Genetik Cilt Hastalıkları

Genetik Cilt Hastalıkları

Genetik, yani anne babadan geçen cilt hastalıkları toplumlarda oldukça sık görülen bir durumdur. Genetik cilt hastalıkları ya da rahatsızlıkları çok çeşitlidir ve en sık rastlananlara örnek vermek gerekirse aşırı yağlı ya da kuru cilt, uv ışınlarına hassas ciltler, akne oluşumu, deride renk kaybı, kepek sayılabilir. Bu yazıda genetik olarak diğer kuşaklara geçen cilt hastalıkları ve rahatsızlıkları ile ilgili genel bilgiler bulabilirsiniz.

Vitiligo: Cilt renginin bazı bölgelerde açılması olarak tanımlanabilecek vitiligo hastalığı genetik olarak geçen cilt hastalıkları arasında ilk sıralarda gelmektedir. Vitiligo başta eller, ağız çevresi ve yüzün bazı kesimlerinde deri pigmentlerinde meydana gelen değişim sonucu cildin renginin doğal renginden daha açık hale gelmesi durumudur. Bu rahatsızlık cilde rengini veren pigmentlerde oluşan sorunlar neticesinde ortaya çıkar. Vitiligo aşırı stres, sinir sisteminde oluşan rahatsızlıklar, enfeksiyon, bağışıklık sistemi sorunları sonucu meydana gelse de genetik özelliklerin vitiligo’nun görülme ihtimalini arttırdığı bilinmektedir.

Cildin Pul Pul Olması: Tıptaki adıyla Ichthyosis Vulgaris cildin aşırı kuru olması sonucunda pul pul olması ve dökülmesidir. Bu rahatsızlık vücudun her yerinde ortaya çıkabileceği gibi genellikle sırt bölgesinde, bacaklarda, göğüste ve yüzde görülmektedir. Genellikle vücudun terlediği bölgelerde rastlanır. Bu cilt rahatsızlığı vücutta proteinleri keratin liflerine çeviren ten bir hücrenin mutasyona uğraması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Ichthyosis Vulgaris hastalığı en sık olarak 1. dereceden akrabalarında bu hastalık olan kişilerde görülmektedir.

Albinizm: Cilde koyu rengini veren melanin’in hiç olmadığı durumlarda görülen cilt hastalığıdır. Bazı kişilerde gözleri de etkileyerek fazla solgun görünmelerine yol açar. Melanin eksikliği sonucunda çok açık renk olan cilt güneş ışınlarına karşı aşırı hassastır ve az miktarda güneş ışını bile yanık etkisine neden olabilmektedir.

Ektodermal Anormallik: Tıpta Ectodermal Dysplasia adı verilen ektodermal anormallik cilt hastalığı kendini zayıf saç telleri ve tırnaklar, ter bezlerinin düzgün çalışmaması, dişlerin sağlıksız görünmesi ve çabuk çürümesi gibi belirtilerle gösterir. Bazı ektodermal anormallik hastalarının görüş kaybından şikayet ettikleri bilinmektedir.

Cilt Profiri: Genetik yolla geçen cilt hastalıkları arasında ender olarak görülen Porphyria bir kan hastalığıdır. Porfiri hastalarında kana rengini veren kimyasalların işlenmemesi sonucu kırmızı dışkı ve idrar görülebilmektedir. Bu hastalarda flaş ve parlak ışık hassasiyeti, karın kaslarında ağrılar, kalp hastalıkları, kaygı ve depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklar, aşırı kıl oluşumu, dişetlerinde hücre kaybı ve sıcak hassasiyeti görülebilmektedir.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın