Ellerde Uyuşma ve Karıncalanma

Ellerde Uyuşma ve Karıncalanma

Ellerde uyuşma ve karıncalanma (eğer sık oluyorsa) genellikle sinirlerin basınca maruz kalması ya da hasar görmesi nedeniyle oluşmaktadır. Bazı durumlarda ise ellere giden kan damarlarındaki anormallikler ellerde uyuşma ve karıncalanmaya neden olabilir. Ellerle sık sık tekrarlanan hareketler (bilgisayar başında mouse kullanmak gibi) zamanla ellerde uyuşmaya yol açabilir.

Raynaud Fenomeni (Raynaud Sendromu): Raynaud sendromu arterlerin anormal biçimde daralmasıyla karakterize bir hastalıktır. Arterlar daralınca kan akışı azalır ve ellere yeterli miktarda kan gelmez, eller normalden soğuk olabilir ve rengi vücudun geri kalanına göre daha soluk olur. Belirtiler bir kaç saatle bir kaç dakika arasında değişen sürelerde görülebilir. Kesin nedeni bilinmeyen Raynaud sendromu artan stres ve soğuk nedeniyle daha sık oluşmaktadır. Hastalığın tedavisinde stresi azaltma teknikleri, soğuk havadan elleri koruma, düzenli egzersiz gibi bazı yöntemler kullanılmaktadır. Ayrıca kan akışını arttırmak için ilaç tedavisi uygulanabilir.

Karpal Tünel Sendromu: El bileğinden avuç içine doğru gelen sinirlerin geçtiği bir hat olan Karpal tünelin basınca maruz kaldığı durumlarda ellerde uyuşma ve karıncalanma hissi yaşanabilmektedir. Genellikle düzenli olarak tekrarlanan hareketler nedeniyle iltihaplanan Karpal tünel sonucunda ortaya çıkan hastalık bazı durumlarda genetik olarak tünelin dar olmasından dolayı da görülebilmektedir. Belirtileri el içinin ve parmakların karıncalanması, avuç içinde uyuşma, ellerde zayıflık ve azalan kavrama kuvvetidir. İltihap önleyici ilaçlar ve fizik tedavi Karpal tünel sendromu tedavisinde kullanılan yöntemlerdir. Bazı ağır vakalarda sinirin üzerindeki basıncı azaltmak için cerrahi müdahale gerekebilir.

Ulnar Sinir Sıkışması: Tüm kol boyunca devam eden ve köprücük kemiğine kadar giden ulnar siniri kollardaki üç ana sinirden biridir. Sinir ellerin hissetmesinden ve en küçük iki parmağın hareketinden sorumludur. Dirsek bölgesinde yaşanan bazı sorunlar bu sinirin sıkışmasına, dolayısıyla ellerde his kaybına, karıncalanmaya ve uyuşmaya yol açabilmektedir. Ulnar sinirinin sıkışmasına dirsek yaralanmaları, dirsek kemiğinin çıkık olması, bölgede oluşan şişlikler neden olabilir. Tedavisinde dirsek kemiğini düzeltmeye yönelilk cerrahi müdahaleler kullanılabilir.

Bu yazıda yer alan bilgiler hiçbir koşulda teşhis, tedavi niteliği taşımamaktadır. Sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza danışınız.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın