Hız Kesici Kasis

Hız Kesici Kasis

Arabayla yolculuk eden hemen herkes yollardaki hız kesici kasisleri fark etmiştir. İster kendi aracınızda olun ister toplu taşıma araçlarını kullanın bu tip önlemler yayalar da dâhil olmak üzere herkes için alınmıştır. Hız kesici kasisler adı üzerinde araçların hızlarını kesmek üzere kullanılırlar. Trafikte her ne kadar araç hızları belli kurallarla sınırlandırılmışsa da, şehir içinde bu kurallara her zaman uyulacağı garanti edilemez.

Bunun yanı sıra kimi yerlerde araçların şehir içi sürat sınırında kalmaları da yetmez ve trafiğin çok daha yavaş akması beklenir. Örneğin okul önlerinde, yaya geçitleri yakınında, kavşaklarda, hastane önlerinde araçların durmaya yakın bir hızda, ani araç ya da yaya çıkışını gözeterek seyretmeleri gerekir.

Bu gibi durumlarda trafik müdürlüğü ve belediyelerin ortak çalışmaları sonucu kaza riski taşıyan yerlerde hız kesici kasisler döşenmesi gerekir. Genellikle iki renkli, sarı ve siyah paletlerden oluşan hız kesici kasisler yerden 5 santim yüksekliğindeki yapay tümseklerdir.

Yollardaki çukur ve tümsekler araçları yavaşlatır ancak söz konusu olan hız kesici kasislerse, bu tümsekler belirli noktalara belli bir amaç için koyulduğundan doğal engebeler gibi kazaya sebebiyet vermez. Üstelik kasislerin imalatında dayanıklı plastik ve kauçuk kullanıldığından araçlar herhangi bir şekilde zarar da görmez. Bu paletler 40 tona kadar ağırlığı rahatlıkla kaldırabilmektedirler.

Gündüz daha rahat fark edilebilen hız kesici kasisler gece de kedigözü, reflektör, fosforlu, flaşör parçalar gibi çeşitli malzemeler sayesinde oldukça rahat fark edilirler. Herhangi bir ışık kaynağından gelen ışığı yansıtarak karanlıkta da kolayca fark edilebilen hız kesici kasisler böylelikle görüş mesafesinin az olduğu karanlık noktalarda da sürücüler tarafında kolaylıkla görülebilir ve trafiği yavaşlatırlar.

Hız kesici kasisler yollara tek parça halinde döşenmezler. Genellikle tek tek parçalardan oluşurlar. Ortalama yarım metreye yakın en ve boya sahip olan parçalar yana yana monte edilerek enlemesine yola döşenir. Yeterli uzunlukta döşendikten sonra da her iki uca kapaklar takılarak montaj tamamlanır. Dübel, vida ve pul yardımıyla kasislerin montajını yapmak mümkündür.

Bu tip önlemlerin sadece araç yollarında değil otopark ya da site benzeri araçların toplu olarak giriş yaptıkları ancak bu sırada hızlarını kontrol altına almaları gereken yerlerde de mevcuttur. Araçların en düşük hızda seyrederek hem kendi hem de çevre güvenliği adına dikkatle hareket etmeleri sağlanır. Dört yol ağzı gibi araçların geçiş üstünlüğü konusunda yanılabileceği ve süratli geçişler esnasında sorun yaşanacağı ön görülen caddelere de hız kesici kasisler döşenerek kaza riski minimuma düşürülebilir.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın