hakiki-zeytinyagi-nasil-anlasilir

Hakiki Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?

Doğanın armağanı olarak tabir edilen ve sayısız faydası olan zeytinyağını satın alırken gerçek olup olmadığını bilmemiz çok önemlidir.

Gerçek Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır? Pratik Yöntemler:

  • Satın almış olduğunuz zeytinyağını buzdolabına koyduğunuzda donuyorsa bu hakiki olduğunu gösterir. Eğer donmayan kısımları varsa, bu da katkılı olduğu anlamına gelir.
  • Zeytinyağının meyvemsi ve taze bir kokusu olmalıdır.
  • Zeytinyağını yutarken kendine özgü aroması genzinize yayılmalı, diliniz arkasında bir acılık hissedilmeli ve bu acılık bir süre sonra geçmelidir.
  • Hakiki zeytinyağının 3 özelliği vardır: Burukluk, Yakıcılık ve Aroma.
  • Zeytinyağının maliyeti diğer birçok yağa oranla daha yüksektir. Bu sebeple çok ucuz olan zeytinyağlarına şüphe ile yaklaşılmalıdır. Hakiki zeytinyağının belirli bir maliyeti vardır ve bunun altında satılabilmesi de mümkün değildir.
  • Gerçek zeytinyağı kabarcık kabarcık olarak üste çıkmalıdır. Bir süre sonra kalıp haline gelebilir, o zaman da yandan bakıldığında düz bir hatta görülmelidir.
  • Zeytinyağını kokladığınızda kötü ve ağır bir koku alıyorsanız, tattığınızda çok tatlı ise veya herhangi bir acılık yoksa, yemek borunuza doğru bir yanma oluyorsa ya da yemek sonrası mide yanması yaşıyorsanız aldığınız ürün gerçek olmayabilir.
  • Zeytinyağının rengine bakarak hakiki olup olmadığı anlaşılamaz.

Zeytinyağı ile İlgili Hileler

  • Kanola yağının yapısı zeytinyağı ile aynıdır. Fakat kanola yağının kokusu ve rengi yoktur. Bu sebeple zeytin ağacının yaprakları ile aroma elde edilip kanola yağının içine karıştırılmakta ve böylece zeytinyağından ayırt edilmesi imkansız hale gelmektedir.
  • Asidik derecesi 8 olan yağlar ısıtılıp yüksek derecede asit oranı 1’e kadar indirilmekte ve sızma şeklinde piyasaya sürülmektedir. Bu oldukça tehlikelidir ve uzun vadeli tüketimde kansere dahi sebep olabilmektedir.
  • Zeytinyağının maliyetinin yüksek olması sebebiyle içerisine pamuk yağı, ayçiçeği yağı ya da fındık yağı gibi daha ucuz yağlar karıştırılmaktadır. Böylece miktar arttırılıp, maliyet azaltılmış olmaktadır.

Zeytinyağı Hakkında Bilmeniz Gereken Her şey

  • Zeytinyağı üretiminde farklı bahçelerin zeytinleri karıştırılmamalıdır.
  • Zeytinyağı üretiminde kullanılacak zeytinler tek tek elle toplanmalıdır.
  • Zeytinler toplandıktan sonra kısa süre içerisinde sıkıma götürülmelidir. Bu süre zeytinyağı kalitesinde önemli bir faktördür.
  • Yağ kaliteli olsa da pet şişelerde ve güneş ışığı altında bekletiliyorsa çok kısa sürede bozulacaktır.
  • Zeytinyağı doğrudan güneş ışığı görmeyen ve serin olan yerlerde, ağzı kapalı bir şekilde muhafaza edilmelidir.
  • Zeytinyağının raf ömrü yaklaşık 18 aydır.
  • Zeytinyağı ağırlıklı olarak Ege ve Marmara’da kullanılmaktadır. Buna karşın, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu’da zeytinyağı kullanımı çok düşüktür.
  • Sızma zeytinyağı taş baskı ile elde edilmektedir ve bu sebeple içerisindeki besleyici unsurlar zarar görmemektedir. Riviera zeytinyağında ise daha fazla yağ çıkartmak için basınç ve yüksek sıcaklık uygulanmaktadır. Bunun sonucunda ise neredeyse tüm olumlu özellikler kaybolmakta, hatta zararları olmaktadır.
  • Zeytinyağı; kabızlık, kansızlık, gut hastalığı, yüksek tansiyon, deri çatlamaları, kolestrol ve damar sertliği gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir.
  • Zeytinyağının sindirimi diğer yağlara oranla daha kolaydır.
  • Çocuklarda zeytinyağı tüketimi beyin ve kemik gelişimini desteklemektedir.
  • Kolestrolde en düşük oran zeytinyağını yoğun olarak kullanan Ayvalık civarındadır.
  • Yunanistan, İtalya ve İspanya gibi yoğun zeytinyağı tüketen ülkelerde kalp ve damar hastalıkları oranı daha düşüktür.
  • Bir ziyafet öncesi ve sonrası alacağınız bir kaşık zeytinyağı karışık içkilerden doğacak sarhoşluğu azaltır ve hazmı kolaylaştırır.
  • Kabızlık problemi yaşayan kişilerin sabah aç karnına 1-2 kaşık zeytinyağı tüketmesi faydalı olabilir.
  • Zeytinyağının içerisinde A,C ve E vitaminleri ile diğer yararlı mineraller yer almaktadır.
  • Zeytinyağını yüz bölgenizde sık kullanmanız sonucunda kıl kökleri kuvvetlenip yüz bölgenizde kıllanma olabilir. Bu sebeple zeytinyağının dengeli kullanımı çok önemlidir.
  • Zeytinyağı osteoporoz ile savaşır.
  • İspanyol araştırmacılarına göre zeytinyağı tüketimi depresyon riskini azaltabilir.
  • Zeytinyağı tüketimi Alzheimer riskini azaltabilir.

Hakiki Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır? İçin 6 Yorum Yapılmış

  1. ayhan 28 Mayıs 2015 #

    Verdiğiniz bilgilerin bir kısmı yanlış,
    Zeytinyağının kalitesi ve saflığı donmasına bakarak anlaşılmaz,
    Güneydoğu Anadolu da zeytinyağı tüketimi hemen hemen ege ye yakındır sadece gaziantep bölgesinde 100 ün üzerine zeytinyağı fabrikası mevcut olup bu yaklaşık asgari 10 bin zeytin bahçesi demektir sadece nizip te 5 milyon adet ten fazla meyveli ağaç vardır.

    • admin 29 Mayıs 2015 #

      Öncelikle ilginiz ve de paylaşımınız için teşekkür ederim. Yazıda yer alan bilgiler çeşitli kaynaklardan derleniyor ve pek fazla yorum katılmıyor. Yani tüketim konusundaki ve donma konusundaki bilgiler de şahsi düşüncelerimizi yansıtmıyor. Sanırım bunun biraz da algı yönetimi ile ilgisi var, genelde Doğu’da ağırlıklı olarak tereyağı kullanıldığı düşünülüyor. Ancak Gaziantep bölgesinde 100’ün üzerinde zeytinyağı fabrikası olması gerçekten çok sevindirici.

  2. reşit subaşı 24 Haziran 2015 #

    Ayhan kardeşime katılıyorum, bilgilerde biraz yalnışlık var, hatayda da 100’ün üzerinde zeytinyağı fabrikası var. Ben Hataylıyım, bizde zeytinyağı hava ve su kadar önemlidir. Ayrıca zeytinyağının katıksız olmasını anlamak için avucunuza dört beş damla damlatıp, sıkıca ısınana kadar üfeleyip hemen koklarsanız katıklı veya katıksız olduğunu ögrenirsiniz. Bence Hatay’daki tüketim, saydığınız illere göre daha fazladır. Bizim ana yemeklerimiz: çökelek.tuzlu yoğurt,zahter,dövülmüş biber – 4 çeşit (yeşil mercimek, domates, kırmızı biber, şahriyeli) bulgur pilavı, salata, kısır, bulgurlu köfte, libye, patlıcan, kabak (sıyırmalık), fasulye, dolma, sarma, vs. Bu yemekler zeytinyağı olmadan yenmeyecek yemeklerimizdir. Saygılarımla.

  3. mustafa 25 Haziran 2015 #

    Evet vermiş olduğunuz bilgilerin bir kısmında yanlışlık var. Sızma zeytinyağı, taş baskının dışında kontini sistem fabrikalarda da elde edilebilir, önemli olan yağa verdiğiniz suyun sıcaklığı ile ilgilidir, suyun sıcaklığını 22 dercelerde tutar ve malaksörde su vermezseniz, soğuk sıkım yag elde edersiniz(cold press) ve aslında doğru olan budur. Riviera yağ ise yüksek asit oranlı (5 asit gibi ve daha üzeri) yağların rafinasyon işleminden gectikten sonra içine %10 civarı naturel(1.5 asit) yağın parçalanmasıyla yapılan bir zeytinyağı çeşididir.

  4. mehmet eskici 29 Haziran 2015 #

    Bizim de Aydın bölgesinde 3 adet sıkım tesisimiz var. Yağ konusu özellikle riviera naturel ve soğuk sıkım (yani taş baskı) sızma zeytinyağ öyle 3 cümle ile anlatılacak bir konu değildir. Yağda önemli olan günlük toplanan zeytinin günlük sıkılması, karışım yapılmaması, ağızda damakta bıraktığı tat ve acılık çok önemli. Bir de soğuk sıkım zeytinyağlarını, yüksek ateşe çok maruz bırakmamak gerekir, kimyasal yapısında bozulmalar olur. Yağı soğuk tüketmek veya yemek yapımı bittiğinde altını söndürdükten sonra üstüne gezdirmek en doğrusudur. Ayrıca her bölgenin yağlık zeytin cinsi ve aroması farklıdır.

  5. Mehmet Keçeci 04 Temmuz 2015 #

    Sızma zeytin yağı ile ayçiçek yağını buzdolabında beklettiğimde, sızma zeytin yağı 1 gün gibi kısa bir sürede %100 donarken ve ayçiçek yağı bir haftada bile hiç donmadı. Donan sızma zeytin yağı oda sıcaklığında ise hemen çözünmeye başlıyor. (Donan başka yağlar da olduğundan bu bir kriter değil fakat sızma zeytin yağı aldığınızda denenmesinde fayda var. Görüntüsü ise çok güzel ve kristal yapıda) Bir kaşık alıp boğazınızda gezdirirseniz tadı, rahiyası, aroması, kokusu hakkında daha fazla tecrübeniz olur. (Bölge ve cinslerine göre koku ve tadında değişiklik olur). PH derecesi ise sızma olanların ve kaliteli olanların daha yüksek olacaktır.(asidik derecesi daha düşük, bazı elektronik cihazlar yağın yoğunluğundan dolayı pH’ını ölçmeyebilir turnusol kağıdı ile deneyebilirsiniz.). Riviera’yı kesinlikle kullanmam. Bazı el yapımı sızma zeytin yağlarında sıcaklığı gereğinden fazla yükseltenleri duydum, o zamân bu yağ sızma olmaz.

Bir cevap yazın