Hangi Tarafa Yatılmalı?

Hangi Tarafa Yatılmalı?

Her gün neredeyse yedi-sekiz saat uyuyor ama yine de kendinizi kötü mü hissediyorsunuz? En son teknoloji yataklardan birini aldınız ama ağrılarınız geçmiyor mu? Ya da başınızı yastığa koyar koymaz horlamaya mı başlıyorsunuz?

İyi uyku uyumak bedenimiz, zihnimiz ve psikolojimiz için en kilit ihtiyaçlardan biridir. Fakat şunu unutmayın: Kaliteli uyku için sadece kaç saat uyuduğunuz veya yatağınızın sertlik derecesi değil, hangi tarafa yattığınız da önemlidir. Peki hangi pozisyonda uyumalı, hangi tarafa yatılmalı? Hangi uyku pozisyonunun yararları ve zararları ne? Ve, uyuma pozisyonumuzu nasıl değiştirebiliriz?

Neden Fark Ediyor?

Hangi tarafa yatmanın daha sağlıklı olduğu sorusu üzerine yıllardır sayısız araştırma ve tartışma yapıldı. Sağa mı, sola mı yatmalı? Yüzüstü mü, sırtüstü mü uzanmalı? Bu sorunun kesin bir yanıtı yok çünkü uzmanlar herkes için geçerli olan bir sonuca varabilmiş değil. Esasında, hangi pozisyonda daha rahat hissediyor ve daha dinç uyanıyorsanız, o pozisyonda uyumaya devam etmeniz öneriliyor.
Bununla birlikte, en sağlıklı uyku pozisyonunun sırt üstü yatmak olduğu görüşü son yıllarda ağır basıyor. Buna göre, sırt üstü yatmak omurgayı rahatlatıyor. Diğer yandan, sol tarafa yatmanın daha sağlıklı olduğu kanaati de yaygın. Hindistan’ın binlerce yıllık doğal şifa sistemi Ayurveda’ya dayanan, Batı tıbbının da araştırmalarla desteklemeye başladığı bu teorinin varsayımı şu: Vücudumuz simetrik değil ve organlarımızın sol tarafa yattığımızda aldığı pozisyon, diğer tüm yatış biçimlerinden daha sağlıklı…

Peki hangi yatış pozisyonu neye yarıyor, neye zarar veriyor?

Sırtüstü Yatmak

Sırt üstü yatmanın daha sağlıklı olduğuna dair son yıllarda çok sayıda araştırma yapıldı. Ağrılarınız hafiflesin: Araştırmalara göre, sırt üstü yatmak omurga sorunlarına, özellikle de bel ağrısına iyi geliyor. Sırt üstü yattığımızda baş, boyun ve omurga nötr bir pozisyonda duruyor. Böylece ağırlığınız iskelet sistemine eşit dağılıyor, bu bölgelere fazladan yük binmiyor ve ağrılar hafifliyor. Uzmanlar, sırt üstü yatarken bacaklarınızın altına yastık koyarak bel boşluğunu azaltmayı öneriyor; böylece bel ağrısının daha da hafifleyebileceğini söylüyor.
Yenilenin: Sırtüstü uyuyan kişiler, sabahları kendilerini her zamankinden daha çok yenilenmiş hissediyor.

Reflüye son: Sırt üstü yatmanın, başı yüksekte tutması nedeniyle reflüye iyi geldiği de biliniyor. Bu şekilde yattığınızda, mide yemek borusunun aşağısında kalıyor ve reflü engelleniyor.

Sırtüstü Yatarken Horlamaya Dikkat!

Sırtüstü yatmanın bel ağrısını hafifleteceği kesin ama herkese göre de değil… Bu şekilde yatmak horlamayı veya uyku apnesi semptomlarını artırabiliyor. Her iki durumda da, sırtüstü yatmak sağlık açısından ciddi sorunlar yaratabilir.

Sol Tarafa Yatmak

Bir diğer yaygın görüş, sol tarafa yatmanın en sağlıklı uyku pozisyonu olduğu yönünde. Bu tez, binlerce yıllık Ayurveda külliyatına dayanıyor; sol tarafa yatmanın lenf sisteminden sindirime, kalpten beyne, bir dizi olumlu etkiye yol açtığını savunuyor. Ayurveda öğretisinin, bazıları Batı tıbbında yapılan araştırmalarla da desteklenen tezleri şöyle:

Lenf sistemini destekler: Vücudumuzun lenf sisteminin hâkim tarafı soldadır. Lenf bezlerindeki toksinlerin büyük kısmı sol taraftan atılır. Sağ tarafa yatmak lenf sistemini ve toksin atma işlemini yavaşlatırken, sola yatmak da gece boyu lenf bezlerinden ve beyinden toksin atılmasını hızlandırır.

Sindirimi rahatlatır: Sol tarafa yattığımızda, sindirim sistemi yerçekiminden de destek alarak sindirimi daha kolay gerçekleştirir. Bu pozisyonda ince ve kalın bağırsak arasında daha kolay geçiş yapılır, mide ve pankreas da daha rahat bir şekilde durdukları için daha verimli çalışır. Sağa yatmanız halinde ise mide ve pankreas kısmen doğal olmayan bir pozisyonda duracağı için salgılamaları gereken sıvı ve enzimleri vaktinden önce harekete geçirir. Sola yatmak, karaciğer ve safra kesesinin de daha rahat çalışmasını sağlar.

Dalak sağlığına yararlı: Lenf sistemimizin bir parçası olan dalak da sol tarafımızdadır. Dev bir lenf bezi gibi düşünülebilecek olan dalak, sadece lenf sıvılarını değil, aynı zamanda kanı da filtreler. Sol tarafımıza yattığımızda, dalağımız yerçekiminden destek alarak bu işlemi daha sağlıklı bir biçimde gerçekleştirir.

Kalbin yükünü hafifletir: Sol tarafa yatmakla ilgili en çok merak edilen konulardan biri, kalp sağlığıdır. Oysa ne kalp zannedildiği gibi tam olarak soldadır, ne de sola yatmak kalbe zarar verir. Aksine, sola yattığımız zaman, vücudumuzdaki en büyük damar olan ve kalpten çıktığında sola doğru kıvrılan aort damarına yerçekimi desteği de sağlamış oluruz. Sola yatmak, bağırsaklarınızın aldığı pozisyon nedeniyle kirli kanın temizlenmek üzere kalbe gelmesini de hızlandırır. Kısacası, sola yattığınız zaman yerçekimi desteği sağlayarak kalbinizin işini kolaylaştırmış olursunuz.

Horlamaya son: Yan yatmak, horlama sorunu olanlar için en çok önerilen pozisyondur.

Kol ve Bacak Uyuşmalarına Dikkat

Bir yöne doğru yatarak uyuyanların en yaygın şikâyeti, sabahları kol ve bacaklarda yaşanan uyuşmalardır. Bu sorunu engellemek için sırtınızı ve boynunuzu bir yastıkla destekleyebilirsiniz.

En Kötüsü: Yüzüstü Yatmak

Ellerinizi yastığın altına koyup büyük bir mutlulukla uykuya daldığınızı zannediyor ama sabah her yeriniz ağrıyarak mı uyanıyorsunuz? Ağrılarınızın sebebi yatış pozisyonunuz olabilir. Uzmanlara göre, yüzüstü yatmak en sağlıksız uyku pozisyonu. Öncelikle, boynunuzun gece boyu neredeyse 90 derecelik bir açıda kalmasına sebep oluyor. Omurganızı da doğal şeklinden ters bir açıda bırakıyor. Yüzüstü yattığınızda sırtınızı gece boyu geriye doğru bükmüş oluyorsunuz. Bu yatış biçimi, hem başınızı hem boynunuzu yastık seviyesinde yukarıya doğru yükseltiyor. Omurganın bu şekilde durması da belinize baskı yapıp ağrıya yol açıyor. Yüzüstü uyumanın tek yararı, horlamayı azaltması. Ancak bunu, yan yatarak da yapabilirsiniz.

Kısacası, yüzüstü uyumak uzmanlar tarafından tavsiye edilmiyor; bu alışkanlığa sahip kişilerin yatış biçimini değiştirmesi öneriliyor.

Yatış Pozisyonunu Nasıl Değiştirebilirim?

Çocukluğunuzdan beri aynı pozisyonda yatıyorsanız, uyku kadar şahsi bir zaman dilimindeki alışkanlıkları değiştirmek başta zor gelebilir. Bu değişimi kolaylaştırmak için birkaç basit strateji izleyebilirsiniz:

Sola doğru yatmak istiyorsanız, uykuya dalmadan önce sağ tarafınıza sert bir yastık koyun. Böylelikle uyku sırasında dönmeniz zorlaşacaktır.
Yön değişikliğine alışana kadar başınızı yatağın ayak ucuna koyacak şekilde yatabilirsiniz. Böylece yattığınız yön değişse de, yatak odasında uyurken baktığınız taraf aniden değişmeyecektir.

Yüzüstü yatmaya alışkınsanız, sola doğru yatmaya başlarken bir yastığa sarılarak uyumayı deneyin. Böylelikle uykuda karnınızın üzerine doğru dönme ihtimaliniz azalır.

Uyku Pozisyonumu Değiştirmek Zorunda mıyım?

Eğer sabahları ağrısız sızısız, dinç ve dinlenmiş olarak uyanıyorsanız, uyku alışkanlığınızı illa ki değiştirmek zorunda değilsiniz. İnsanlar en rahat buldukları pozisyonda uyur. Fakat eğer sabahları kötü uyanıyorsanız, farklı pozisyonları birkaç gece üst üste deneyerek sizin için daha doğru olan yatış biçimini bulabilirsiniz.

Uzmanlara göre, sabahları genellikle kendimiz için en rahat pozisyonda uyanıyoruz. Eğer uykuya daldığınız andaki pozisyonla sabah uyanış şekliniz farklıysa, kendinizi gözlemleyip değişim yapmaya karar verebilirsiniz.

Hamileler ve Kalp Hastaları Ne Yapmalı?

Hamilelere kan dolaşımını hızlandırmak ve rahmin karaciğere baskı yapmasını engellemek için genellikle sola doğru yatmaları önerilir. Öte yandan, önemli bir kalp rahatsızlığınız varsa, sola doğru yatıp yatamayacağınızı doktorunuza danışmanızda fayda var.

En Çok Tercih Edilen Yatış Pozisyonu Hangisi?

  • Araştırmalara göre, en yaygın uyuma şekli cenin pozisyonunda yatmak. İnsanların yaklaşık yüzde 40’ı bu pozisyonda uyuyor.
  • Kadınların cenin pozisyonunda uyuma oranıysa erkeklerin iki katı.
  • En sağlıklı pozisyon sayılmasına rağmen, sırt üstü uyuyanların sadece yüzde 8.
  • İnsanların yüzde 7’si de yüzüstü yatıyor.

, ,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın