Endoskopi Nedir?

Endoskopi Nedir?

Bugünlerde çeşitli iç organların incelemesi için özel endoskoplar mevcuttur. Bronkoskoplar bronşların muayenesinde kullanılan aletlerdir. Gastroskoplar mideyi, yemek borusunu, ince bağırsağı incelemek için kullanılırlar. Sistoskop mesane içini gözlemlemek için kullanılır. Histeroskop uterusu, artroskop eklem boşluğunu ve kolonoskop kolonu incelemek için kullanılır. Endoskopi çeşitlerine yeni katılan bir endoskop tipi de kapsül endoskopidir. Bu kapsül yutulduğu zaman sindirim sisteminin iç bölgelerinin resimlerini çeker ve alıcıya aktarır. Vücuttan da kolayca ve doğal yollarla atılır.

Şimdi de endoskopinin nasıl yapıldığına bakalım. Hastalar genellikle endoskopiden önce bilinçli kalacak şekilde sakinleştirilirler. Uygulamaya girmeden önce hastanın bir süre bir şey yememiş olması gerekir.

Bazı durumlarsa bağırsakları temizleyebilmek için hastaya ishal edici ilaçlar da verilir. Doktor aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçların alımını da endoskopiden birkaç gün öncesinden itibaren yasaklayabilir. Kimi hastalara enfeksiyonlardan kurtulmak için antibiyotik verilir. Endoskopi uygulaması ağrısız olur. Kimi insanlarda rahatsızlık ve küçük bir ağrı da görülebilir.

Hasta uygulama için hazır olduğunda doktor nazik ve yavaş bir şekilde endoskobu vücudun içine yerleştirir. Endoskobun vücuda girişi bakılacak bölgeye göre değişir. Normalde endoskobun vücuda girişi boğaz, anüs ve üretradan olur. Bazı durumlarda doktor vücuda endoskobu deriden bir kesikle de yerleştirebilir. Tüm uygulama oldukça dikkatli bir şekilde gerçekleştirilir, her hangi bir hata iç boşluklarına veya organlara zarar verebilir. Yapılan inceleme sırasında anormalliklerle karşılaşılırsa parça alımı da yapılabilir.

Endoskopi sonrasında genellikle hastanede kalmaya gerek yoktur. Endoskopinin süresi 20 dakika ile 60 dakika arasında değişir. Yaklaşık olarak 1 saatlik bir dinlenme yeterli olacaktır.

Endoskopi sağlık problemlerinde tanıya yönelik oldukça güçlü bir araçtır. Doktorlara hastalık teşhislerinde çok yardımcı olur. Biraz rahatsız edici olmasına rağmen oldukça yararlı olan endoskopiden korkmayın ve gerekli işlemleri yaptırın.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın