Hamileliğin Son 3 Ayı Bebeğin Gelişimi

Hamileliğin Son 3 Ayı Bebeğin Gelişimi

Hamileliğin 6. ve 9. Ayları arasında bebeğin duyularının gelişmesinden doğum sancılarına kadar hafta hafta değişiklikler yaşanmakta ve bebek doğum için en uygun pozisyonu almaktadır. Beyin gelişimi de bu süreçte meydana gelir. Bu yazıda hamileliğin son 3 ayı olan 27. hafta ile 40. hafta arasında yaşanan tüm gelişmeleri bulabilirsiniz.

27. Hafta: Bebekte görüş hissiyle beraber optik sinirler de gelişmiş durumdadır. Ön beyin ve akciğerler halen gelişme halindedir.

28. Hafta: Bebeğin beyninin gelişiminin gerçekleştiği evredir. Bebeğin daha sağlıklı görünmesini sağlayan ve ağırlığını artıran bir diğer durum da bu devrede gerçekleşir. Derinin altında yağ birikimi yaşanır.

29. Hafta: Bu evrede fetüsün aktivitelerinde ciddi bir artış gözlenir. Bir prematüre doğum yaşanacak olursa fetüsün hayatta kalma ihtimali gayet yüksektir.

30. Hafta: Bu evrede bebek nefes alıp verme hareketleri yapar ve bazı kasılmalar gözlenebilir.

31. Hafta: Bebekte bu hafta itibariyle sidik üretimi başlar ve birkaç kez amniyon sıvısına boşaltım yapar. Ağırlık artışı yavaşlasa da organların gelişimi devam eder.

32. Hafta: Kirpik, kaş, saç, ağız gibi karakteristik özellikler gözle görülebilir hale gelir. Anne tarafından sırt ağrısı yaşanabilir bunun nedeni zayıf karın kaslarıdır.

33. Hafta
: Bebeğin gözleri ışığa duyarlı hale gelmiştir göz bebekleri genişleyerek belirli refleksler verir. Yağ depolanması bu evrede devam eder. Ağırlık artışı hızlıdır.

34. Hafta: Bebek doğum için uygun pozisyona geçmeye başlar. Beyaz bir jelimsi madde olan vernix caseosa kalınlaşmaya devam eder.

35. Hafta: Sindirim sistemi tam olarak gelişkin değildir ve bu evrede fetal hareketlerde bir düşüş gözlenebilir. Bebek bu haftada başı rahim ağzına bakacak şekilde bulunmaktadır.

36. Hafta: Bebeğin başı, annenin pelvisine bakar şekilde bulunmaktadır. Doğum kanalının hemen önündeki bebek, doğumu kolaylaştıracak şekilde bu pozisyonu almıştır. Bebek biraz kilolu görünmeye başlamıştır.

37. Hafta
: Bebeğin güç ve koordinasyon açısından geliştiği bir evredir. Sertleşen kemikler bebeğin doğum kanalından geçmesine yardım edecektir. Ayrıca bu evrede ağırlık artışı azalmaktadır.

38. Hafta: Dışkı bebeğin bünyesinde toplanmaya başar. Bu doğumdan sonra atılacak olan ilk dışkıdır. Anne bu evrede kendini aç ve yorgun hissedebilir.

39. Hafta
: Bütün organlar ve sistemler düzgün olarak çalışmaktadır. Aynı zamanda bağışıklık sistemi de bebeği doğumdan sonraki 6-8 ay boyunca koruyabilecek şekilde gelişkindir. Annenin vücudu kendini doğuma hazırlamaya başlar.

40. Hafta: Doğum haftasında, sık sancılar bebeğin gelişinin habercisidir. Bu haftanın sonu itibariyle hamilelik evresi sona erer.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın