hamilelik-belirtileri-ne-zaman-baslar

Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar?

Bazı kadınlar yumurtlamadan birkaç gün sonra dahi hamilelik belirtileri gözlemleyebilirken bazılarında bu süre 3 aya kadar çıkabilir. Gözlemlenebilecek belirtilerden bazıları arasında sık idrara çıkma, ruh halinde değişiklikler ve göğüslerde hassasiyet yer alır. Ancak unutulmamalıdır ki , bu belirtilere bir kadın hamile olmadığında da rastlanabilir. Yani bu belirtilerle karşılaşan her kadın hamiledir sonucu çıkarılamaz.

Hamileliğin erken dönemlerinde görülebilecek belirtiler nelerdir?

Belirtilerden en önemlisi adet kesilmesidir. Diğer belirtiler arasında mide bulantıları, ruh hali değişiklikleri, sık idrara çıkma, göğüslerde değişiklikler ve yorgunluk yer alır. Bununla birlikte, bu semptomlar hemen görülmeye başlamayabilir ve bazı kadınlarda da bu tarz tipik erken hamilelik semptomlarından hiçbirine rastlanmayabilir.

Kadınlar tarafından ilk 8 haftalık süreç içerisinde belirtilen diğer hamilelik belirtileri arasında kabızlık, mide ekşimesi, burun tıkanıklığı, nefes darlığı, belirli yiyeceklerden iğrenme ya da aksine istek, baş dönmesi, avuç içlerinde kaşınma, baş ağrıları, tükürükte artış, karında şişkinlik ve cilt pigmentasyonunda artış yer alır.

Hamilelik Döneminde Gözlemlenecek Bazı Değişimler:

  • Adet Görmeme ya da Daha Hafif Kanama: Bir kadının hamile olduğunu düşünmesine yol açacak en önemli işaret adet görmemesidir. Ancak her kadında adet kesilmesi gözlenmez ve bu da hamile olup olmadıkları konusunda kafalarının karışmasına neden olabilir. Bazı kadınlarda ise normal zamanlardan daha hafif ve daha kısa süren kanama gözlenebilir. Bu da yine hamilelik belirtileri arasında yer alabilmektedir.
  • Göğüslerde ve Göğüs Uçlarında Değişikliler: Kızların ergenlik çağına erişmesiyle beraber östrojen hormonunun da etkisiyle göğüslerinde gelişme ve büyüme gözlenir. Kadının hamile kalması ile beraber ise göğüslerinde daha fazla değişiklikler gözlenmeye başlanır. Bunun sebebi is süt kanallarının emzirme sürecine hazırlık için büyümesi ve gelişmesidir. Ayrıca göğüsler genellikle hassaslaşır ve hatta bazı kadınlarda sızlama, iğnelenme gibi durumlar da gözlenebilir. Hamileliğin 12. Haftası ile birlikte ise göğüs uçlarında kararma, daha fazla belirginleşme ve aşırı hassasiyet görülebilir.
  • Daha Sık İdrara Çıkılması: Birçok kadın erken hamilelik döneminde çok sık idrara çıkmaktan yakınmaktadır. Bunun sebebi ise kadınların böbreklerine giden kanın %35 ila %60 arasında artış göstermesidir. Ekstra kanın gidişi de böbreklerin %25 e kadar daha fazla idrar üretmesine yol açar.
  • Sabahları Mide Bulantısı: Sabahları mide bulantısı ya da tüm gün tüm gece mide bulantısı ile beraber kusma da görülebilir. Erken hamilelik dönemindeki ana fiziksel şikayetlerden biridir ve kişinin vücudundaki yüksek derecede hamilelik hormonlarına reaksiyonunun şiddetine göre değişkenlik gösterebilir. Birçok kadın belirli kokuların, hatta bazen diş fırçasının boğazlarına değmesinin midelerini bulandırabildiğini ve kusmalarına yol açtığını belirtmektedir.
  • Tükürük Artışı: Kadınların büyük çoğunluğu hamilelikte daha fazla tükürük ürettiklerini söylemektedir.
  • Baş Dönmesi ve Bayılma: Hamileliğin erken dönemlerinde ve ortalarında bayılmalar ile karşılaşılabilir. Bunun sebebi ise progesteron hormonun etkisiyle kan damarlarının gevşemesi ve genişlemesi, bunun sonucunda da kan basıncının düşmesidir.
  • Yorgunluk: Hamileliğin farklı aşamalarında yorgunluk hissedilmesi normaldir. Ancak, bazı kadınlar ilk 12 haftada kendilerini çok fazla yorgun hissedebilirler. Bazı durumlarda yorgunluk seviyeniz yaşam stilinize göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin, bu ilk hamileliğiniz değilse ve bakmanız gereken bir çocuğunuz daha varsa sürekli yorgun hissedebilirsiniz. Fırsat buldukça dinlenmeniz ve yavaşlamanız gerektiğinde vücudunuzu dinlemeniz gerekmektedir.
  • Baş Ağrıları: Bazı kadınlar hamileliklerinin ilk 12 haftasında baş ağrıları gözlemleyebilirler. Sık rastlanan ağrılar hormonsal değişimlerden kaynaklanabilir, ancak bazen de hamilelik döneminde kadınların vücudunda dolaşan kan miktarının normal artışından kaynaklanmaktadır. Ayrıca hamileliğe alışmak bazı kadınlar için stresli olabilir ve bu sebeple baş ağrılarının sebebi gerginlik de olabilir. Kimi durumlarda ise normalde baş ağrısı çeken ya da migreni olan kadınların hamilelik döneminde sıkıntılarının azaldığı gözlemlenmiştir.
  • Kabızlık: Hamileliğin ilk ya da/ve son 3 ayında kabızlık gözlemlenebilir. Kabızlık başa çıkmanın en iyi yolu lif açısından zengin besinler tüketmek, su alımını arttırmak ve taze meyve ve sebzeler yemektir.
  • Libido: Erken hamilelik döneminde cinsel istekte pozitif ya da negatif açıdan değişiklikler görülebilir. Göğüslere ve genital bölgeye daha fazla kan gitmesi hassasiyeti arttırdığı için bazı kadınlarda cinsel istek artarken, bazı kadınlarda ise ilk 12-14 haftanın getirdiği yorgunluk ve mide bulantısı cinsel isteğin akıllarına en son gelecek şey olmasına yol açmaktadır.
  • Kokulara Karşı Duyulan Hassasiyet: Hamilelik döneminde kokulara karşı duyarlılıkta artış görülür. Özellikle yemek ve parfüm kokuları birçok kadın için çekilmez olabilir.
  • Burun Tıkanıklığı: Sıkça görülen etkilerden birisi de burun tıkanıklığıdır. Hormonların da etkisiyle tıkanan burun kanalları soğuk algınlığına da neden olabilir.
  • Akneler: Hamileliğin erken dönemlerinde sivilce ve akne problemleri görülse de hormon seviyesi stabilize olduğunda normale dönecektir. Bu süreçte sivilceler ile oynamaktan kaçınılmalıdır, çünkü oynanılması iz kalmasına ya da artmasına yol açabilir.

Kaynak:

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın