HDL Kolesterol Yüksekliği

HDL Kolesterol Yüksekliği

Hücre yapısında bulunan ve sağlık için gerekli olan kolesterol kan yoluyla taşınır ve bu taşıma işlemi lipoproteinler, diğer adıyla lipidler tarafından gerçekleştirilir. Kolesterolü hücrelere taşımadan sorumlu lipoproteinlerin pek çok çeşidi olmakla beraber yüksek yoğunluklu (HDL) ve düşük yoğunluklu (LDL) olarak iki ana kategoriye ayrılır. Eğer kolesterol kanda HDL ile taşınıyorsa bu yapıya HDL kolesterol, LDL ile taşınıyorsa LDL kolesterol adı verilir. HDL kolesterol bazen “iyi” kolesterol olarak da adlandırılır. Bunun nedeni yüksek LDL kolesterolün damarlarda meydana getirdiği birikimleri azaltarak karaciğere taşıması ve damar tıkanıklığı riskini azaltmasıdır.

HDL – Yüksek Yoğunluklu Lipoprotein: HDL lipoproteinler arasında en küçüğü, en yoğun olanıdır ve aynı zamanda en çok proteine sahiptir. Kanda bulunan kolesterolün moleküler yapısı enzimler tarafından değiştirilerek HDL’in taşıması için uygun hale getirilir. HDL, kandaki kolesterolü hücrelere ulaştırmak için topladıkça yapısı değişir.

Hücrelere gelen kolesterol yumurtalık, testis ve böbrek üstü bezi gibi bölgelerde üretilen hormonların üretilme sürecinde kullanılır. Karaciğere kadar gelen kolesterol ise safraya atılır ve yağların işlenmesi için safra asidine dönüştürülür.

HDL akrabası olan LDL’ye göre kolesterolün taşınması için sağlıklı olarak kabul edilir. LDL kolesterol zamanla damar çeperlerinde birikime yol açarak damarların tıkanmasına (ateroskleroz) neden olurken HDL kolesterol bu biriken kolesterolleri sökerek karaciğere ulaştırır ve tekrar sistemin kullanımına sunar.

HDL Kolesterol Ölçümü: İyi veya kötü kolesterol seviyelerini belirlemek için kan testi gerekir. Kişinin sağlık koşullarına bağlı olarak uygun görülen kolesterol seviyeleri değişebilir ancak 60mg/dL seviyesinde HDL kolesterol konsantrasyonu sağlıklı biri için normal değer kabul edilir. 40 ve 59mg/dL arasında HDL kolesterol orta düzey, kadınlar için 40mg/dL ya da daha az ve erkekler için 50mg/dL altı değerler düşük HDL kolesterol değeri olarak kabul edilmektedir. HDL kolesterol seviyesi düştükçe kalp ve damar hastalıkları riski artar.

HDL Kolesterolü Yükseltmek: HDL kolesterol yüksekliği başta kalp ve damar sağlığı olmak üzere vücudun pek çok fonksiyonunu düzenli olarak yerine getirebilmesi için önemlidir. Ancak uzmanlar kalp krizi riskini azaltmak ve damar tıkanıklığını engellemek için HDL kolesterolü yükseltmeye çalışmak yerine LDL kolesterolü düşürmeyi hedeflemenin daha doğru olacağını belirtmektedir. LDL kolesterolü düşürmek içinse sağlıklı kiloyu korumak, daha az yağlı gıda tüketmek, sigarayı bırakmak ve alkol tüketimini sınırlandırmak yine uzmanlar tarafından en sık verilen tavsiyeler arasında yer almaktadır.

HDL ve LDL kolesterol ile ilgili daha fazla bilgi için iyi ve kötü kolesterol arasındaki fark nedir, kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı bitkiler, HDL kolesterol nedir yazılarına göz atabilirsiniz.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın