Elma Neden Kararır?

Elma Neden Kararır?

Elmayı kesiyorsunuz ve tam yemeye başlayacakken arkadaşınız arıyor. Arkadaşınızla uzun uzun telefonda konuşuyor ve geri döndüğünüzde tabağınızdaki elmaların karardığını görüyorsunuz. Peki, elmanın neden karardığı ile ilgili bir fikriniz var mı?

Elmayı kestiğinizde, bir süre sonra kararmasının nedeni içinde bulunan enzimin, havayla temas ettiğinde oksidasyon sürecini başlatmasındandır. Bu oksidasyona neden olan enzim “polifenol oksidaz” (PPO) ya da diğer adıyla tryosinase’dir. Elma kesildiğinde, kabuğu soyulduğunda veya kabuğuna darbe aldığında, havadaki oksijenle temas eden enzim elma dokusunda oksitlenmeye neden olur.

Elmanın Kararması

yarısı taze, yarısı kararmış yeşil elma

yarısı taze, yarısı kararmış yeşil elma

Bazı elmalar diğerlerine oranla daha yavaş karabilir. Bu daha çok elmanın olgunluğuna bağlıdır. Olgun elmalar diğerlerine oranla daha hızlı kararma eğilimindedir. Elma dilimleyip saklamak ve kararmasını önlemek istiyorsanız bazı ticari gıda koruyucuları kullanabilirsiniz. Doğal yollarla elmayı kararmaktan korumak ise oldukça basittir. İşte size birkaç ipucu:

  • Elmayı dilimledikten sonra limonlu suda bekletmek kararmayı engeller. Servis yapacağınız zaman limon tadının gitmesi için dilimleri sudan geçirebilirsiniz. Limonun içinde bulunan asit enzimin oksitlenme ve elmanın rengini değiştirme sürecini yavaşlatır.
  • Aynı şekilde elma dilimlerini elma suyu içinde bekletirseniz kararmayacaktır.
  • Kesilmiş elmaları streç film ile sararak kararmalarını önleyebilirsiniz. Bu yöntem sayesinde meyve hava ile temas etmeyecek ve böylece oksidasyon önlenecektir. Streç filmi sıkı sıkı sarmaya ve böylelikle elmanın hava almamasına özen gösterin. Ancak streç filmin içerisinde azıcık bir hava bile kalsa kararma gerçekleşecektir. Bu yüzden bu yöntemi uygulamak çok da kolay değildir.
  • Dört eşit parçaya bölünmüş bir elmayı bir paket lastiği yardımıyla bir bütün halinde tutarak kararmasının önüne geçebilirsiniz. Ancak bu yöntem dilimlere ayrılmış, kabuğu soyulmamış bütün bir elma üzerinde uygulanabilir.
  • Oksidasyon sürecini yavaşlatmak için temiz ve kaliteli bir bıçak kullanın.
  • Yazımızda belirtilen yöntemlerden birisini uyguladıktan sonra kesilmiş elmaları hava geçirmeyecek kilitli poşetlere koymalı ve kapatmadan önce poşetin içerisindeki havayı boşaltmak için aşağı doğru itmelisiniz. Ardından poşeti buzdolabına koymalı ve yemeye hazır olana kadar çıkarmamalısınız.
  • Eğer elma halihazırda karardıysa üzerine tarçın serperek kararmaları gizleyebilirsiniz. Tarçın hem elmaya güzel bir tat verecek hem de kararmaları gizleyecektir.
  • Bu yöntemler uzun süre için değil sadece birkaç saat içindir. Ancak birkaç saat sonra kesilmiş elmalara ihtiyacınız varsa bu yöntemlerden birisini uygulayıp elmaların kararmasını önleyebilirsiniz.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın