hiking-nedir

Hiking Nedir, Nasıl Yapılır? Trekkingden Farkı Nedir?

Hiking günübirlik doğa gezisi demektir. Türkçede dağ veya doğa yürüyüşü olarak da kullanılır. Modern şehir hayatının stresinden uzaklaşmak ve doğayla baş başa vakit geçirmek isteyenlerin zevkle yapacağı bu geziler doğal güzellikleri yeniden keşfetmenizi sağlarken zihninizi de arındırır.

Hiking Nasıl Yapılır?

Hiking çoğunlukla önceden belirlenmiş yürüyüş parkurlarında, orman veya göl çevresinde yapılan 8-12 kilometrelik kısa yürüyüşlerdir. Bu yürüyüşler size göre daha zorlu sporlar için antrenman olabilir veya haftada bir katıldığınız keyifli bir aktivite olarak kalabilir. Sebebi ne olursa olsun özellikle İstanbul’da hafta sonunu değerlendirebileceğiniz ve benzer aktivitelerden hoşlanacağınız kişilerle sizi buluşturacak pek çok hiking kulübü bulabilirsiniz.

Hiking’de yürüyüş süresi parkurun zorluk derecesine göre değişiklik gösterir. Zorluk derecesi 1 olan başlangıç etabı bu spora ilk adım atanlar için mükemmeldir. Eğim, çıkış ve yükseltinin az olduğu bir parkurda ortalama iki saat yürünür. Zorluk derecesi 2 olan parkurda eğim yine sizi zorlamaz. Toplamda 300 metreyi geçmeyecek çıkışlar ve ortalama 3.5 saat süren bir yürüyüş söz konusudur. Zorluk derecesi 3 olduğunda orta dereceli parkurdasınızdır ve yürüyüş eğimi biraz daha artmıştır. Patikalar daha dar, sık ormanlık alanlar daha çoktur ve toplamda 500 metreyi bulabilen çıkışlar söz konusudur. Beş saate yaklaşan bu yürüyüş, deneyim ve kondisyon gerektirir. Zorluk derecesi 4 olduğunda çıkışlar 700 metreyi bulabilir. Patikalar düzensiz ve engebelidir. 6.5 saati bulan bu etap daha deneyimli yürüyüşçüler için önerilir. Zorluk derecesi 5’te patikasız yollar, zorlayıcı ormanlık alanlar mevcuttur. Çıkışlar 1000 metreyi geçebilir. Zorluk derecesi 6’da ise yürüyüş 8 saatin üzerine çıkabilir. Uzun süreli, engebeli, 1500 metreyi bulabilen çıkışlara sahip bu etapta yürüyüşler hayli zorlayıcıdır.

Hikingin Trekkingden Farkı Nedir?

Trekking Güney Afrika’da kağnı ya da yaya olarak göç anlamına gelir. İngilizcede ise doğal engellerle dolu bir arazi parçasını herhangi bir ulaşım aracı kullanmaksızın yürüyerek aşmak demektir. Türkçede hiking ile trekking sık sık karıştırılsa da iki sporun arasındaki temel fark hikingde gece konaklamanın olmamasıdır. Özetle günübirlik hiking yapanlar, yürüyüş parkurunu tamamladıktan sonra evlerine döner, trekkingciler ise gece çadırda veya birilerine ait ev, pansiyon vb. yerlerde konaklarlar ve yürüyüşlerine ertesi gün devam ederler.

Ayrıca trekking hikinge göre daha komplike ve organizedir; sırtta taşınan malzemeler yüzünden daha yorucudur ve yükseklik nedeniyle günlük doğa yürüyüşlerine göre daha zordur. Hatta trekking, dağcılığın ilk adımı olarak da görülür. Bu yüzden profesyonel ekipman ve deneyim gerektirir.

Hiking Yaparken Nasıl Giyinilmelidir?

Hiking yaparken keyfinizin kaçmaması ve motivasyonunuzun bozulmaması için uygun kıyafetler tercih etmelisiniz. Yürüyüş için ortopedik, ayağa ve yere iyi tutunan, bileği kavrayan, mevsimine uygun ve su geçirmez botlar/yürüyüş ayakkabıları idealdir.

Yürüyüşlerde yanınızdaki malzemeleri taşımak için sırt ve bel desteği olan, bol cepli çantalar seçmelisiniz.

Hikingde üzerinizdeki giysiler, hareketlerinizi kısıtlamamalı, hafif olmalıdır. Pamuklu veya yünlü kıyafetler çabuk ıslanıp geç kuruduğu için genellikle bu sporda tercih edilmez. Bunların yerine çabuk kuruyan ve teri kolayca dışarı atan polar ve sentetik giysiler önerilir.

Yürüyüş yaparken çok kalın giyinmektense ince ve kat kat giyinmek gerekir. Böylece terlediğinizde veya üşüdüğünüzde vücut sıcaklığınızı daha kolay dengelersiniz. Hiking için genellikle yağmur ve soğuk geçirmeyen türden giysiler seçilmelidir.

Ayakların ıslanmasına karşı yedek çorap, mevsimine göre şapka, bere ya da atkı, yağmurluk veya panço yanınızda bulundurmanız gereken giysilerdir. Özellikle soğuk havalarda bere takmak elzemdir. Çünkü insan, vücut sıcaklığının yaklaşık yüzde 70’ini başından kaybeder.

hiking

Hiking Yaparken Yanınıza Neler Almalısınız?

Doğa yürüyüşü sırasında yanınızda sırt çantası, en az bir litre su, molalarda tüketmek için kuruyemiş, kuru incir, kuru kayısı tarzı atıştırmalıklar, basit ilkyardım malzemeleri, düdük, kibrit, kafa feneri, çakı ve yürüyüşünüzü kolaylaştırmak için baton bulundurmalısınız. Yön bulmada kullanılan harita, pusula ve GPS gibi araçlar da doğanın şakası olmadığını unutmamanızı sağlar.

Doğa Yürüyüşlerinde Belli Başlı Kurallar Nelerdir?

Arkadaşlarınızla başınıza buyruk çıktığınız kısa veya uzun gezilerden farklı olarak doğa yürüyüşlerinde bazı temel kurallar vardır. Rehberiniz o günkü rotanızı ve katılımcıların temposunu belirler. Mola süresini ve sıklığını ayarlar. Ayrıca elbette doğada alınması gereken önlemlerden ve ekibin düzeninden de sorumludur.

Hikingde ekip düzeni için tek kişilik sıra halinde yürümelisiniz. Çünkü bu sayede ekibin temposu daha iyi ayarlanır ve ekip daha organizedir. Rehberin seçtiği, artçı denilen tecrübeli bir yürüyüşçü de yürüyüş boyunca düzeni koruyacak ve ekipteki kopmaları engelleyecektir. Yine tek sıra halinde yürümek önünüzdeki ve arkanızdaki kişilerle daha kolay haberleşmenizi sağlayacak, böylece herkes taş düşmesi, dal çarpması gibi tehlikelere karşı dikkatli olacaktır.

Hikingde Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Doğa yürüyüşünde muhakkak rotanız hakkında araştırma yapmalı ve bilgi sahibi olmalısınız. Gruptan ayrı düşerseniz nerede buluşulacağını öğrenmeli, yol hakkında fikir edinmelisiniz. Ayrıca nerede yürüdüğünüzü bilmek, civarı tanımak alacağınız zevki de arttıracaktır.

Hikingde sıcağın bunaltıcı etkisinden etkilenmemek ve su kaybını azaltmak için sıcak yaz günleri yerine genellikle serin havalar seçilir. Yürüyüşlerde parkurun zorluk derecesine bağlı olarak elbette tırmanışlar ve inişler vardır. Bu yüzden kendi performansınızı göz önünde bulundurarak kendinize uygun zorluk derecelerini seçmelisiniz. Ayrıca dik yamaçlardan inerken dikkat etmeli, yere tam basmalı ve dizlerinizi hafif bükerek topuklarınızı kullanmalısınız. Böylece dizinize binen yükü azaltmış olursunuz. Özellikle dik tırmanış veya inişlerde muhakkak arkanızdaki kişilerle irtibatta olmalı, baton kullanarak ağırlığınızı dağıtmalı ve yol tutuşunuzu güçlendirmelisiniz. Yamaçlarda yan basarak kayma ve burkulma riskini azaltabilirsiniz. Yumuşak zeminlerde ise ayaklarınız ile zeminde minik basamaklar oluşturabilir ve daha rahat yürüyebilirsiniz.

Yürüyüşte 30 dereceyi geçen eğimli yerlerde kendinizi boşuna yormamak için S çizerek ilerleyebilirsiniz. Bu yöntemle mesafe uzasa da eğimli yerlerde kaza riski azalacaktır.

Bu yürüyüşlerde mola sıklığı ve süreleri de önemlidir. Rehberiniz molaları ayarlarken su, tuvalet ihtiyacı, açlık, yorgunluk ve motivasyon gibi durumları gözetir. Çünkü çok sık mola vermek sanılanın aksine yorgunluğu arttırır ve ekibin direncini düşürür. Ekip kısa molalarda nefes alışveriş düzenini sağlarken, ana molada açlığını giderir. Yürüyüşlerde genelde 50 dakikalık bir yürüyüşten sonra 10 dakikalık uzun bir mola verilir. Dik ve zorlu etaplarda ise ihtiyaca göre 15-30 dakikada bir birkaç dakikalık ara nefes molaları verilebilir. Etapların zorluğuna göre molaların sayısı ve uzunluğu düzenlenebilir.

Hikingin Faydaları Nelerdir?

21. yüzyıl insanı hafta içi oturarak çalıştığı ofislerde hareket etmeden uzun saatler geçirir. Doğayı neredeyse unutmuştur. İşte hiking bir günlüğüne bile olsa bacaklarınızın hareket etmesini, kaslarınızın çalışmasını ve doğayı yeniden tanımınızı sağlar. Çeşitli hiking derneklerine katılarak sosyalleşebilir, birkaç saatliğine bile olsa günlük yaşamın stresinden uzaklaşarak beden ve ruh sağlığınızı koruyabilirsiniz. Oturduğunuz şehirlere yakın yerlerdeki doğal güzellikleri keşfetmek de bu sporun en önemli avantajları arasındadır.

Görsel kaynak: intersport.com.tr & www.greenland.com

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın