ihlamurun-cilde-faydalari

Ihlamurun Cilde Faydaları

Ihlamur bitkisi; Ihlamurgiller (Tiliaceae) familyasından Tilia cinsini oluşturan ağaç türlerinde yetişir. Boylarının 25-30 metreye ulaşması, hızlı uzaması, güzel kokulu yaprakları ve çiçekleri olması sebebiyle özellikle ılıman iklimlerde gölge ağacı olarak da yetiştirilir. Ağacın kabuğu gri renktedir, lifli özelliğe sahiptir. Yapraklarının kenarları çarpıktır, çiçekler yaklaşık 10 cm’ye ulaşır, kalp şeklindedir ve yapraklarının sapları uzundur. Ihlamur çicekleri ağaçta demet halde, sarkık şekilde yetişirler. Sarıya çalan renkleri ve baskın kokuları vardır.

Ihlamur çiçekleri kış mevsiminde yapraklarını dökerler, bahar aylarında açarlar ve yine bu mevsimde yapraklarıyla beraber toplanırlar. Ardından, kurutularak çay yapımında kullanılırlar. Çiçeklerinde bulunan yağ sayesinde ıhlamur, çayda aromatik ve tatlı bir tat bırakır. Yine özünde bulunan bu yağ sebebiyle kurutulan çiçekler hafif yapışkan bir hal alır.

Sarı ile beyaz tonlarında olan çiçekleri ve yaprakları oldukça pek çok rahatsızlığa iyi gelir. Örneğin; bronşit gibi göğüs hastalıklarında öksürüğü azaltıcı etkisi vardır. Boğaz ağrılarını yatıştırır. Ateşli hastalıklarda ateş düşürücü etkisi vardır. Grip ve nezle gibi hastalıklarda, karaciğer rahatsızlıklarında iyileşmeye yardımcı olur. Kronik migren ağrılarına iyi gelir. Kan basıncının düşmesinde etkilidir ve kalp spazmlarını önler. Çarpıntıya ve damar sertleşmesine engel olur. İshal tedavisinde önerilir. Safra kesesi sorunlarına karşı kullanılır. Bütün olarak, sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağladığı için vücuda oldukça faydalı bir bitkidir.

Özellikle son yıllarda ıhlamur, hazımsızlığa iyi gelmesi sebebiyle siyah çayın yerine geçerek yemeklerden sonra da sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır. Günde 3 bardak içim önerilir. Belirli ölçülerde tüketilmesi halinde vücuda herhangi bir zararı yoktur. Ek olarak, kaygı giderici, tres azaltıcı özelliğe sahip olduğu ve rahatlattığı bilinmektedir.

Sağlığa bu kadar faydalı olan ıhlamurun cilde de faydası bir o kadar fazladır. Çay şeklinde hazırlanan ıhlamur kompres yapılarak uygulandığında cilde iyileştirici etki yapar.

Ihlamur Çayının Hazırlanması ve Cilde Faydaları

Ihlamur çiçeklerini kuruttuktan sonra çay olarak hazırlayabilirsiniz ve cilt bakımınızda kullanabilirsiniz. 3 kaşık ıhlamura, 2 bardak su ölçeği yeterli olacaktır. Dikkat edilmesi gereken husus, ıhlamuru suyla beraber kaynatmamakta fayda olması. Önce suyu kaynatın ve kaynamış haldeki suya ıhlamuru ekleyin. Ağzı kapalı halde yaklaşık 15 dakika demlenmeye alın. Ihlamuru 1 kez demledikten sonra birkaç kez daha demlemek çayı lezzetlendirse de içindeki faydalı özlerini kaybetmesi sebebiyle önerilmemektedir.

  • Hazırladığınız çayı kullanarak cildinize bakım uygulayabilirsiniz. İçerseniz terlemeyi arttıracak ve vücudunuzdan zararlı toksinlerin atılmasını sağlayacaktır. Böylece daha sağlıklı ve parlak bir cilde kavuşabilirsiniz. Bunun yanı sıra demlenmiş ıhlamur çayına bir havlu yardımıyla başınızı örtebilir ve 15 dakika bu şekilde bekleyebilirsiniz. Yüzdeki siyah noktaların geçmesine ve tıkalı gözeneklerin açılmasına oldukça faydalı bir yöntemdir ve aynı zamanda cilde canlılık verecektir.
  • Banyo suyunuza ıhlamur çayını eklemeniz cildinize oldukça iyi gelecektir. Demlediğiniz çay soğuduktan sonra bir pamuk yardımıyla gözlerinize tampon hareketlerle uygularsanız şişliklerin inmesini sağlar. Yüzünüze uyguladığınız zaman cildinizin temizlenmesini sağlayacak ve hücreleri güçlendirecektir. Ayrıca cildinizde lekeler varsa yine aynı uygulamayla lekelere çözüm bulabilirsiniz. Ihlamur, kırışıklıkları açıcı ve hücreleri yenileyici bir özelliğe sahiptir.
  • Diğer bitki çaylarında da olduğu gibi ıhlamur çayı, günlük almanız gereken su miktarını destekleyici ve tamamlayıcı bir özellik gösterdiği için cildin tazelenmesini sağlar, cilde esneklik kazandırır ve nemlendirir. Bu açıdan özellikle kuru ve hassas ciltlere önerilmektedir.
  • Cilt yüzeyinde tahrişe, tahrişe bağlı kaşınmalara, deri soyulmalarına karşı cildi iyileştirici özelliğe sahiptir. Pek çok kozmetik firması cilt kremlerinde ve selülit tedavisine yönelik kremlerde yaygın şekilde ıhlamur kullanmaktadır. Aynı zamanda egzama, sedef gibi kaşıntı yapan deri hastalıklarına yönelik de kaşıntıyı hafifletici özelliğe sahiptir.
  • Gün içinde de ıhlamurun cildi ferahlatıcı etkisinden yararlanabilirsiniz. Hazırladığınız çayın soğumasını bekleyin. Sonra yaprakların ve çiçeklerin kalmayacağı şekilde iyice süzün. Mini boy seyahat speylerine doldurabilir, bunaldığınızda yüzünüze püskürterek ferahlama sağlayabilirsiniz. Cildiniz arınacak ve sizi daha hafiflemiş hissettirecek.
  • Ilık halde yüzünüze sürdüğünüzde nemlendirici etki gösteren ıhlamur, hassas ciltlere birebirdir. Soğuk halde kullandığınızda cilde parlaklık verir, çil oluşumunu yavaşlatır ve kırışıklıkları önleme konusunda etkilidir.

Ihlamur Maskesi

Bir miktar ıhlamur çiçeğini ve yapraklarını önce döverek inceltin. Sonra biraz süt ekleyin ve iyice karıştırın. Karışımınıza salatalık suyu da ekleyebilirsiniz. Krem kıvamına ulaşıncaya kadar karıştırmaya devam edin. Hücre yenilenmesi gece uykunuzda gerçekleştiği için, uyumadan önce gece yüzünüze iyice sürün. Sabah cildinizin ne kadar parlak ve canlı göründüğünü fark edeceksiniz. Bu maskeyi haftada 2 kez uygulayabilir, cilt bakımı rutininize ekleyebilirsiniz.

Cilt yapısı kişiden kişiye değişiklik gösterdiği için alerjiniz varsa kullanım konusunda doktorunuza danışmanız faydalı olacaktır.

Kaynak:

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın