hamile-esi-anlama

Hamile Eşinizi Anlamanın Yolları

Aileye yeni bir üye geliyor. Anne adayının bu süreci zarar görmeden atlatması için erkeklere çok şey düşüyor ve artık anlamaları gereken çok şey var!

Hamilelik, sadece kadınlar için zor bir dönem değil, eşleri için de stresli ve karmaşık bir dönemdir. Elbette ki bu dönemde kadınlar hem fiziksel hem ruhsal hem de duygusal açıdan daha hassastırlar. Bu sebeple erkeklerin daha dikkatli olmaları ve hamile eşlerini “anlamaları” gerekiyor. Sabırlı olmalılar ve hamile eşlerini yalnız bırakmamaya özen göstermeliler. Tabi daha fazlası da var. Hamile eşinizi anlamak için size yardımcı olabilecek bazı ipuçları verelim!

Erkeklere “Hamile Eşi Anlama” Önerileri

  • Hoşgörülü olun: Kadınların hormonları hamilelik döneminde değişime uğrar. Bu değişimin bazı olumsuz sonuçları olur. Örneğin, fiziksel olarak hamile kadınlar daha çabuk yorulur. Erkeklerin, çabuk yorulan, ev işlerini aksatan veya bu işleri yapamayan hatta yemek yapmakta zorlanan kadınlara karşı hoşgörülü olmaları gerekiyor.
  • İsteklerini yerine getirin: Bu zorlu dönemde hamile eşinizden mümkün olduğunca bir şey istememeye çalışın. Aksine onun isteklerini yerine getirmek için istekli ve gayretli olduğunuzu gösterin.
  • Eşinizi dinleyin: Böylece duygusal sıkıntılarını atlatmasına yardımcı olursunuz. Hamileliğin zorlu yanlarını, sizden neler beklediğini dinleyin. Anlattıkça sorular sorun ve psikolojik olarak yanında olduğunuzu hissetmesini sağlayın. Bu aynı zamanda doğacak bebeğiniz için de önemlidir.
  • Empati yapın: Bir hamile kadın olsanız neler beklerdiniz? Zor ve kolay kolay cevap veremeyeceğiniz bir soru değil mi? O zaman empati yapın, sadece kadın olduğu için eşinizin hamileliğini hafife almayın! Unutmayın, eşiniz yumurta küfesi değil, bebek taşıyor.
  • Beklentilerinizi azaltın: Hamile eşiniz artık eskisi gibi sizinle ilgilenemeyebilir. Çünkü fiziksel ve duygusal açıdan artık farklı bir kadın var. Ondan her zaman güler yüzlü olmasını, istediğiniz saatte çayınızı getirmesini, çamaşırlarınızı her zaman olduğu gibi ütülemesini beklemeyin. Ayrıca, evinizin camları eskisi temiz olmayabilir!
  • Gelgitlere hazır olun: Hamilelik döneminde duygu patlamaları, sinir krizleri yaşanabilir. Eşiniz ruhsal anlamda inişler-çıkışlar ve gelgitler yaşayabilir. Bu durumlarla karşılaştığınızda bocalamamak için her zaman hazır olmalısınız. Çünkü bu durum değişen hormon yapısının bir etkisi olabilir.
  • Elinden tutun: Yani her türlü ihtiyacı için yardımcı olun. Artık eskisi gibi yerinden kolayca kalkamayabilir, istediği gibi hareket edemeyebilir, duş alırken zorlanabilir. Yüzüstü uyuyamazlar, istedikleri yemekleri yiyemezler. Bu durumda erkeklere önemli görevler düşüyor. Her türlü ihtiyacı için elinde tutun!
  • Yemek yapın: “Erkekler yemek yapmaz” diye bir kaide yok. Yemek yiyebilen bir insan elbette yemek de yapabilmelidir. Hamile eşinize yemek yapın. Böylece mutfakta onun psikolojisini daha iyi anlayabilirsiniz. Özellikle sevdiği yemeklerin tariflerini öğrenin. Hiçbir şey yapamıyorsanız yemek yaparken ona yardımcı olun. Salata da mı yapamazsınız?
  • Ev işleri yapın: Erkeklerin en çok korktuğu işlerden biridir. Hele bir de camlar silinecekse, karşı apartmanın balkonlarında kimsenin olmadığı zamanları denk getirmek gerekir! Hamile eşiniz, ev işlerini eskisi gibi yapamayabilir. En azından hafta bir kez de olsa evi süpürmeniz, toz almanız onu mutlu edecektir. Ev işlerini yapabiliyorsa, ona yardımcı olabilirsiniz.
  • Masajla rahatlatın: Hamile eşiniz özellikle doğuma yakın dönemde her geçen gün kilo alır. Giderek ağırlaşır ve hareket etme yetenekleri kısıtlanır. Özellikle de bacak ve ayaklarında ağırlığa bağlı olarak yorgunluklar ve ağrılar ortaya çıkar. Karnı büyüdükçe sırt ağrıları başlar. Rahatlatacak masajlar, onu birçok şeyden daha fazla mutlu edecektir.
  • Çiçek alın: Basit gibi görünen, etkisi inanılmaz büyük, küçük bir eylem! Her kadın çiçekten hoşlanır. Hamile kadınlar ise daha çok mutlu olurlar. İsterseniz deneyin ve inanılmaz sonuçlarını izleyin.
  • Liste hazırlayın: Hamile kadınların istekleri her ay değişebilir. Bu konuda araştırma yaparak bir liste hazırlayabilirsiniz. Böylece hangi ay ne gibi durumlarla karşılaşabileceğinizi ve nelere ihtiyacı olduğunu öğrenebilirsiniz.
  • Hamileliği araştırın: Onu iyi anlamanız için etkili bir alternatif. Hamilelikle ilgili kitaplar ve dergileri karıştırabilirsiniz. Mesela 7 aylık hamile bir kadında fiziksel ve duygusal olarak neler değişir? Bu sorunun cevabını uzmanlarından öğrenmeniz, onu daha iyi anlamanıza yardımı olacaktır.
  • Kontrollerde yanında olun: Hastane veya özel bir klinik ortamında hamile eşinizi yalnız bırakmamanız önemli. Psikolojik olarak kendisini doğuma hazırlayan eşinizin her doktor kontrolünde yanında olduğunuzu bilmesi, kendisinde güven hissi oluşturur. Aynı zamanda doktordan da eşinizin durumu hakkında bizzat bilgi alabilir, tavsiyelerini dinleyebilirsiniz.
  • İşlerinizi erteleyin: Bazı günlerde işinizden izin almanız, mesaiden erken çıkmanız gerekebilir. Evdeki kişisel işlerinizi ertelemeniz gerekebilir. Bu durumların doğal olduğunu kabullenmelisiniz. Eşiniz için ertelediğiniz her şey, size mutluluk olarak geri dönecektir.
  • Evdeki tadilatlara hazır olun: Yeni bebek aynı zamanda evde tadilat anlamına gelir. Bebek odası boyanacak, perdeler değişecek, yeni mobilyalar alınacak, gereksiz eşyalar kaldırılacak. Hamile eşiniz nasıl bir oda istiyorsa mümkün olduğunca istediği şekilde tadilat ve dekorasyon yapmaya veya yaptırmaya çalışın. Bu konuda fazla bir alternatifiniz olmadığını bilmelisiniz.
  • Market alışverişine dikkat: Özellikle market alışverişinde onun istediği şeyleri almaya özen gösterin. Sevdiği şeyleri stoklayabilirsiniz. Arzu ettiğinde istediği bir şeyi önüne getirmeniz onu mutlu edecektir.
  • Onu gezdirin: Özellikle birlikte yürüyüş yapmanız önemli. Onu temiz havası olan yerlere götürmelisiniz. El ele yürürken, bebeğinizin de oksijen depolamasına yardımcı olursunuz. Aracınız varsa, gitmek istediği yerlere “hız yapmadan” götürebilirsiniz.
  • Aşermeyi hafife almayın: Onu anladığınızı göstermenin önemli yollarından biri de aşerdiği zaman istediği şeyi bulup getirmenizdir. Artık o şeyi bulmak için Kaf Dağı’na mı çıkarsınız, uçakla mı getirtirsiniz size kalmış! O kadar önemli yani… Yıllar sonra “aşerdiğimde gecenin bir yarısı marketi açtırdı” diye sizden gururla bahsedebilir.
  • Romantizmi kullanın: Onu anladığınızı hissetmesinin en pratik yolu, aranızdaki romantizmi canlı tutmanızdır. Onun, sizin için özel olduğunu sık sık hatırlatın. Sevildiğini bilmesi, bu zorlu dönemi atlatmasında yardımcı olacaktır. Romantizm demişken küçük bir not düşelim; cinsel arzularınızı da bir kenara bırakmayı unutmayın!

Hamile Psikolojisi ve Erkekler

Hamile kadınlar, kendilerindeki duygusal, ruhsal ve fiziksel değişimin yanında minik bir insanın sorumluluğunu da düşünerek bazı psikolojik sorunlar yaşayabilirler. Bu psikolojide yanında olmasını istediği tek kişi, sizsiniz! Onun heyecanına ortak olmalısınız. Çünkü o bebek sadece eşinizin değil. Sorumluluklarını da paylaşmalısınız. Bu konuda şu tavsiyelerimize kulak verin:

  • Bu süreçte sizden daha fazla ilgi bekler. Enerjinizin büyük bir bölümünü hamile eşiniz için harcamalısınız. İçinde bulunduğu durumlar çok çalkantılıdır. Her zaman yanında olmanızı isteyecektir.
  • Bazen mantıksız davranabilir, bencillik yapabilir, imkânsız şeyler isteyebilir. Bu isteklere itiraz etmeden elinizden geleni yapmaya çalışın. Bazen maddi durum ve zaman sorunu sebebiyle istekleri karşılanamayabilir. Sizi suçlarsa da anlayışlı olmaya çalışın.
  • Psikolojisinde olumsuz değişim, bazen çatışmalara yol açabilir. Tartışmalar yaşayabilirsiniz. Bu duruma hazırlıklı olmalısınız. Tartışmalarınızı başkalarının yanında yapmamaya dikkat edin. Özellikle de onun veya sizin ailenizin yanında yapacağınız tartışmalar, hamile eşinizi ve dolaylı olarak karnındaki bebeği olumsuz etkileyecektir.
  • Bir bebek bekleyen anne adayı, yeni bireyin heyecanının yanında sorumluluk ve streslerle de boğuşur. Eşinin desteği ve anlayışı, negatif düşüncelerden kurtulmasına yardımcı olacaktır.
  • Ona yeni bebeğin sorumluluğunu paylaştığınızı göstermelisiniz. Endişelerini dinleyin ve onun için yapacaklarınızı anlatın. Bu konuda güven duyacağı bir eşi olduğunu bilmesi, psikolojik ve ruhsal açıdan süreci atlatmasında olumlu etki yapacaktır.
  • Bu süreçte sık sık duygusal anlar yaşayabilir, ağlayabilir. Bir sorun olduğunu düşünmeyin. Bazen ne için ağladığını kendisi de bilmeyebilir. Ona sarılarak destek olun, bir süre sonra normale döndüğünü göreceksiniz.
  • Hamilelik sürecinde bazı işler aksayacaktır. Sakın eşinizin tembellik yaptığını düşünmeyin. Bazen sebepsiz yere hiçbir şey yapmak istemeyecektir. Onu eleştirmeyin, sadece anlayın!

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın