ev-alana-oturma-izni-veren-ulkeler

Ev Alana Oturma İzni Veren 14 Ülke

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri son yıllarda yaşadıkları finansal krizi aşabilmek amacıyla ev alan yabancılara (AB üyesi olmayan ülkelerdeki kişilere) oturum izni vermeye başladı. Bununda dışında Amerika ve başta Karayip ülkeleri olmak üzere diğer ülkeler de oturma izni almak isteyenler için cazip fırsatlar sunuyor. Hatta bazı ülkeler yatırımcılara ve ailesine oturum izninin yanı sıra vatandaşlık, sosyal yardımlardan veya sağlık ve eğitim imkanlarından faydalanma, iş kurma, AB ülkeleri arasında vizesiz dolaşım gibi çeşitli haklar da sağlıyor.  Tüm bu haklar için ödenmesi gereken tutarlar ise ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor.

İşte konut alındığında oturma izni veren ülkeler ve şartları…

  1. Amerika Birleşik Devletleri (ABD)

amerika

Dünya devi olarak bilinen, pek çok insanın yaşama hayali kurduğu, rüya ülke Amerika’da hükümetin belirlediği bölgelerde 500 bin dolar yatırım yapan veya 1 milyon dolar sermayeli şirket kuran yabancılara süresiz oturma hakkı veriyor. Yatırımın 5. yılında ise vatandaşlığa geçme hakkı sunulabiliyor. Öte yandan Amerika’daki bir şirket Türkiye vatandaşı biri için başvuruda bulunup çalışma izni alabiliyor, iyi bir eğitim veya uzmanlık ile bu izni uzatmak da mümkün olabiliyor.

  1. Almanya

almanya

Almanya’da oturum izni almak için sadece ev almak için yeterli gelmiyebiliyor, bunun dışında Federal Almanya Göç Yasasının bazı kriterlerini karşılamak da gerekebilmektedir. Buna göre başvuru sahibinin yeteri büyüklükte bir eve sahip olması, kamu düzenine ve güvenliğine olan uyumu, kişinin iş durumu(Almanya’da çalışmaya dair yasal izinler) ve Almanca bilgisi gibi. Maddi tarafında ise Almanya’da oturma izni alabilmek için: en az 250 bin euro yatırımla iş kurmak ve bu yatırımda Alman vatandaşlarını istihdam etmek ticaret tarafında karşılanabilecek şartlardan. Bunun dışında mühendis, doktor ve bilişim uzmanı gibi kalifiye adaylar için gayrimenkul olmaksızın geçici oturum izni alınabilmektedir.

  1. Dominik Cumhuriyeti

dominik-cumhuriyeti

Dominik Cumhuriyeti’nde tek başınıza yaşamak istiyorsanız en az 100 bin dolarlık, ailenizle yaşamak istiyorsanız 200 bin dolarlık yatırım yapmanız bekleniyor.

  1. Letonya

letonya

Letonya; büyükşehirlerden en az 143.000 euro, kırsal kesimden ise en az 71.500 euro değerinde ev alan yabancı yatırımcılara oturma izni ve AB üyesi ülkeler arasında dolaşım izni veriyor. Ayrıca 150.000 euro değerinde şirket kuruluşu veya sermaye katkısında bulunarak, 5 yıla kadar geçici oturum izni hakkına sahip olunabilmektedir.

  1. İrlanda

irlanda

İrlanda’da gayrimenkul alarak oturma izni elde etmek için en az 400 bin euro değerinde yatırım yapmanız gerekiyor.

  1. İspanya

ispanyada-ev

İspanya’da oturum izni alabilmek için en az 500 bin euro değerinde gayrimenkul satın almak gerekiyor.  Bu bedelde gayrimenkul satın alındıktan sonra ilk başvuruda 1 yıllık oturum izni verilirken, uzatma başvurularında ise 2’şer yıllık oturum izni veriliyor. 5 yıllık geçici oturum izninin sonunda, satın alınan konut elden çıkarılmadıysa yatırımcıya ve ailesine (18 yaşından küçük çocuklarına) kalıcı oturum izni hakkı tanınıyor.

İspanya’da kalıcı oturum hakkını elde edenler bu ülkede yaşamak zorunda değiller. Sadece yılda 1 kere ülkeye giriş çıkış yapmaları bekleniyor. Bu yasa çalışma iznini kapsamıyor ama kalıcı oturum hakkı alanlar ülkedeki sağlık sisteminden yararlanabiliyor ve devlet okullarında eğitim alabiliyorlar. Ayrıca hem geçici hem de kalıcı oturum izni alanlara vizesiz dolaşım hakkı veriliyor. Geçici oturum hakkı elde ettikten sonra 10 yıl boyunca ülkede kalanlara ise vatandaşlık hakkı tanınıyor.

  1. Kanada

kanada

400 bin dolarlık yatırım yapan veya 800 bin dolarlık banka hesabı bulunan yabancılar Kanada’da oturma izni almaya hak kazanıyor.

  1. Makedonya

makedonya

Makedonya’da 40 bin euroluk gayrimenkul satın alan yabancılara 1 yıllık oturma izni verilirken 400 bin euroluk yatırım yapan işadamlarına ise vatandaşlık ve AB ülkeleri arasında vizesiz dolaşım hakkı veriliyor.

  1. Portekiz

Portekiz

AB ülkeleri arasında işsizlik oranı en yüksek 3’üncü ülke olan Portekiz’de en az 500 bin euro değerinde konut alan yabancılara 5 yıl süreyle vizesiz dolaşım, iş kurarak en az 10 kişiye istihdam sağlayanlara ise oturum izni veriliyor. Bu yasa kapsamında çalışma izni de sağlanıyor.

Portekiz’de konut alan yabancılar dilerlerse aldıkları gayrimenkulü kiraya verebiliyor. Yani gayrimenkul satın alan kişinin Portekiz’e yerleşme zorunluluğu bulunmuyor. Ayrıca konut alanlara çifte vergilendirme yapılmıyor. Satın aldığı konutu en az 6 yıl boyunca elinde tutan yabancılara vatandaşlık hakkı da veriliyor.

  1. Uruguay

uruguay-ev

Aylık kazancı en az 1.200 dolar olan yabancılara 3 yıllık oturma izni ve vatandaşlık hakkı veriliyor.

  1. Ukrayna

ukrayna

Ukrayna’da banka hesabında en az 100 bin dolar olan ve ülkede şirket yatırımı yapan yabancılara vizesiz giriş ve sınırsız oturum hakkı tanınıyor.

  1. Yunanistan

yunanistan

Ekonomik kriz ile mücadele eden, sıkı kemer sıkma politikaları uygulayan Yunanistan; en az 250 bin euro değerinde konut satın alan yabancı ülke vatandaşlarına 5 yıllık oturma izni veriyor. Geçici oturum iznini alanların Yunanistan’da ikamet etmesi zorunlu değil. Ancak eğer vatandaşlık hakkı almak isteniyorsa Yunanistan’da her yıl 183 gün yaşama zorunluluğu bulunuyor. Tüm bu şartların yerine getirilmesi durumunda 7’nci yılın sonunda vatandaşlık için başvuru yapılabiliyor. Türkiye’ye kültürel ve coğrafi yakınlığı, köklü turizm altyapısı, ucuz yaşam olanağı ve doğal güzellikleri Yunanistan’ı tercih etmek için gerekli sebepleriniz olabilir.

  1. Güney Kıbrıs

guney-kibris

Güney Kıbrıs’ta en az 2 milyon euro yatırım yapan ve buna ek olarak 500.000 euro değerinde konut alan yabancılara vatandaşlık hakkı veriliyor. Bu kişiler, vatandaşlık hakkıyla birlikte vizesiz dolaşma, çalışma ve devlet yardımlarından yararlanma haklarını da kazanmış oluyor.

  1. Macaristan

macaristan

Macaristan, en az 40 bin euro değerinde gayrimenkul satın alan yabancılara 1 yıllık oturum izni veriyor. 400 bin euro yatırım yapanlar ise Macaristan vatandaşı olabiliyor.

Ülke bazında belirtilen koşul ve şartlar genel anlamda bilgilendirme amacı ile verilmiştir. Sunulan bu olanaklar altında bazı sınırlamalar veya koşullar bulunabilmektedir.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın