Endoskopi Yan Etkileri

Endoskopi Yan Etkileri

Endoskopi genellikle güvenli bir uygulamadır ve sadece birkaç yan etkisi vardır. Bu yan etkilerden birincisi kanamadır. Elbette ki tüm durumlarda ortaya çıkmaz ancak kanama olması riski, uygulama sırasında dokudan örnek alımını da içerirse artar. Bunun dışında endoskopi sindirim sistemi ile ilgili durumları tedavi etmek için kullanılıyorsa da kanama görülme olasılığı yüksektir. Endoskopi uygulamasının diğer yan etkileri arasında enfeksiyon ve sindirim sisteminin zarar görmesi de vardır. Bu zarar boğazda görülebileceği gibi, üst sindirim sisteminde de görülebilir. Anesteziye karşı alerjik reaksiyon da olası yan etkilerden biridir.

Peki, ama bu yan etkilerden herhangi birinin oluştuğunu nasıl anlarız? Elbette ki bunun birtakım yolları vardır ve bu yollar semptomlara bakmaktır. Şimdi bu belirtilere bir göz atalım:

  • Göğüste ağrı olması
  • Ateş
  • Koyu renkte dışkı
  • Mide bulantısı / kusmak (kan kusmak)
  • Yiyecekleri yutmada zorluk
  • Nefes almakta zorluk
  • Karında geçmeyen ağrı

Eğer bu tip belirtiler endoskopiden sonra bir gün boyunca sürdüyse, mutlaka doktorunuzla iletişim kurun ve muayene olun. Böylece komplikasyonların daha fazla büyümesini de önlemiş olursunuz.

Endoskopi öncesi dikkat edilmesi gerekenler

  • Testten önce son 4-6 saat hiçbir şey yememelisiniz. İşlem öncesi mindeniz boş olmalı.
  • Eğer anestezi uygulanacaksa, size eşlik eden birisi olmalı.
  • Kullandığınız ilaçlar varsa doktorunuza sorabilirsiniz, işlem öncesi kesmenizi isteyeceği ilaçlar olabilmektedir.

Endoskopi işlemi ortalama 10-15 dakika sürmektedir ancak işleminizin tamamının en az 2 saat sürmesi beklenmektedir.

Endoskopi ile ilgili olarak anlatılması gereken diğer bir durum da kapsül endoskopidir. Adından da anlaşılacağı gibi kapsül endoskopi hasta tarafından ağız yoluyla alınan bir kapsül içerir. Bu kapsülün içinde endoskopi için kamera vardır ve sindirim sisteminin yüzlerce resmini çekmek için dizayn edilmiştir.

Kapsül sindirim sisteminde hareket ettikçe resimler çeker ve bilgiyi hastanın bir kemer aracılığıyla beline yerleştirilmiş alıcıya iletir. Kapsül endoskopinin de yan etkileri vardır. Ancak çok fazla değildir. Genellikle güvenli bir uygulamadır. Normal koşullarda kapsül bağırsaklarla vücuttan atılır. Bu bir veya birkaç gün alabilir.

Ancak bazı durumlarda kapsül sindirim sisteminde takılır. Bu belki gözünüzü korkutabilir ancak bu duruma çok az sayıda hastada rastlanmıştır. Eğer vücuttan normal yollarla atılmıyorsa doktorlar onu çıkarmak için gerekli müdahaleyi yapacaklardır.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın