Göz Kuruluğu Belirtileri

Göz Kuruluğu Belirtileri

Göz kuruluğu birçok sebebi olan yaygın bir problemdir. Bu problemler ev ortamında yapılacak basit yöntemler ya da klinik ve cerrahi müdahaleler de dâhil olmak üzere çeşitli şekillerde ortadan kaldırabilirler. Ancak öncelikle bu şekilde bir göz kuruluğunu engellemek için atılacak birtakım adımları uygulamak yerinde olacaktır.

Kronik göz kuruluğu, göz yüzeyinin yeteri kadar kaygan ve nemli olmamasından kaynaklanmaktadır. Göz kuruluğu, gözde hafif tahrişten ciddi inflamasyonlara ve hatta gözün ön yüzeyinin sıyrılmasına kadar çok çeşitli komplikasyonlara sebebiyet verebilir.

Göz kuruluğu insanlar arasında çok yaygın bir rahatsızlıktır. Göz doktorlarına gelen hastaların büyük bölümünün belli başlı şikayetleri arasında göz kuruluğu gelmektedir. İnternet üzerinden yapılan bir ankete göre 18 yaş ve üzeri Amerikalıların yarıya yakını (yüzde 48’i) göz kuruluğu rahatsızlığından muzdariptir. Aynı zamanda 2012 yılında yapılan bir ankete göre 26 milyon Amerikalı göz kuruluğundan şikâyet etmektedir ve 10 yıl içerisinde bu sayı 29 milyona yükselecektir.  Diğer kaynaklar kadınlarda göz kuruluğu görülme oranının erkeklere göre 2 kat daha fazla olduğunu söylemektedir.

Göz Kuruluğunun Belirtileri Nelerdir?

Göz kuruluğunun belirtileri arasında:

  • Yanma hissi
  • Göz kaşıntısı
  • Ağrı hissi
  • Göz kapaklarında ağırlık
  • Gözde yorgunluk
  • Gözde hassaslaşma
  • Gözde kuruluk hissi
  • Gözde kızarıklık
  • Işığa karşı duyarlılık
  • Bulanık görme

bulunmaktadır. Göz kuruluğunun yaygın olan bir diğer belirtisi de kum tanesi ve buna benzer yabancı bir maddenin göze kaçtığı hissiyatıdır.

Her ne kadar kulağa tuhaf gelse de gözün sulanması göz kuruluğunun bir diğer belirtisi olabilir. Bunun sebebi göz yüzeyindeki kuruluğun, koruyucu bir mekanizma olarak göz yaşı salgılanmasını tetiklemesidir. Ancak tepkisel olarak salgılanan bu göz yaşı, gözde kuruluğu gidermeye yetecek uzun kalmaz.

Kronik göz kuruluğu gözde inflamasyona ve bazen de göz yüzeyinde kalıcı hasarlara neden olabilir.

Kuru göz sendromu katarakt ve lazer ameliyatlarının sonuçlarını da etkileyebilir.

Göz Kuruluğunun Sebepleri Nelerdir?

Göz sağlığının korunması, gözün rahatlığı ve net bir görüş için göz yüzeyinde yeterli miktarda ve kalıcı olarak göz yaşı tabakasının bulunması gereklidir. Göz yaşı, göz yüzeyini nemli tutar ve korneayı ona hasar verebilecek toz, küçük tane ve mikroorganizmalardan korur.

Bir göz yaşı katmanı 3 önemli bileşenden oluşur:

  • Yağlı (lipit) bileşen
  • Sulu bileşen
  • Mukus (müsin) benzeri bileşen

Bu bileşenlerden her birinin önemli bir işlevi vardır. Örneğin yağlı bileşen göz yaşının hızlıca buharlaşmasını engeller ve kayganlığı arttırır. Müsin ise bir tutturucu görevi görür ve göz yaşının gözün bütün yüzeyine yayılmasını sağlar.

Göz yaşının her bir bileşeni gözün içinde veya etrafında bulunan farklı bir bezden salgılanır. Örneğin yağlı bileşen göz kapaklarındaki meibomian bezlerinden salgılanırken sulu bileşen, üst göz kapağının dışa bakan kısmının arkasında yer alan lacrimal bezlerinden salgılanır. Müsin ise göz beyazını kaplayan konjunktivadaki goblet hücreleri tarafından üretilir.

Bu kaynaklardan herhangi birinde görülebilecek bir problem göz yaşının bozulmasına ve göz kuruluğuna sebebiyet verebilir. Bu nedenle göz kuruluğu, göz yaşının problemli olan bileşenine göre çeşitlilik göstermektedir.

Örneğin eğer meibomian bezler yağlı bileşenden yeteri kadar (ya da hiç) üretmez ise göz yaşı olması gerekenden çok daha hızlı buharlaşabilir. Bu durum, evaporatif göz kuruluğu olarak adlandırılır. Meibomian bezlerindeki bozukluklar, pek çok göz kuruluğunun altında yatan temel sebep olabilmektedir.

Diğer bazı durumlarda lacrimal bezler yeteri kadar sulu bileşen üretemez ve göz gerektiği gibi nemli kalmaz. Bu durum su eksikliğine bağlı bir çeşit göz kuruluğu meydana getirir.

Göz kuruluğunun çeşidi, doktorunuzun sizlere önereceği ve uygulayacağı tedavi çeşidi açısından da belirleyici olacaktır.

Göz Kuruluğuna Sebep Olan Etmenler Nelerdir?

Bazı etmenler göz kuruluğu şikayetinin oluşma riskini arttırırlar. Bunlar arasında:

  • Bilgisayar kullanımı: Bilgisayar, akıllı telefon ya da buna benzer dijital aletleri kullanırken gözümüzü daha az sıklıkla ve eksik bir şekilde kapatırız. Bu durum göz yaşının daha fazla buharlaşmasına ve göz kuruluğu oluşma riskinin artmasına neden olmaktadır.
  • Kontak lens kullanımı: Kontak lens kullanımın göz kuruluğu rahatsızlığı ile ne kadar ilgili olduğu tam olarak bilinemese de göz kuruluğu rahatsızlığı lens kullanmayı bırakma nedenlerinin başında gelmektedir.
  • Yaşlanma: Göz kuruluğu herhangi bir yaşta görülebilmektedir ancak özellikle 50 yaş sonrası bireylerde göz kuruluğu rahatsızlığının görülme riski artmaktadır.
  • Menopoz: Göz kuruluğu görülme riski menopoz sonrası dönemde olan kadınlarda, aynı yaştaki erkeklere göre daha fazladır.
  • İç mekanlar: Klima, vantilatör ve evlerde bulunan ısınma sistemleri dahili mekanlardaki nem azaltır ve/veya göz yaşının buharlaşma hızını arttırır. Bu da göz kuruluğu görülme riskini arttıran bir etmendir.
  • Dış mekanlar: Kuru havalar ve rüzgârlı hava koşulları göz kuruluğu görülme riskini arttırır.
  • Sık uçak seyahatleri: Uçak kabinlerinde hava aşırı derecede kurudur. Bu nedenle özellikle sıkça uçak seyahati yapanlarda göz kuruluğu görülme riski artmaktadır.
  • Sigara içmek: Göz kuruluğunun yanı sıra sigara içmek diğer bazı göz problemlerine de sebebiyet verir.
  • Kişinin sağlık durumu: Diyabet, tiroit bazlı rahatsızlıklar, lupus, eklem iltihabı, Sjögren sendromu gibi belli başlı sistemsel hastalıklar göz kuruluğuna sebep olabilir.
  • İlaç Kullanımı: Antihistaminler, antidepresantlar, kan basıncını düzenleyen belli ilaçlar ve doğum kontrol ilaçları gibi reçeteli ve reçetesiz satılan pek çok ilaç göz kuruluğu rahatsızlığının görülme riskini arttırmaktadır.
  • Göz kapağı problemleri: Uyurken veya göz kırparken göz kapaklarının tam kapanmaması durumunda göz kuruluğu rahatsızlığı görülebilir. Bu durum lagophthalmos olarak bilinmektedir ve yaşlılık, kozmetik amaçlarla yapılan göz kapağı ameliyatları vb. sebeplerle ortaya çıkabilmektedir. Bu tür ciddi göz kurulukları tedavi edilmedikleri takdirde kornea ülseri baş gösterebilir.
  • Aynı zamanda lazer ameliyatları ve benzeri operasyonlar sonrasında da göz kuruluğu görülebilir. Ancak pek çok lazer ameliyatı vakası ertesinde görülen göz kuruluğu geçicidir ve operasyondan sonraki birkaç hafta içerisinde göz normale döner.   

Göz Kuruluğu Tedavisi ve Göz Kuruluğu Rahatsızlığından Korunma Yöntemleri

Neyse ki kronik göz kurulu rahatsızlığının etkili tedavi yöntemleri mevcuttur. Pek çok durumda yapay göz yaşının düzenli kullanımı ve yaşam biçiminde yapılabilecek ufak değişiklikler (bilgisayarda çalışırken sıklıkla ara vermek gibi) göz kuruluğu rahatsızlığının belirtilerini büyük oranda azaltacaktır.

Bu gibi basit yöntemlerin çare olmadığı durumlarda göz doktorunuz, göz yaşı salgınızın artması ve gözde tahriş ve inflamasyonun azalması için size reçeteli bir ilacı kullanmanızı salık verebilir. Aynı zamanda ofis hayatınızı yeniden düzenlemenizi isteyebilir.

Göz Kuruluğu Testi

Kronik göz kuruluğuna sahip olup olmadığınızı anlamanın en güvenilir yolu göz muayenesi sırasında göz doktorunuzun bir veya birkaç göz kuruluğu testi yapmasıdır. Zira göz kuruluğu belirtileri tek başlarına göz kuruluğu rahatsızlığının kesin delilleri olamazlar. Bu belirtiler kişiden kişiye değişiklik göstermekte ve hatta kişilik özelliklerinden bile etkilenebilmektedirler. Örneğin bazı insanlar hafif göz kuruluklarından çokça rahatsız olabilmekte, diğer bazıları ise çok ciddi göz kuruluğu rahatsızlığına sahip olmalarına rağmen belirtileri ciddiye almayıp göz doktoruna gitmemektedirler. (Hatta kimi bazı durumlarda göz kuruluğu rahatsızlığına sahip bireylerde belirtiler görülmeyebilir.)

Sadece uzman bir göz doktoru veya bir optometri uzmanı kronik göz rahatsızlığının kesin teşhisini yapabilir. Sonrasında göz doktorunuz, göz kuruluğunuzun sebeplerine uygun tedaviler ve ilaçlar vererek göz sağlığınıza tekrar kavuşmanıza yardımcı olur.


Göz Kuruluğu Etkileri

Göz kuruluğunun semptomları arasında kaşıntı ve yanma hissi veya bir obje göze bastırılmış gibi bir his vardır. Bunun yanı sıra lens takarken rahatsızlık, bulanık görme, göz yorgunluğu ve ışığa karşı aşırı duyarlılık gibi durumlar da göz kuruluğunun semptomları arasında yer alırlar.

Göz Kuruluğunu Belirlemek

Göz kuruluğu, göz yeteri kadar gözyaşı üretmezse, göz yaşı çok çabuk buharlaşırsa veya göz yaşında var olan su, mukus ve yağ kompozisyon oranı dengesizleşirse meydana gelir. Gözyaşı üretimi yaş ile doğru orantılı olarak azaldığı için, göz kuruluğu genel olarak 40 yaş üstü kişilerde ve özellikle de menopoz sonrası kadınlarda görülür. Antihistamin gibi birtakım reçetesiz satılan ilaçlar ile reçeteli olarak satılan bazı doğum kontrol hapları gibi ilaçlar da göz kuruluğuna sebep olabilir. Bunların yanı sıra etkili olan diğer faktörler arasında rüzgâra maruz kalmak, kuru iklimler ve uçak kabinlerindeki kuru hava da vardır. Lens kullanımı da göz kuruluğuna sebep olabilir.

Göz Kuruluğu Çözümleri

Bu gibi durumlarda rahatsızlığı geçirmek için gözlerinizi ovuşturmayın. Bu hareket durumun daha da kötüleşmesine sebep olabilir. Göz damlaları, özellikle de yağlandırıcı göz damlaları, göz kuruluğunu önlemede yardımcı olabilirler. Göz kızarıklığı için kullanılan damlaları kullanmaktan kaçının, çünkü bunların içindeki maddeler durumun daha da kötüleşmesine sebep olabilirler. Ciddi vakalarda, doktorlar antibiyotik ya da steroit göz damlaları önerirler. Bunlar tahrişin ortadan kalkmasına yardımcı olacaklardır.

Bu yazı bilgilendirme amaçlıdır, teşhis ve tedavi amaçlı kullanılmamalıdır. Göz kuruluğu şikâyetlerinin teşhis ve tedavisi için uzman bir doktora muayene olmak gerekmektedir.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın