İltihap Kurutucu Bitkiler

İltihap Kurutucu Bitkiler

İltihap genellikle endişeye yol açsa da, aslında vücudumuzun iç ve dış uyarıcılara karşı verdiği koruyucu bir tepkidir. Bağışıklık sisteminin kendini savunma mekanizmalarından biri sayılan iltihap, dokuların zarar görmesi durumunda akyuvarların ilgili bölgeye koruma amacıyla hücüm etmesi sonucunda meydana gelir.

Her iltihaplanma enfeksiyon demek değildir. Dahası, yaraların iyileşmesi ve bu sırada enfeksiyon riskinin önlenmesi için vücudumuz iltihaba ihtiyaç duyar. Ancak iltihabın ihtiyaç kalmadığında yok olması, vücudun bu tepkiyi kesmesi gerekir. Dolayısıyla, vücudunuzda kronik iltihaplanma bulunması sağlıklı değildir. Bu durum uzun vadede bağışıklık sistemi sorunlarına yol açar; artrit, diyabet, kanser, yüksek tansiyon ve kolesterol gibi bazı hastalıkların da habercisi olabilir.

Peki kronik iltihap nasıl anlaşılır? Nasıl kurutulur? İltihap kurutucu bitkiler hangileridir?

Kronik Enflamasyon (İltihap) Nedir?

Bileğiniz burkulduğunda veya ses tellerinizi zorladığınızda oluşan şişme, kızarıklık ve acı doğal bir akut enflamasyon sürecidir. İlgili dokular iyileştiğinde bu semptomlar yok olacaktır.

Kronik enflamasyon ise semptomları bu kadar belirgin olmayan ancak uzun zamandır devam eden bir durumdur; dokudaki hasarın vücut tarafından iyileştirilemediğine işaret eder. Astım veya iltihaplı romatizma gibi hastalıklar kronik enflamasyonla ilişkilendirilir. Kronik enflamasyonun en yaygın belirtileri şunlardır:

  • Düzenli baş ağrıları ve ağırlık hissi
  • Şişkinlik ve diğer sindirim sorunları
  • Eklem ağrısı
  • Ani kaşıntı
  • Yorgunluk
  • Kilo alma
  • Diş eti hastalıkları
  • Psikolojik dengesizlik
  • Alerji

İltihap Kurutucu Bitkiler

Kronik iltihaplanma, basit bir kan testi ile tespit edilebilir. Enflamasyon sorununu ortadan kaldırmak için tıbbi ilaçlara başvurabileceğiniz gibi doğanın mucizelerinden de yararlanabilirsiniz. Bir dizi bitki, hem Doğu hem Batı toplumları tarafından binlerce yıldır iltihap kurutucu ve söktürücü olarak kullanılır. İşte o bitkiler:

Zencefil

Binlerce yıldır tıbbi amaçlarla kullanılan zencefil, güçlü bir antienflamatuar, yani iltihap kurutucudur. Zencefilin içindeki gingerol maddesinin özellikle bağırsaklardaki iltihaplanmaları azalttığı bir dizi araştırma ile kanıtlanmıştır. Zencefil aynı zamanda doğal bir ağrı kesicidir. Öyle ki, iltihaplı romatizma (artrit) hastalarının bile ağrılarını hafifletebilir.

Biberiye

Akdeniz mutfağında sıklıkla kullanılan biberiye, mucizevi bitkilerden biri sayılır. Hafıza, sindirim ve ağrıya iyi geldiği gibi, iltihapla da savaşır.

Zerdeçal

Zerdeçalın Hint mutfağında binlerce yıldır kullanılmasının tek sebebi lezzeti değil, aynı zamanda bilim dünyasını bugün hâlâ şaşırtmaya devam eden tıbbi faydalarıdır. Zerdeçalın içindeki curcumin maddesi ülseratif kolit ve iltihaplı romatizma gibi enflamasyon kaynaklı hastalıkların tedavisinde kullanılır. Zerdeçalın kanser ve diyabetle savaşan, beyni ve hafızayı güçlendiren çok kuvvetli bir antioksidan olduğu da bilimsel araştırmalarla ortaya konmuştur.

Karanfil

Anavatanı Endonezya olan karanfil, özellikle ağız ve boğazdaki iltihaplanmaları kurutmak için binlerce yıldır tıbbi amaçla kullanılır. Karanfilin içindeki ojenol isimli madde, iltihaba yol açan zararlı enzimleri bloke eder.

Fesleğen

Karanfille benzer bir içeriğe sahip olan fesleğen, iltihaplı romatizma ve diğer iltihaplı hastalıklarda belirgin bir rahatlama sağlar. Fesleğen vücudu aynı zamanda zararlı bakterilere karşı da korur.

Kekik

Kekik, iltihabı engelleyen beta-karyofilen isimli madde açısından zengindir. Damar sertleşmesi ve kemik erimesine karşı da koruma sağladığı bilinen kekik, aynı zamanda antibakteriyel özelliğe sahiptir.

Sarımsak

Kokusunu unutun gitsin çünkü sarımsağı yapamadığı şey yok! 18’inci yüzyılda mezar kazıcılarının veba kapmamak için ezilmiş sarımsak yediği, 1. ve 2. dünya savaşlarında askerlerin yaraları enfeksiyon kapmasın diye sarımsağı bir antiseptik olarak kullandığı biliniyor. Bağışıklık ve sindirim sistemlerini güçlendiren sarımsak, enflamasyona yol açan enzimleri bloke eden sülfürik bir içeriğe de sahiptir. Sarımsak, iltihapla bağlantılı olan sedef hastalığına karşı da önerilir.

Kişniş

Limoni ve belirgin bir aroması olan kişniş kalp, sindirim ve cilt sağlığına iyi geldiği gibi, güçlü bir iltihap kurutucudur. Molecular Neurobiology dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, özellikle nörolojik enflamasyonla savaşır. Bu sayede Alzheimer, Parkinson ve MS gibi hastalıklara iyi geldiği belirtilir. Kişniş aynı zamanda iltihaplı romatizma hastalarına da tavsiye edilir.

Kırmızı toz biber

Ülkemizde ‘Arnavut biberi’ olarak da bilinen bu biber türü, iltihap kurutucu gücünü içeriğindeki kapsaisin isimli maddeden alır. Kapsaisin, iltihaplı romatizma ve sedef hastalığı gibi enflamasyon kaynaklı hastalıkların tedavisi için tıbbi ilaçlarda da kullanılır.

Adaçayı

Akdeniz toplumlarında sıklıkla tüketilen adaçayı, mide rahatsızlıkları, adet sancısı ve dolaşım bozukluklarının yanı sıra iltihaplı vakalarda da oldukça etkilidir. İçeriğindeki karnosik asit ve karnosol molekülleri sayesinde vücudun enflamasyon tepkisini bastırır.

Yeşil çay

Yeşil çayın sağlık açısından son derece yararlı olduğunu duymayan kalmadı. Peki iltihap kurutmanın en önde gelen tıbbi faydaları arasında olduğunu da biliyor muydunuz? Yeşil çayın içinde yüksek oranda bulunan polifenoller, enflamasyon azaltıcı etkiye sahiptir.

Tarçın

Bilimsel araştırmalara göre, tarçın beyin fonksiyonlarını güçlendirir, kanserle savaşır, kilo vermeye yardımcı olur ve diyabetle savaşır. Tarçın bu gücünü, içeriğindeki cinnamaldehyde maddesinin antienflamatuar etkilerinden alır.

Zeytinyağı

Zeytinyağı, içeriğindeki oleik asit ve güçlü bir antioksidan olan oleokantal sayesinde iltihapla savaşır. Oleokantal maddesinin, bazı ağrı kesici ve antienflamatuar ilaçların etken maddesi olan ibuprofen ile benzer bir etki gösterdiği bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Oleik asit ise iltihap göstergesi olan CRP seviyelerini düşürür.

Ispanak

İçeriğindeki A, B, C ve K vitaminlerinin yanı sıra omega-3 yağ asidi ve antioksidanlar sayesinde, enflamasyona karşı en etkili besinlerden biridir.

İltihap Kurutan Meyve ve Yemişler

Bir dizi meyve ve yemiş de kronik iltihaplanmaya iyi gelir. İltihap kurutmak ve enflamasyonu engellemek için özellikle taze vişne tüketmeniz tavsiye edilir. Ananas da antienflamatuar özelliği ile bilinir. Ceviz de vücuttaki kronik iltihaplanmaları engellemek için önerilir.

İltihaba Karşı Doğru Beslenme Rutini

Son dönemde yapılan araştırmalar, iltihap kurutucu bitkileri içeren düzenli bir beslenme alışkanlığının vücudu bazı hastalıklardan koruduğunu ortaya koyuyor. Antienflamatuar bir diyet için şunları yapmanız yeterli:

  • Günde en az 25 gram lif tüketin.
  • Her gün meyve ve sebze yemeyi ihmal etmeyin.
  • Yiyeceklerinizi iltihap kurutan bitkiler ve baharatlarla tatlandırın.
  • Günde bir diş sarımsak yiyin.
  • Tükettiğiniz doymuş yağların, günlük olarak aldığınız toplam kalorinin yüzde 10’unu geçmediğinden emin olun.
  • Kırmızı et tüketimini haftada bir-iki ile sınırlayın. Et pişerken ortaya çıkan toksik maddeleri azaltmak için yukarıdaki baharat ve otlarla marinasyon yapın.
  • Omega-3 yağ asitleri açısından zengin gıdalar tüketin. Araştırmalara göre, omega-3 yağ asitleri, kökeninde genellikle yoğun bir iltihaplanma sürecinin bulunduğu hastalıkların ortaya çıkma riskini azaltıyor. Omega-3 yağ asitleri açısından zengin olan keten tohumu, ceviz ve somon gibi soğuk su balıklarına diyetinizde mutlaka yer verin.
  • Sağlıklı yağlar tüketin. Vücudun yağa ihtiyacı vardır ama yararlı yağları kullandığınızdan emin olun. Sızma zeytinyağının iltihap kurutucu özellikleri olduğunu unutmayın.
  • Trans-yağları diyetinizden tamamen çıkarın.
  • Sağlıklı atıştırmalıklar yiyin, işlenmiş gıdalardan ve rafine şekerden uzak durun.
  • Aspartamlı içecekleri diyetinizden çıkarın.
  • Sigarayı bırakın. Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, sigaranın içindeki nikotin enflamasyona da yol açıyor. Nikotinin, nötrofil adı verilen beyaz kan hücrelerini harekete geçirdiği sanılıyor. Nötrofiller ise normalde vücudu korumakla görevli olsalar da aşırı iltihaplanma kaynaklı doku kaybına yol açabiliyor.
  • Stresi azaltmaya, rahatlamaya çalışın. Stresin enflamasyona yol açtığı araştırmayla sabittir. Kronik stres bağışıklık hücrelerinin genetiğini değiştirir.

Kaynaklar

Bu yazıda yer alan bilgiler hiçbir koşulda teşhis, tedavi niteliği taşımamaktadır. Sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza danışınız.

,

İltihap Kurutucu Bitkiler İçin 2 Yorum Yapılmış

  1. mehmet kara 20 Ağustos 2015 #

    Akciğerim bypass ameliyatı sonrası 3 litre su topladı. 4 ay boyunca su akciğer içinde kaldı.Doktorlarım suyun vücut tarafından atılacağını söylediler Ancak 4ay su oranı daha da arttığından 1’er litre olmak üzere 1 hafta arayla 2 kerede toplamda 2 litre su alındı ancak kalan suyu alamadılar. Doktorlarım beni Erciyes Üniversitesine sevk ettiler.Burada kamerayla girilerek, su boşaltıldı. Ancak, su üremesi durdurulumadı, akciğer zarının soyulması gerekiyormuş.Amaliyatla akciğer amaliyatı oldum, sonuç şimdi kan tahlillerinde CRP /İltihaplanma oranı düşürülemedi. Kand ki bu oran 137’den 78’e indi ama daha aşağı inmiyor Normal değer 0-6 arasında olması gerekiyor. Bitkisel olarak bana bir öneriniz olabilir mi?

    • Kaptan 16 Haziran 2016 #

      Nasıl oldunuz Mehmet bey?

Bir cevap yazın