Güneş Kremi Ne Kadar Sürülmeli?

Güneş Kremi Ne Kadar Sürülmeli?

Cildimizi güneşin zararlarına karşı korumak için kullandığınız güneş kremleri eğer doğru kullanılmazsa koruyucu etkisi azalır. Güneşin cildimize verdiği zararlardan uzun uzun bahsetmek istemiyorum, çünkü hepimiz güneşte korunmasız kalmanın zararlarından haberdarız. Bunun yerine güneş kremi nasıl seçilir ve güneş kremi ne kadar sürülmeli gibi bu koruyucu kremlerin nasıl daha etkili kullanılabileceği konusuna değineceğim.

Güneş Kremi Nasıl Kullanılır ve Ne Kadar Sürülür?

Koruma faktörlü güneş kremlerinin nasıl kullanılacağına geçmeden önce bu tip kremlerden satın alırken nelere dikkat etmeniz konusunda bir kaç bilgi vereyim.

Öncelikle sizin için doğru SPF (Sun Protection Factor) rakamını bulmalısınız. 8, 10, 20, 30, 50 gibi kremin güneşten koruma değerini belirten bu rakamlar güneş kreminin ambalajı üzerinde yazmaktadır. Ambalaj üzerindeki düşük değerler kremin daha az, yüksek değerler ise daha çok koruma faktörü içerdiği anlamına gelir.

Örneğin 15 koruma faktörü cildinizi, hiç krem sürmeden güneşe çıktığınızdan 15 dakika daha uzun süre korur. SPF değerleri ile ilgili dikkat edilmesi gereken nokta kremi fazla sürmenin bu değeri arttırmadığıdır. Yani 15 koruma faktörlü kremi 2 kat halinde sürerseniz 30 koruma faktörü elde etmezsiniz. Açık tenliyseniz, alerjik bir bünyeniz varsa 50 koruma faktörüyle başlamanızı öneririm.

Güneş Kremi Nasıl Sürülür?

Güneşten koruyan kremler hakkında yanlış olan bir diğer görüş ise bu kapalı havalarda bu kremlerin kullanılmasının gerekmediğidir. Bu bilgi tamamen yanlıştır çünkü hava bulutlu olsa bile güneşin zararlı ışınları (açık havalardaki kadar olmasa bile) cildinize zarar verebilir. Belki bulutlu havalarda kremi sürekli tazelemeniz gerekmez ancak yine de sürmelisiniz.

Güneş kreminin cilt tarafından emilmesi için güneşe çıkmadan 20-25 dakika önce sürün. Güneşe çıktığınızda sürerseniz terle birlikte cilt yüzeyinden atılır veya terinizi silerken kremi de silmek zorunda kalabilirsiniz. Kremi bol sürdüğünüzden emin olun çünkü çok ince bir tabaka halinde sürerseniz koruma faktörü azalır.

Burun, alın, omuz, diz kapakları, ayakların üstü gibi cildin ince olduğu ve güneş yanıklarının en çok görüldüğü bölgelere kalın bir tabaka halinde, kremi fazla dağıtmadan sürebilirsiniz. Bunun dışında kalan yerlere (sırt, kol ve bacaklar) normal olarak sürmeniz yeterli olacaktır.

Güneş altında uzun süre kalacaksanız cildinizin yanmaya başlamasını beklemeden hassas bölgeler başta olmak üzere kremi tazeleyin. Bazı koruyucu kremlerin üzerinde “suya dayanıklı” ibaresi yer almaktadır ancak benim tavsiyem ne olur ne olmaz diye suya girip çıktıktan sonra tekrar kremlenmeniz. Özellikle güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde cildinizi mutlaka koruyun.

Diğer Öneriler

Koruma faktörlü güneş kremleri sonuçta kozmetik ürünlerdir ve pek çok değişik kimyasal madde içermektedir. Cildinizin uzun süre bu kimyasallara maruz kalmasını istemiyorsanız güneş altında durduğunuz süreyi azaltmalısınız. Kendinize gölge bir yer bulun, şapka ve gözlük kullanın. Omuzlarınızı örtmek için pamuklu kumaş kullanın ve öğle saatlerinde kesinlikle güneşe çıkmayın. Bu arada cildinizin kurumaması için yeterli miktarda su içtiğinizden emin olun.

, ,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın