İç Kulak Hastalıkları

İç Kulak Hastalıkları

İç kulak hastalıkları çok yaygın sağlık sorunlarındandır ve dünyadaki birçok insanı etkilerler. Bu problemler kulaktaki vestibüler sistemle ilişkilidir. Vestibüler sistem beyinden gelen işaretleri bulur. İç kulakta bulunan sinir dokuları göz hareketini, dengeyi ve duruşu kontrol ederler. Bu nedenle her hangi bir etken sebebiyle bu sistemde meydana gelecek tahribat iç kulakta büyük sorunlara yol açar. Peki, ama sorunlara yol açacak etkenler neler olabilir, yani iç kulak hastalıklarına ve problemlerine ne sebep olur?

İç kulak hastalıkları sebeplerinden en yaygın olanı labyrinthitis adı verilen bir hastalıktır. Bu hastalık iç kulak iltihabı olarak da bilinir. Özel bir sebebi yoktur, ancak genellikle grip, soğuk algınlığı gibi bir virüs hastalığından sonra ortaya çıkar. Değişik çeşitlerde bakteriyel enfeksiyonlar da aynı şekilde iç kulak iltihabına sebep olabilir.

İç kulak hastalıkları sebeplerinden biri de akustik sinir uçlarıdır. Bu kulak kanalında, beyinle iç kulak arasında büyüyen iyi huylu bir tümördür.

Orta kulak problemlerinden olan orta kulak iltihabı da iç kulak problemlerine yol açabilir. Bu kulak iltihabı bakteriyel ya da virüs kaynaklı olabilir ve yetişkinlerden çok çocuklarda görülür. Virüslerden bahsetmişken şunu da belirtmek gerekir ki, kızamık, kabakulak ve grip gibi hastalıklar da iç kulak problemlerine yol açabilirler. Bu tip enfeksiyonlar iç kulağa ulaşıp saç ve sinir uçlarını sabotaj ederler.

İç kulak problemlerine neden olan diğer bir sebep de sürekli baş dönmeleridir. Bu hastalık Meniere hastalığı olarak bilinir ve yalnızca bir kulağı etkiler.

Baş dönmesi, kusma, mide bulantısı, kulakta çınlama ve duyma yitimi gibi durumlar kulak problemlerinin tipik semptomlarındandır. Ancak iç kulak ile en çok ilişkili olan duyma yitimidir. Bunun yanı sıra kulak çınlaması da iç kulak hastalıkları belirtilerinden biridir.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın