Erkek Uzun Saç Bakımı

Erkek Uzun Saç Bakımı

Aynı kadınlarda olduğu gibi uzun saçlı erkeklerde saçlarının sağlıklı görünmesi için düzenli olarak bakım yapmalıdır. Uzun saç bakımı epey vakit alır ve düzenli bakımların aksatmadan yapılması gerekir. Erkekler içinde farklı bir durum yok. Senede sadece 12-15 santim arası uzayan saçlarınıza gereken özeni göstermezseniz soluk, sağlıksız görünecektir.

Saçlarınızı düzenli olarak yıkayarak saç telleri üzerinde ve saç derisinde biriken kiri temizlemelisiniz. Saç derisinde yağlanma, olumsuz çevre koşulları nedeniyle biriken kirler saç köklerini tıkar ve dökülmesine neden olabilir. Ancak saçınızın tüm yağını almak ve saç derisini tamamen kurutacak kadar sık yıkamanız tavsiye edilmez. En iyi sonuç için 2 günde bir şampuanlayabilirsiniz.

Sıcak su kullanmayın. Sıcak su saç derisini ve saçı kurutur. Saçlarınızı mümkün olduğunca ılık suyla yıkayın. Saçlarınızı şampuanlarken parmak uçarınızla saç derisine masaj uygulayın. Bu sayede kılcal damarlardaki kan akışı hareketlenir ve saç dipleri saha sağlıklı olur.

Saçlarınızı şampuanlarken başınızın üstünde toplayıp tıkamayın. Bu şekilde şampuanlarsanız kırıkların sayısı artacaktır. Şampuanı dipten uca doğru uygulayın. Aynısı saç bakım kremi içinde geçerli.

Saçlarınızı durularken soğuk su kullanmanız tüm vücudunuzda ve saç derinizde kan dolaşımını arttıracaktır.

Saçlarınızı doğal olarak kurumaya bırakın. Sıcak hava veren kurutma makinelerini kesinlikle kullanmayın. Havluyla fazla suyu alarak doğal olarak kurutun. Saç maşası, kurutma makinesi gibi sıcakla çalışan cihazlar saçları kurutur ve yıpratır.

Saçlarınızı uzatmak için büyük çaba harcadınız ve harcıyorsunuz biliyoruz. Ancak 7-8 haftada bir berbere giderek uçlarını aldırmalısınız. Kırılan saçlardan kurutulmanız saçlarınızın daha sağlıklı ve parlak görünmesini sağlayacaktır.

Uzun Saç Bakımı

Bu konuda erkekler ile kadınlar arasında fark yok. Yani erkekler, kadınlardan destek alabilir veya önerilerimize de kulak verebilirler;

  • Uzun saçların periyodik olarak yıkanması çok önemli. Genellikle her gün dışarıya çıkmak zorunda olan erkekler, hava kirliliği, toz ve egzoz gazları gibi faktörlerle kirlenen uzun saçlarını yıkamayı yemek ve içmek gibi görev haline getirmeli!
  • Saç derisinde salgılanan yağlar, çevre koşullarına bağlı olarak biriken kirleri deriye yapıştırır ve gözenekleri tıkar. Bu sebeple özellikle uzun saçları yıkarken şampuanın veya sabunun saç tellerinin diplerine ve saç derisine ulaşmasına özen göstermek gerekiyor.
  • Bazı saç uzmanları saçların her gün, bazıları da iki günde bir yıkanmasını tavsiye ediyor. Saç telleri ve saç derisi üzerindeki yağların her gün yıkanmasının saç kuruluğuna yok açabileceği belirtiliyor.
  • Saçları ılık suyla yıkamaya özen gösterin. Sıcak su, saç derisini ve saç tellerini kurutur.
  • Saçlar yıkanırken şampuanı parmak uçlarıyla hafif masaj yaparak uygulayın. Saç derisine masaj yapılması kılcal damarlardaki kan akışını hızlandırır.
  • Uzun saçlar yıkanırken başın üzerinde toplanarak şampuanlanması saç kırıklarını artırır. Bu sebeple şampuan saç diplerinden uçlarına doğru uygulanmalı. Aynısı işlem saç bakım kremi uygulamaları için de geçerlidir.
  • Uzun saçları yıkadıktan sonra durularken soğuk su kullanılması öneriliyor. Soğuk su, saç derisindeki kan dolaşımını artırır. Genel kan dolaşımının iyileştirilmesi için tüm vücut için de soğuk veya ılıkla soğuk arası sıcaklıkta su kullanılabilir.
  • Mümkün olduğu kadar saçları havlu ile doğal olarak kurutun! Saç kurutma makineleri saçlara büyük zarar verir.
  • Saç maşası gibi ısıl işlem uygulayan cihazlar saçları kurutur ve yıpratır.
  • Saç uçlarındaki kırıkları gidermek için 2 ayda bir saçların uçlarını kestirmek gerekiyor. Bu şekilde saçlar daha parlak ve canlı görünüm kazanır.

Uzun Saç Bakımı Uygulamaları

Son 20 yıl içinde erkekler uzun saç modellerine yöneldi. Daha havalı ve özgür bir görünüm kazandıran uzun saçların sırrı bakımında gizli! Saçları toplamaktan hoşlanmayan, açık modeller tercih eden erkekler saç bakımını aksatmamalıdır.

  • Saç yıkama: Uzun saçların temizliği, sağlıklı bir görünüm için en başta gelen şartlardandır. Saç yıkama sıklığı mevsime ve saç tipine göre değişebilir. Yağlı uzun saçlar her gün yıkanabilir. Kuru saçlar için iki günde bir yıkamak tavsiye ediliyor. Uzun saçlar, beslenme alışkanlıklarınıza göre çabuk yağlanabilir. Bu sebeple yağlı saçlar için uygun şampuanlar tercih edilmelidir.
  • Şampuan: Bakımın vazgeçilmez ürünü şampuanlardır. Her saç tipi için uygun şampuanlar seçilmeli. Örneğin kuru saçınız için yağlı saç şampuanı kullanırsanız, saçınızı daha da kurutmuş olursunuz!
  • Saç kremi: Uzun saç bakımı için uygun saç bakım kremleri kullanılmalıdır. Doğal saç kremleri seçmeye özen gösterilmelidir. Saç kremleri, saç tellerine kaybedilen nemi geri kazandırır ve besler. Yağlı saçlar için haftada iki kez saç bakım kremi uygulaması öneriliyor.
  • Saç maskesi: Haftada birkaç kez uygulanabilen saç maskeleri, uzun saç tellerine ucundan dip kısmına kadar bakım yapar. Yağlı saçlar için haftada bir kez saç maskesi yeterli.
  • Saç bakım yağı: Çeşitli bitkilerin yağ özlerinden oluşan bu bakım ürünleri, özellikle erkeklerdeki saç kırıklarını önler. Tercihe göre sık kullanılabilir. Elbette saçları yıkadıktan sonra kullanmak gerekiyor!
  • Saç losyonu: Özellikle berber veya kuaförlerde sık kullanılan saç losyonlarından kimyasal madde içermeyenler tercih edilmelidir. Kuaförünüzden bu yönde bir talepte bulunabilirsiniz.
  • Saç kestirme: Saçlar uzatılmaya başlandığında uçları düzenli olarak kestirilmelidir. Saçlar arzu edilen uzunluğa ulaştığında saç kırıklarından korumak için sık sık saç bakım yağı kullanılabilir.
  • Saç şekillendirme: Uzun saçların önemli bir uygulaması da şekillendirmedir. Bunun için saç jölesi veya spreyi kullanılabilir. Kalın telli saçlar için şekillendirici kremler, ince telleri saçlar için de spreyler kullanılabilir. Normal telli saçlar için her tür şekillendirici kullanılabilir.
  • Saç tarama: Uzun saçların yıpranmaması için tararken dikkatli olmak gerekiyor. Saçları elle havalandırdıktan sonra aşağıdan açmak ve yukarıya doğru taramak doğru bir tarama şeklidir. Islak saçlar kurtulmadan taranmamalıdır.

Uzun Saç Bakım Önerileri

Masaj: Saçlarınıza sık sık masaj yapmalısınız. Özellikle saç derisine sıcak masaj uygulamak, saç köklerini uyararak büyümeyi hızlandırır. Bunun için zeytinyağı, hindistancevizi yağı ve argon yağı karışımını ısıtarak 5 ila 10 dakika boyunca saç derinize yavaşça uygulayabilirsiniz. Saçın yağ karışımını emmesi için yarım saat bekleyin. Ardından saçlarınızı ılık suyla durulayın.

Zeytinyağı maskesi: Erkeklerin uzun saçları, bakım sırasında daha sık dolanır ve karmaşıklaşır. Bu soruna karşı zeytinyağı maskesi uygulanabilir. Evde yapılabilecek pratik bir maskedir ve saçın dolaşmasını önler.

Doğal maske: Yumurta beyazı ve aloe vera ile hazırlanan doğal bir maske, uzun saçlar için ideal bir tercih olabilir. Bu maddeler saçı nemlendirir, saç büyümesini teşvik eder ve sağlıklı bir görünüm kazandırır. Yumurta beyazı ve taze aloe vera yağını karıştırarak saç tellerine ve kafa derisine masaj yaparak uygulayın. Yaklaşık 20 dakika bekledikten sonra soğuk su ile saçlarınızı durulayın ve kurumasını bekleyin.

Yağ terapisi: Uzun saçlara doğal bakım için saçlara faydalı maddeler içeren esansiyel yağlar kullanılabilir. Jojoba yağı ve badem yağı gibi yağlar doğrudan saçlara uygulanabilir.

Kepek önleyici: Uzun saçlarda daha fazla kepek oluşur. Bunu engellemek için şampuana çam terebenti karıştırılabilir. Böylece saç dökülmelerine karşı da önlem almış olursunuz. Doğal kepek önleyici şampuanlar da tercih edilebilir.

Vitamin: Beslenme ile saçların sağlığı arasında doğrudan bağlantı vardır. Uzun saçlı erkekler, buna daha çok dikkat etmek zorundadır. Özellikle saç dökülmelerini önlemek için saçlara faydalı vitamin, protein ve mineraller bakımından zengin besinler tüketilmelidir. Doğal vitamin takviyeleri de tercih edilebilir.

Bakım ürünleri: Saçınız önemliyse bakım ürünlerinin niteliğine ve içeriğine dikkat etmelisiniz. Bunun için kuaförlerden veya saç uzmanlarından destek alınabilir. Saç tipine uygun bakım ürünlerini seçmek gerekiyor.

Saç hastalıkları: Ne kadar bakım yaparsanız yapın bir saç hastalığı bütün emeğinizi boşa çıkarabilir. Saç hastalıklarının yayılması büyük tel kayıplarına yol açar. Bu sebeple saç derisindeki egzama ve saçkıran gibi rahatsızlıklar başta olmak üzere diğer saç sorunlarına karşı acil önlem alınmalıdır.

Tarak seçimi: Mümkünse ahşap ve geniş uçlu taraklar seçilmelidir. Taraklar yavaş hareketlerle kullanılmalıdır.

Uzun Saç Bakımı İçin Bazı Uyarılar

  • Doğru kullanılmayan saç kremleri, saçları yağlandırır. Bakım kremleri, saçlar yıkandıktan sonra saç uçlarına ve boylarına uygulayarak, durulanmalıdır.
  • Uzun saçlar için tavsiye edilen özel şampuanlar ve saç bakım kremleri kullanılmalıdır.
  • Saç düzleştirmek için uygulanan yüksek ısı, tellere büyük zarar verir. Saçları düzeltmek için herhangi bir cihaz yerine durulanmayan bakım ürünü kullanılmalıdır. Saçlar kuruduktan sonra kısa süre düzleştirici cihaz kullanılabilir.
  • Özellikle kış aylarında kullanılan saç kurutma makineleri, saçların düşmanı diyebiliriz. Sıcak bir ortamda bekleyerek veya havlu ile kurutma seçeneklerini tercih edin.
  • Saç şekillendirme ürünlerine karşı saçlar farklı tepkiler verebilir. Saçınıza uygun şekillendirme ürününü birkaç deneme ile bulabilirsiniz.
  • Saçlar yaz aylarında her gün, kış aylarında 2 günde bir yıkanmalıdır.
  • Saçlar ıslakken daha ince ve kırılgandır. Uzun saçları ıslak halde taramak saç kayıplarına yol açar.
  • Uzun saçları sık sık taramak, görünüm için önemli gibi görünse de saçların sağlığı için zararlıdır.
  • Saçlar, yıkanmadan önce şampuanın temizleme özelliğinin bütün bölgelere yayılması için geniş uçlu taraklarla taranmalıdır.
  • Sıkı şapkalar giymek, at kuyruğu veya topuz yapmak saçkırana (alopesi) yol açabilir. Ayrıca saç köküne zarar vererek, dökülmelere neden olur.
  • Havuz veya deniz suları saçlara zarar verir. Yüzerken saçlarınıza göre bir bone tercih edebilirsiniz. Saç spreyleri ile de yüzme sularının zararları minimuma indirilebilir.
  • Güneş ışınları, uzun saçlara daha çok zarar verir. Ultraviyole ışınlara karşı bazı koruyucu losyonlar ve saç kremleri kullanılabilir.
  • Genel sağlık durumu saçları da etkiler. Sağlıklı erkekleri, saçlarından da anlayabilirsiniz. Stres, kötü beslenme, sigara, alkol ve uykusuzluk zayıf ve cansız saçlara yol açar.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın