evde-limon-agaci-bakimi

Evde Limon Ağacı Bakımı

Limon ağacı yetiştirmek keyif veren ve denemeye değer bir aktivitedir. Özellikle ağacınız ürün verdiğinde alacağınız keskin ve tatlı koku sizi bu ağacı yetiştirmek için daha fazla motive edecektir. Evinizin belirli bir köşesinde yetiştireceğiniz küçük bir limon ağacı sizin için aromatik ve zevkli bir deneyim olabilir. Yeni başlayanlar için kapalı alanda ağaç yetiştirmek korkutucu görünebilir, ancak aslında göründüğü kadar da zor değildir.

Saksıda limon yetiştirmek için öncelikle saksının istenilen büyüklükte olması önemlidir. Sonrasında ise Ph derecesinin 6 – 6,5 olduğu, iyi bir asit yapısında ve besin değeri yüksek bir toprak gerekmektedir. Narenciye türlerinden limon aşırı rüzgarı ve aşırı soğuğu sevmediği için eğer balkonda ya da terasta tutulacaksa rüzgardan korunmalı, güzel güneş alan bir ortamda tutulmalıdır. Bununla beraber limon ağacı sağlıklı bir şekilde büyümek ve en iyi ürünü verebilmek için çeşitli besinlere ihtiyaç duyar.

Kapalı Alanda Limon Ağacı Yetiştirilmesi

Elverişli bir saksıda yetiştirildiği ve büyümesi için yeterli alanı olduğu zaman limon ağacı mükemmel bir ev bitkisi olabilir. Aynı zamanda, limon ağaçları çok fazla ışığa ihtiyaç duyar. Bu sebeple kış aylarında floresan ışığıyla desteklenmesi gerekebilir. Yaz aylarında ve ılıman havalarda ise limon ağaçları dışarı çıkarılabilir. Böylece arılar ve diğer böcekler sayesinde polen yayarak döllenmeleri sağlanacak ve daha fazla meyve verecektir.

Saksıda Limon Bakımında Nelere Dikkat Edilmesi Gerekmektedir?

  • Limon ağacının satın alınmasının ardından saksısının kontrol edilmesi gerekmektedir. Eğer küçük bir kapta ise onun yerine minimum 17 olmak üzere 22 ya da 28’lik saksılara alınmalıdır.
  • Çok iyi besin alabileceği toprak ortamının sağlanması gerekmektedir.
  • Havadar, rüzgardan uzak, iyi ışık alan ve güneşli bir yere konulmalıdır.
  • Sulanması çok önemlidir, ancak aynı zamanda çok fazla suya da maruz kalmamalıdır. Saksının altı delik olmalı ve iyi drene olmalıdır. Sulama yapıldığında ise altında su birikmemesine dikkat edilmelidir. Çünkü limon aşırı sudan etkilenir, mantar hastalıklarına yakalanabilir ve çok kısa sürede yeşil yaprağını kaybedebilir.
  • Eğer balkonda ya da terasta yer alıyorsa çok soğuk havalarda, don olayları geçene kadar dondan koruyacak bir kaplama yapılmalıdır.
  • Toprağın PH derecesi 6-6,5 olmalıdır ve besin değeri yüksek olmalıdır. Ayrıca toprağın gübreye de doyması gerekmektedir. Azot, fosfor ve potasyum özellikleriyle zenginleşen bir toprakta yetiştirilmesi de oldukça önemlidir.
  • Çok yoğun güneş ve yoğun ışık ister. Bol ışık ve güneş alan bir yerde çok iyi verim verecektir. Bulunduğu ortam ev salonları gibi kapalı bir ortam olmamalıdır, çünkü böyle yerlerde yeterli havalandırma olamamaktadır.
  • Kalorifer yanlarına ya da ısıtıcı kenarlarına konulmamalıdır. Çünkü buralarda çok fazla buharlaşma ile nem kaybı olur ve bu da fidanları kurutabilir.
  • Saksınızın en altına küçük çakıl taşları koyarak saksı suyunun daha iyi drene edilmesi sağlanabilir ve daha rahat bir şekilde boşaltım yapılabilir.
  • Çok soğuk bir odaya konulmamalıdır, çünkü betonun soğuğu da limon ağacını olumsuz yönde etkileyecektir.
  • Limon ağacının verimini artırmasında budama işlemi oldukça önemlidir. Ağacın çeşitli hastalıklardan korunması budamayla önlenebilir.

Limon Ağacı Ne Zaman Meyve Verir? 

Bahar aylarının ilk günlerinde, güneşin sıcaklığını hissettirmeye başladığı günlerde güzel kokulu, mum şeklinde, beyaz çiçekler verir. Sonrasında, Ağustos sonundan Ocak sonuna kadar hasatını verir. Şubat ayında ise budama ve çiçeklenme öncesi ilaçlama yapılmalıdır.

Limon Ağacı Nasıl Budanır?

Limon ağacı birçok farklı boyda olabilir. Bodur ağaç şeklinde olup 2.44 metreye kadar ulaşabileceği gibi, standart ağaç şeklinde 4.6 metreye kadar çıkabilir. Limon ağacı kendi saksısında büyütülebilir ve yine aynı şekilde meyve verir. Ancak hangi boyda olursa olsun, nasıl budanması gerektiğini öğrenmenizde fayda vardır. Ağacınızı budamanız sonucu merkezi açılacak böylece güneş ışığını daha rahat bir şekilde alacak ve spreyleme yaparken size erişim kolaylığı sağlayacaktır. Ayrıca budama sonucu dalların kuvveti artacak ve meyveleri daha kolay destekleyeceklerdir.

Budamanın Aşamaları:

  • Budama için en uygun vakit seçilmelidir. Limon ağacı her daim yeşil kalır, yapraklarını dökmez. Ancak mahsül verdikten sonra büyümesi ve metabolizması yavaşlar. Limon ağaçları daha düşük sıcaklıklarda, tam da bahar aylarında ki hızlı büyümeden önce daha yavaş bir döneme girerler. Budama tam da bu uyku halinde ya da baharın büyümesi başlamadan önce yapılmalıdır.
  • Ağaçtaki tüm meyveyi kesilmelidir.
  • Zarar gören ve hastalıklı tüm dalları budanmalıdır.
  • Kalemin çapından daha küçük olan tüm dalları kesilmelidir.
  • Ağacın gövdesinde oluşan filizler ne zaman olursa olsun budanmalıdır. Bu tür filizler alacağınız meyve sayısını düşürür ve ağacın sağlığını olumsuz yönde etkiler. Yeni oluşmuş ve yeşil filizler kolayca koparılabilir. Ancak daha kuvvetlenmiş olanlar budama makasıyla temizlenmelidir.
  • Budama şekline karar verilmelidir. Geleneksel limon budama şeklinde ise en alt üstten daha büyük olur. Böylece ağacın tümüne eşit derecede güneş ışığı gelecektir.
  • Ağacın dengesinin olması önemlidir. Bir kısmında daha fazla dal var ise diğer kısmıyla eşitlenene kadar dallar kesilmelidir

Kaynak:

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın