enginar-sirkesi

Enginar Sirkesi Yapımı ve Faydaları

Enginar sirkesi,  karaciğer rahatsızlığı olanlar için ‘doğal bir reçete’ ve ‘mucizevi’ bir besindir. Hayatınıza yeni bir sağlık kaynağı kazandırmak istiyorsanız, enginar sirkesi hakkında daha fazlasını öğrenmek için yazımızı okumaya devam ediniz.

Ülkemizde enginar tüketimi yaygın olsa da, enginar sirkesinin kullanımı henüz sınırlıdır. Enginar sirkesi, başta karaciğer olmak üzere birçok sağlık sorunu için tavsiye edilen, güçlü doğal bir besindir. Bir bahar sebzesi olan enginar, mevsiminde alınıp sirkesi yapıldığında -özellikle hastalık dönemlerinde- evinizde başvuracağınız harika bir sağlık iksiridir.

Papatyagiller familyasından mavi ve mor renklerde çiçekleri olan enginar, çok senelik otsu bir bitkidir. Enginar, Güney Avrupa ve Akdeniz’de sıklıkla yetiştirilmektedir. Enginar içeriğindeki cynarin sayesinde karaciğer ve safra kesesinde bulunan alkol, fazla sağlanma ve nikotin gibi zararlıların vücuttan arındırılmasına yardımcı olur. Dolayısıyla enginar sirkesi de karaciğer ve safra kesesi gibi rahatsızlıkların doğal tedavisinde akla gelen önemli besin kaynaklarından biridir.

Aslında karaciğer yağlanmasının nedeni olan unsurlar; aşırı alkol tüketimi, insülin direnci, sağlıksız beslenme ve aşırı kilolu olmak gibi durumların hepsinde ‘enginar sirkesi’ olumlu etkilere sahiptir. Beslenme programına düzenli olarak dâhil edilen enginar sirkesinin uzun vadede yararları hissedilecektir. Tüm bu sebeplerden dolayı enginar sirkesi için karaciğer dostudur dersek, yanlış bir ifade olmaz.

Enginar sirkesi, sağlıklı beslenme öğünlerini zenginleştirmek isteyenler, yeni tatlar arayanlar ve enginarın güçlü özelliklerinden yararlanmak isteyen herkes için ideal bir besindir.

Enginar Sirkesi Nasıl Yapılır?

Lezzetli ve sağlıklı bir enginar sirkesi hazırlamak için her şeyden önce; mevsiminde, taze ve organik enginarlar alınmalıdır. Ancak bazen taze enginar seçmek zor olabiliyor. Bayat ve taze enginarları ayırt edebilmek için bazı püf noktaları bilmek gerekiyor.

Enginarın Taze Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bayat enginar, kılçıklı göbek kısmı ve sert yapısıyla kendini belli eder. Bu da enginar yemeğinin lezzetini direk etkileyen bir olumsuzluktur. Sirke yapımı için de en iyisi, taze enginar seçmektir. Bu yüzden enginarı satın alırken, dikkatlice kontrol etmelisiniz.

Taze enginar, sapından tutarak ters çevirdiğinizde kafa kısmı ileri geri sallanacaktır. Bayat enginarda sebze sertleştiği için bu şekilde bir hareket söz konusu değildir.Enginarın sap kısmı nemli olmalıdır. Kuru enginar sapı, sebzenin bayat olduğuna işarettir.

Enginar Sirkesi Yapımı İçin Gereken Malzemeler

  • İki ya da üç kilo enginar
  • Büyük boy cam kavanoz
  • 4 litre içme suyu
  • Elinizin altında sirke anası varsa en ideali ancak; eğer yoksa doğal sirke ya da bal.

İşlemler

Enginarları tamamen temizleninceye kadar yıkayınız. Ardından enginarları özenle kurulayınız. Her bölümünün iyice kuruduğundan emin olunuz. Daha sonra küçük dilimler şeklinde kesmeye başlayabilirsiniz. Kesme işleminden sonra, cam kavanozun içine enginarları yerleştiriniz. Ve üzerine içme suyunu ekleyiniz. Koyduğunuz su tüm kavanozu doldurmamalıdır. Mutlaka üstten pay bırakmalısınız. Bunlardan sonra, en son aşamada mayalanmayı sağlayacak malzemeniz her neyse ekleyiniz. Bal, sirke ya da sirke anası olabilir. Daha sonra üzerini hava alan temiz bir bezle örtünüz. Bu şekilde 3 ya da 4 hafta beklemesi gerekiyor. Enginar sirkesinin hazırlığı bitince, tahta kaşıkla karıştırmalısınız. Bunu her gün tekrarlamanız gerekiyor. Mayalanma başladığında enginarlar önce kavanozun yüzeyine doğru yükselir. Bir süre sonra kavanozun dibine doğru çöker. Enginarlar, tamamen dibe çöktüğünde her gün düzenli olarak karıştırmayı bırakabilirsiniz.

Bu aşamadan sonra, yaklaşık 2 hafta daha geçince, sirkeniz neredeyse hazır olmuş gibidir. Bu süreçte kavanozun üzerinde sirke anası hariç; sirke kurtçukları ya da sinekleri oluşabilir. Bunlar doğal oluşumlardır.

Tamamen 4 hafta dolduğunda ise, sirkeniz hazırdır. Tadına bakarak kontrol ediniz ve sirkenizi süzerek şişeleyiniz. Eğer tadı tam oturmadıysa, sirkeniz gerçek lezzetine kavuşana kadar bir müddet daha bekletiniz.

Enginar sirkeniz kullanıma hazır hale geldiğinde, karanlık ve serin bir yerde saklamaya devam etmelisiniz.

Ek Bilgiler

  • Ev yapımı sirkelerde, görüntü her zaman bulanıktır. Bu durum, doğaldır ve sirkenin bozuk olduğu anlamına gelmez.
  • Sirkeniz oluşum sürecindeyken düzenli olarak karıştırmalısınız. Yoksa küflenmeler meydana gelebilir.
  • Sirkenizin oluşum süresini ne kadar uzatırsanız, o kadar lezzeti artar.
  • Sirke malzemelerini hazırlarken suyunu çok, sebzesini az kullanırsanız; sirkeleşme süresi gecikebilir.

Enginar Sirkesinin Kullanım Alanları

Enginar sirkesi, keskin bir tadı olmakla beraber; salatalarda ve mezelerde elma ve üzüm sirkesine alternatif bir sos olarak değerlendirilir. Et yemeklerinde kullandığınız soslarda enginar sirkesinden de yararlanabilirsiniz. Sebze haşlamalarında da enginar sirkesi iyi bir tamamlayıcıdır. Fakat enginar sirkesinin tedavi edici özelliğinden yararlanmak isteyenler, bir çay bardağı ılık suyun içine 1 tatlı kaşığı sirke ekleyerek, tüketebilirler. Tadımı zor olursa karışımın içine, az miktarda bal ve limon da eklenebilir. Bu tarif, özellikle karaciğer ve safra kesesi hastalıkları olanlar için tavsiye edilmektedir. Mide rahatsızlığı olanlar, aç karnına tüketmemelidir. Ciddi sağlık sorunu olanlar, enginar sirkesi ile tedavilerini desteklemek isterlerse; mutlaka doktorlarına danışmalılardır.

Enginar Sirkesinin Faydaları

  • Karaciğeri güçlendirir, temizler ve hasarları onarır. (yukarıda da belirtildiği gibi)
  • Halsizliğe birebirdir. Canlandırır ve enerji verir.
  • Safra kesesi rahatsızlıklarında tedavi edici özelliği vardır.
  • Vücudun direncini artırır ve iştah açıcıdır.
  • Yorgunluğa iyi gelir, uyku sorunlarını düzenler.
  • Romatizma ağrılarına olumlu etkisi vardır.
  • Demir yönünden oldukça kuvvetli bir besindir ve kanı temizlemeye yardımcı olur.
  • Sindirim sistemi için oldukça faydalıdır. Hem kabızlığa hem ishale iyi gelmektedir.
  • Hücreleri yenileme özelliği sayesinde gençleştirici etkisi vardır.
  • Kolesterolü düzenler.
  • Kontrollü kullanıldığında mide ve bağırsaklardaki iltihapları giderici özelliği vardır.
  • Detoks beslenme yapanlar için müthiş bir destekleyicidir.
  • Enginar sirkesinin kalp ve beyin sağlığına olumlu katkıları olduğu düşünülmektedir.

Enginar Sirkesi Yapımı ve Faydaları İçin 1 Yorum Yapılmış

  1. Zümrüt Sever 11 Haziran 2019 #

    Enginarın yaprakları da sirkeye konacak mı?

Bir cevap yazın