benim gibi hastalık çekenlere ve hasta olanlara Allah sağlık versin.

    • Mert 23 Şubat 2018 #

      Doktor bulamamış biz nerden bilelim?

  5. sümeyra 10 Ağustos 2014 #

    El içi soyulması için çinko tahlili yaptırabilirsiniz. Çünkü benim kızımın el parmak içi soyulduğu için çinko tahlili yapıldı. Çinkosu düşük çıktı. Tedaviye başlayınca geçti ancak uzun tedavi süresi gerekiyor. Not: çinko tahlilini her hastane yapmıyor önceden öğrenerek gidin. Allah şifa versin.

  6. Mehmet 16 Eylül 2014 #

    17 yaşındayım sol elimin iki parmağında beyazlıklar oluştu ve soyuldu az bir şey kaşınma oldu ama 1 haftadır soyulmuş şekilde hala da öyle ne yapmam gerekiyor bilen varsa yardımcı olsun lütfen.

  7. mertcan damdelen 14 Ağustos 2015 #

    Arkadaşlar ortalama olarak yaşlar aynı, ben de bu durumdan mağdurdum doktora gittim, ömür boyu çekecen ırsi dedi, krem yazdı ve gönderdi. Doktorların çoğu bu hastalıkla uğraşmak istemiyor. Çok şükür ben doğal ve en basit yolla çözümü buldum. Saf zeytin yağını elimize sürüp gece yatarken elimize poşet eldiven ya da benim yaptığım tercih olan buzdolabı poşeti geçiriyoruz. 1 haftaya hiçbir şey kalmıyor, alttaki deri kalınlaşıp ağrılar son buluyor ve soyulan deri kendiliğinden dökülüyor.

  8. selim 22 Ocak 2016 #

    Ben bu deri kalkmasıyla tam tamına 5 yıldır uğraşıyorum, görmediğim doktor ve kullanmadığım ilaç kalmadı en sonunda kendim bir takım şeyleri uygulamaya başladım. Vazelin veya el kremleri sadece yumuşatır, günlük durdurur ve kuruduğunda tekrar kaşıntı ve derinin kalkmasına neden olur. Sonradan hayatımda en çok kullandıklarımı tek tek seçip denedim nerede ve neyin alerji yaptığını bulmaya çalıştım ve giydiğim elbiseleri elle yıkamaktan başladım biraz geçince köpüklü her şeyden uzak durmaya çalıştım ve buldum sonunda. Alerjiyi deterjanlar yapıyor, kalite vs. şeylerde de aynı alerjik şey mevcuttur. Şu anda ise olabildiğince kullanmamaya çalışıyorum, deterjan ve köpüren ürünlerden uzak duruyorum. Ellerim iyi durumda, ama ne zaman unutup kullanmaya kalksam, yine belirtiler başlıyor.

Bir cevap yazın