Ferritin Eksikliği

Ferritin Eksikliği – Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Ferritin eksikliği görülen kişilere genellikle demir eksikliği anemisi teşhisi konulur. Ferritin vücutta demiri depolamaktan sorumlu bir protein türüdür ve kanda eksikliği görüldüğünde bu kandaki demirin olması gereken düzeyden daha az olduğu anlamına gelir. Ferritin eksikliği ile demir eksikliğinin belirtileri aynıdır. Bu belirtiler genellikle halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, baş ağrısı, iştah kaybı şeklinde ortaya çıkar.

Ferritin Eksikliği Belirtileri

Halsizlik ve Yorgunluk: Demir ve ferritin eksikliği kırmızı kan hücrelerinin yeterli oranda üretilmesini engeller. Oksijenin hücrelere, dokulara ve organlara taşınmasında kritik bir rolü bulunan kırmızı kan hücresi seviyesi düşerse vücudun çalışması için gereken enerji ortaya çıkmaz ve bu durum kronik yorgunluğa yol açar. Buna bağlı olarak ferritin eksikliği görülen kişilerde halsizlik dışında konsantrasyon kaybı sık yaşanmaktadır.

Solunum Güçlüğü ve Baş Dönmesi: Ferritin eksikliği görülen kişilerde solunumda zorlanma, baş dönmesi ve ek olarak baş ağrısı görülebilir. Yeterli uyku alınmasına karşın gün boyu özellikle hızlı kalkıp oturulduğunda sersemleme görülebilir.

Soluk Cilt: Cilde doğal parlaklığını ve pembe rengini veren kırmızı kan hücreleri ferritin eksikliğine bağlı demir eksikliği yüzünden az üretildiği için cilt soluk görünür. Ayrıca yavaşlayan kan dolaşımı ellerin ve ayakların soğuk olmasına, tırnakların zayıflamasına ve daha kolay kırılmasına neden olabilir.

İştah Kaybı: İştah kaybı, boğaz ve dilde ağrı görülebilir. Yetersiz beslenmeye yol açan bu durum baş ağrısına, yorgunluğa, fazla uykuya, saç ve cildin sağlıksız görünmesine neden olabilir.

Beslenme Bozuklukları: Tebeşir veya kül ve çamur gibi yenmez şeylere karşı duyulan anormal iştah olan Pika hastalığı görülebilir. Ferritin eksikliği tedavisinden sonra bu gibi beslenme bozuklukları ortadan kalkar.

Ferritin Eksikliği Nedenleri

Kan Kaybı: Açık bir yara ya da iç kanama sonucu kan kaybı ferritin ve demir eksikliğine neden olabilir. Bu tip kan kayıpları genellikle travmatik yaralanmalarda, adet kanamasında ve mide kanaması sonucu olarak görülebilir. Özellikle adet dönemindeki kadınlar demir eksikliğine karşı daha duyarlıdır. Böbrek ya da mesane tümörleri, peptik ülser, kolorektal kanser ya da miyom yavaş olmakla birlikte ferritin eksikliğine yol açacak kadar kanamaya neden olabilir. Ayrıca uzun süreli aspirin kullanımı ve iltihap önleyici ilaçların kullanımı iç kanamaya neden olabilir.

Demir Tüketiminde Azalma: Düşük demir içeren diyetler, yetersiz beslenme, alkol ve sigara kullanımı ferritin eksikliğine yol açabilir. Günde çeşitli gıdalarda 10-20 mg arası demir alınmasına karşın vücut bunun sadece 1 mg’ını kullanabilmektedir. Bu nedenle demir eksikliği belirtileri görüldüğünde et, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi demir yönünden zengin gıdaların tüketilmesi gerekir. Gençler, hamile kadınlar ve kan kaybı yaşamış kişilerin daha fazla demir alması gerekmektedir.

Yetersiz Emilim: Bazı sindirim sistemi sorunları yeterli miktarlarda demir alınsa da bunların vücut tarafından işlenmesini engelleyebilir. İnce bağırsak hastalıkları, belirli ilaçların kullanımı, cerrahi operasyonlar emilimi azaltabilir ve ferritin eksikliğine yol açabilir.

Ferritin Eksikliği Tedavisi

Doktorunuza demir takviyesi kullanmanızı tavsiye edebilir. Demir eksikliğinin nedeni başka bir sağlık sorunuysa bunun teşhisi için testler yapılabilir ve esas nedenin tedavisi için farklı yöntemler kullanılabilir.

Eğer demir takviyesi kullanmanız önerildiyse;

  • Demir tabletini boş mideyle almanız
  • Demir takviyesiyle birlikte C vitamini kullanmanız
  • Kabızlık için ilaç kullanmanız tavsiye edilebilir.

Demir eksikliği bugünden yarına çözülebilecek bir sorun değildir. Vücuttaki demir stoklarının eski düzeyine dönmesi bir kaç ay ya da daha uzun süreler alabilir. Genellikle demir takviyesi kullanmaya başladıktan 1 hafta sonra kendinizi daha iyi hissetmeye başlarsınız. Bu dönemde kandaki demir düzeyi düzenli olarak ölçülmelidir.

Kaynaklar

Ferritin Eksikliği – Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi İçin 13 Yorum Yapılmış

  1. Tek 25 Mart 2013 #

    Ferritin testi demir eksikliği nedeniyle görülen aneminin teşhisi için yapılan bir kan testidir. Test sırasında vücutta iltihap olup olmadığına bakılır. Tedavinin ilerleyen aşamalarında tekrar ferritin testi yapılarak kandaki demir düzeylerine bakılabilir. Ferritin değerlerinin yüksek olması vücutta fazla demir depolandığı az olması ise demir eksikliğinin göstergesidir. Testi aç karnına yaptırmak gerekiyor. Ferritin için normal kabul edilen değerler ise şu şekilde;

    Erkeklerde 18-270 nano gram arası (mililitre başına)
    Kadınlarda 18-160 ng/mL
    1-5 ay arası bebeklerde 50-200 ng/mL

    Kandaki ferritin seviyesi normalin altındaysa bu demir eksikliğine işaret eder. Demir eksikliği ise kronik sorunlardan dolayı görülebilir. Ağrı adet kanamaları, gebelik, demir bakımından yetersiz beslenme gibi. Tabii bu teşhisin doğru konması için test sonuçlarıyla birlikte doktora gitmek gerekiyor.

  2. aysel 27 Kasım 2013 #

    Ya benım bebeğim de demir eksikliği varmış ne yapacağımı bilmiyorum valla.

    • Engin Tarhan 09 Şubat 2014 #

      Doktora sormayı denesen nasıl olur?

  3. ramazan 14 Ocak 2015 #

    kan tahlili yaptırdık eşime ferritin 3,7 çıktı normal değerler 11,0-306,8 ne öneririsiniz

    • Eluf 27 Haziran 2015 #

      Mutlaka takviye kullansın, sonu anemi.

  4. feyza 17 Nisan 2015 #

    Benim bugün sonuçlarım geldi sadece iki;(

  5. gülşah 13 Ağustos 2015 #

    Arkadaşlar merhaba,aşırı halsizlik ve iştahsızlık sebebi ile bir gün yataktan kalkamadım. Bu belirtiler daha önce de olmuştu ve serum takIp göndermişlerdi, sonra sağolsun bir doktorun aklına ferittin değerime bakmak geldi, direk kan tahlilinde hemoglabine bakıyorlar, bu şikayetleriniz varsa özel olarak söyleyin ferittin değerinize bakılsın.(42 kiloya düştüm 28 yaşındayım) neyse ben hastanede yattım, 3 gün sabah-akşam demir yüklemesi yapıldı, serum içinde damardan verilerek ferittin değerim 4’e düşmüş hastaneye yattığımda, şu anda 304 şükürler olsun. Üzerinden 1.5 ay geçti, kendimi yeni doğmuş gibi hissediyorum. 50 kiloya ulaştım, hayat bambaşkaymış meğer. Ben yıllardır bu eksiklilkjle zayıflıktan kaynaklı halsizlikler olduğunu düşünerek geçirmişim, tavsiyem ihmal etmeyin, hayatınız değişecek emin olun.

  6. dilay 19 Ağustos 2015 #

    18 yaşımdayım. Çocukluğumdan beri tedavi alıyorum. Uzun süredir baş dönmesi, halsizlik, çarpıntı vardı ve son 3 aydır kilo kaybım olmaya başladı. Son yaptırdığım testte ferritinim 4.6 çıkmıştı, kullandığım ilaçların işe yaramaması yüzünden tedaviyi bıraktım. Ancak son günlerde ani hipotansiyon ve bradikardi yüzünden defalarca ölümle karsı karşıya geldim. Kardiyoloji servisine yaptığım başvurunun sonucunda ritim holterle takip yapıldı, eforlu Ekg bakıldı. Holterde günün bir kaç saatinde kalp hızında ciddi düşme ve yine aynı saatte 120-130 lara çıkma görülüyor, efordaysa 267 m sonra kalp hızım 186 olunca dayanamayıp bırakmak zorunda kaldım. Test sonuçlarına bakan kardiyolog yine anemi kaynaklı olduğunu vs söyledi. Ayrıca ferritin oranımı doktorum bana söylemeyip ticari ismi Ferro olan demir preperatlarını kullanmamı önerdi. İlaçlar bir işe yaramıyor. Daha bugün nabzım bir anda 38’e, tansiyonum 64/43’e düştü. Kapsamlı bir tedavi lazım, farkındayım ama gittiğim tüm doktorlar test yapıp demir preperatları verdi ne yapmalıyım, yardımcı olursanız sevinirim.

  7. Cemile 03 Eylül 2015 #

    Mrb benim transferin saturasyonu 12 ref ( 20_50) Ferrari 3,5 ref(11_307) demir 48 sonucumu yorumlar mısınız aşırı uykuya düşkünüm alakası var mıdır?

  8. esengül 07 Eylül 2015 #

    Benim ferrittin im 1, 8
    HGB 9.1
    DEMİR 15
    DOYMAMIŞ DEMİR BAĞLAMA KAPASİTESİ 425
    RDW 19.3
    Ve daha bir çoğu düşük veya yüksek ve sadece demir takviyesi veriliyor yıllardır nedenini araştıran yok benim be yapmam gerekir, iki gün önce hematolojiye gittim yine aynı ilaçlar kullanacam yükselexek bırakınca tekrar anormalleşecek, bana cevap yazarsanız sevinirim.

  9. Betül 16 Eylül 2015 #

    İyi günler,yorumları okudum kendi değerimin düşük olduğunu düşünüyordum fakat sizlerin değerleri çok çok düşükmüş. Rabbim şifamızı verir inşallah. Ben 4 yıldır demir eksikliğine bağlı anemi ile mücadele ediyorum bendeki yan etkileri ise ; aşırı derecede halsizlik, baş dönmesi, ani hareketlerde sersemleme, ellerimdeki damarların kasılması, kalp çarpıntılarım. Sürekli hastaneye gittim, bir ay düzeldim ilaçlarla sonra aniden değerim düşüyordu, artık kronikleşti ve helikobakter var dediler, bu da kandaki demiri emiyormuş, sonra tekrar tedavi oldum yine aynı değere düştüm, dut Pekmezi denedim çok iyi geldi ama sadece 1 ay… Sonra zaten kilo oluşturdu bırakmak zorunda kaldım. Sanırım hayatım boyunca bu halsizlikle yaşayacağım ;/buna da hamdolsun tabi ama bu dönemlerde çok agresif yada çok duygusal oluyorum;( şuan ferritin değerim 6 ve bacaklarım sızlıyor, kalbimde çarpıntı var, kendimi hiç iyi hissetmiyorum, doktora gitmek istemiyorum artık, ilaç yazıp gönderiyorlar.

  10. Aysel 29 Haziran 2016 #

    Hemogramımda Hgb 12,7 Hct :39,9 Ferrritin : 6,73 Vitb12: 221,9 folat: 15:29 . Değerlerim nasıl? Düşükse neyden kaynaklanıyor olabilir, ne yapmalıyım? Bir de yaklaşık 5-6 ay öncesinde bir ünite kan vermiştim. Yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

  11. Yesim 16 Kasım 2016 #

    Merhaba benim demir serum 19.2, feritin 3.3 çıktı, çok mu düşük, ne yapmalıyım?

Bir cevap yazın