ertesi-gun-hapi-nedir

Ertesi Gün Hapı Nedir?

Ertesi gün hapı, korunmasız gerçekleşen cinsel birliktelik sonrası kullanılabilen ve hamile kalmanızı önlemeyi amaçlayan bir yöntemdir. Bununla birlikte elbette hamileliği %100 önlemek gibi bir garantisi yoktur. Hapı, cinsel birleşmeden sonra ne kadar erken alabilirseniz etkisi o kadar fazla olacaktır. En fazla etki edebileceği zaman aralığı ilk 12 saat olmakla birlikte, ertesi gün hapı cinsel birleşme sonrası 72 saat içerisinde alınabilmektedir.

Ertesi Gün Hapı Nasıl Çalışmaktadır?

Hamilelik cinsel birleşmeden hemen sonra gerçekleşmez. Bu sebeple cinsel birleşme gerçekleştikten sonra da hamileliği önlemek mümkündür. Spermin yumurta ile birleşmesi seksten sonra yaklaşık 6 gün içerisinde gerçekleşmektedir. Ertesi gün hapının işlevi de yumurtalıkların yumurta üretmesini önlemek ve yumurtanın rahme tutunmasına engel oluşturmak için rahmin yapısını değiştirmektir. Ancak unutulmamalıdır ki eğer hamilelik gerçekleştiyse ertesi gün hapının hiçbir etkisi olmayacaktır.

Ertesi Gün Hapı Ne Sıklıkta Kullanılabilir?

Ertesi gün hapını kaç kez alabileceğinizle ilgili bir limit olmamasıyla beraber, bu yöntemi acil durumlarda kullanabileceğinizi ve bu yöntemin düzenli bir korunma yöntemi olmadığını bilmeniz gerekmektedir. Ayrıca ertesi gün hapını yılda birkaç kez kullanmanız durumunda, adet döngünüzde de düzensizlikler olabilecektir. Eğer korunma yöntemi olarak sürekli ertesi gün hapını kullanıyorsanız bir doktora görünmenizde ve diğer korunma yöntemleri hakkında bilgi almanızda fayda vardır. Unutmamanız gereken bir diğer önemli noktada ertesi gün hapının cinsel yolla bulaşabilecek hastalıklara karşı hiçbir koruma sağlamayacağıdır.

Ertesi Gün Hapını Kullandıktan Sonra Ne Yapılmalıdır?

Ertesi gün hapını kullandıktan sonra diğer güvenilir korunma yöntemlerini kullanmaya devam etmelisiniz. Kullanmış olduğunuz ertesi gün hapı sizi gelecekteki korunmasız cinsel birleşmelere karşı korumayacaktır. Eğer doğum kontrol hapı kullanıyorsanız ve bir gün almayı atladıysanız kullanmaya devam edin ve ilaç atlanması durumunda yapılması gerekenleri belirten talimatları uygulayın.

Ertesi gün hapını kullanmanızdan itibaren 3 hafta içerisinde adet görmüyorsanız, doktora görünmenizde fayda vardır. Çünkü böyle bir durumda hamile olabilmeniz de olasıdır.

Kimler Ertesi Gün Hapını Kullanmamalıdır?

  • Korunmasız cinsel ilişkiden sonra 72 saatten fazla süre geçtiyse ertesi gün hapı koruma sağlamayacaktır.
  • Hamile olduğunuzu düşünüyorsanız ertesi gün hapını kullanmamanız gerekmektedir.
  • Yüksek kan basıncı, diyabet, ağır karaciğer rahatsızlığı gibi problemleriniz varsa, kalp problemi yaşadıysanız, felç geçirdiyseniz, göğüs kanserine yakalandıysanız, hormonal ilaç kullanmanızda sakınca varsa ve başka ilaçlar kullanıyorsanız, ertesi gün hapını kullanmadan önce doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Kaç Tip Ertesi Gün Hapı Vardır?

Ertesi gün haplarının iki tipi vardır. Birisi sadece progesteron hormonu içerirken, diğeri hem östrojen hem progesteron içermektedir. Östrojen damar tıkanıklığı riskini artırabilen bir hormondur, bu sebeple kişi kiloluysa, ileri yaştaysa, aşırı sigara kullanıyorsa ve damarsal bazı bozuklukları varsa ertesi gün haplarından östrojen içermeyenin alınması tavsiye edilmektedir. Progesteron içeren de ise belirli bir grubun kullanmamasına yönelik bir bilgi yoktur. Ancak bu ilaçlar bir hormon olduğu için doğru olan doktor önerisi ile kullanmaktır. Bununla birlikte ülkemizde ve çoğu ülkelerde reçetesiz temin edilebilmektedir.

Ertesi Gün Hapı Kullanmanın Zararı Var Mıdır?

Ertesi gün hapını yıl içerisinde birkaç kez kullanmanız durumunda adet döngüsü bozulabilmektedir. Ayrıca ertesi gün hapının koruması çok yüksek olmadığı için gebe kalma ihtimali de olabilmektedir.

Ertesi Gün Hapının Olası Yan Etkileri Nelerdir?

Sadece progesteron içeren hapların, östrojen içermediği için, daha yüksek dozda alınmaları gerekebilmektedir. Bu da lekelenme tarzında kanamalara, bulantı, göğüslerde şişkinlik, dolgunluk, sinirlilik gibi yan etkilere neden olabilmektedir.

Hem östrojen hem progesteron içeren hapların en büyük yan etkisi ise içinde östrojen bulunduğu için bulantı ve kusmaya neden olmasıdır. Kusma durumunda da hapın etkinliği azalacağı için beraberinde bulantı giderici ilaçlar da alınabilir. Kusma gerçekleştiyse de mutlaka doktora görünüp ancak onun tavsiyesi eşliğinde bir doz daha alınmalıdır.

Ertesi Gün Hapı ile İlgili Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?

  • Ertesi gün hapları ancak oluşmamış gebelikleri önleyebilirler. Eğer gebelik oluştuysa ertesi gün hapı kullanılamaz. Diğer bir deyişle bu haplar asla kürtaj ya da düşük hapı değildir.
  • Ertesi gün hapları rutin olarak kullanılabilecek bir doğum kontrol yöntemi değildir. Ancak acil durumlarda başvurulabilir.
  • Ertesi gün haplarının kullanımı regl düzensizliklerine yol açabilir.
  • En doğru olan ertesi gün haplarını doktorunuza danışarak kullanmanızdır.
  • Ertesi gün hapı cinsel yolla bulaşabilecek hastalıklara karşı hiçbir koruma sağlamaz.
  • Ertesi gün hapını korunmasız cinsel birleşmeden sonra ne kadar erken alabilirseniz, etkinliği o kadar artacaktır.
  • Eğer ertesi gün hapı işe yaramazsa doğacak çocuğa bir zararı olur mu sorusunun net bir cevabı yoktur. Annesi ertesi gün hapı kullanmış çocuklarda buna bağlı anormallikler gözlendiğine dair bir çalışma mevcut değildir. Ancak geçmiş deneyimler, erken hamilelikte alınan diğer hormonların bebeğe zarar verebileceğini göstermektedir.

Kaynak:

, ,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın