İyi Bir Cv Nasıl Hazırlanır?

İyi Bir Cv Nasıl Hazırlanır?

İyi bir cv nasıl hazırlanır yazımızda rahat okunulabilir, işveren için fazla kafa karışıklığı yaratmadan iyi bir cv hazırlamak için gereken bilgileri ve tavsiyeleri bulabilirsiniz.

Cv demek aslında sizin nasıl bir iş aradığınızı ve bu iş için kalifiye olup olmadığınızı, firmaya neler katabileceğinizi gösteren bir pazarlama dokümanıdır. Kariyerinizde bugünkü mevcut durumunuza nasıl geldiğinizi, geçmiş iş deneyimlerinizi, özelliklerinizi ve ilgi alanlarınızı yeni bir firmada iş başvurusunda bulunurken özet ve can alıcı noktalarıyla karşı tarafa bildirmenize yarar.

Örneğin iş görüşmelerinde sıkça sorulan “bize kendinizden bahseder misiniz” sorusuna karşılık vereceğiniz yanıtlar cv’niz ile uyumluluk gösterecek şekilde kısa ve bilgilendirici olmalıdır. Bu röportajlarda vereceğiniz yanıtların cv’nizle tutarlılık göstermesi ve aynı kronolojide ilerlemesi oldukça önemlidir.

Pek çok kişinin kariyeri her zaman doğrusal bir çizgide ilerlememekte ve eğitim gördüğü alandan ya da daha önce çalıştığı işlerden farklı alanlarda çalışmadan dolayı kafa karıştırıcı bir hal alabilmektedir. Buradaki önemli nokta cv hazırlarken ve iş görüşmesi sırasında bu noktaların kısa ve net biçimde karşı tarafa iletilebilmesidir.

Cv İçin Profil Oluşturmak

Cv’nin profil bölümü kısa ve net cümlelerle anlatılmalıdır. Profil bölümü cv’nin özeti gibi kullanılacağı için bu bölümde aşağıdaki iki noktaya kısa yanıtlar verebilirsiniz.

1. Nasıl bir iş arıyorsunuz.
2. Aradığınız iş için tecrübeniz ve nitelikleriniz nelerdir.

Cv’ye profil ile başlamak cv’yi okuyacak kişinin kısa bir özeti hemen görmesi ve sizin hakkınızda çok genelde olsa bir fikir sahibi olması açısından önemlidir. Bu yüzden bence cv’ye profil bölümü ile başlamalısınız. İşveren veya iş görüşmesine gittiğiniz kişi ya da kurum profil bölümünü okuduktan sonra ilgilendiği alanlar hakkında bilgilere cv’nizin geri kalanından ulaşabilir.

İnsan kaynaklarında iş görüşmesi yaptığınız kişinin ya da direk firma sahibinin de insan olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Karışık ve olması gerektiğinden daha fazla bilginin düzensiz olarak verildiği bir web sitesini kullanırken siz nasıl zorlanıyorsanız iş görüşmesi yaptığınız kişilerde fazla uzun ve karışık bir cv karşısında aynı sıkıntıya düşeceklerdir. ayrıca bu kişiler sizin dışınızda pek çok farklı adayla iş görüşmesine girip onlarında cv’lerini okumak durumunda oldukları için tüm cv’nin özetinin profil kısmında verildiği sade bir cv sizin ön plana çıkmanızı sağlayabilir.

Cv’de İş Tecrübesi

Başvurduğunuz pozisyondaki tecrübeniz profil kısmından hemen sonra gelmelidir. İş görüşmesi yaptığınız kişinin cv’niz de ilk bakacağı bölümlerden biri bu alandaki deneyimleriniz ve daha önce çalıştığınız firmalardaki pozisyonlarınız olacaktır. Kendinize ve görüşmeyi yaptığınız kişiye bir iyilik yapın ve iş tecrübeniz hakkında bilgiler içeren bölümü kolay bulunabilecek bir yere yazın. İş tecrübelerinizi en son olanı başta olmak üzere geçmişe doğru sıralayabilirsiniz.

Geçmişte kısa dönemlerle veya staj amaçlı bazı firmalarda çalıştıysanız uzun süreli iş deneyimlerinizin arasındaki boşlukların ne olduğunu belirtmek için bu tarihler arasında neler yaptığınızı bir satırda özetle toparlayabilirsiniz. Bu kısa dönemli boşluklar hakkında bilgiyi cv’nize yazmanız bu dönemlerde ne yaptığınız konusunda gelebilecek soruları cevaplamaktan daha kısa bir çözüm olacaktır.

Cv’de Eğitim Bölümü

Eğitim bölümüne son okuduğunuz bölüm ilk sırada yer almak üzere tüm gittiğiniz eğitim kurumlarını açık olarak yazın.

Diğer Özellikler

Burada başvuruda bulunduğunuz açık pozisyonla ilgili aldığınız kurslar, katıldığınız seminerler, sertifikalar, satış dokümanları gibi eğitim dışında kalan ekstra özelliklerinizi belirtebilirsiniz. aşağı yukarı aynı eğitimi almış ve aynı iş tecrübesine sahip diğer adaylarla sizi ayıran en önemli bölümlerden biri burasıdır.

İlgi alanları

Cv’nizin bu bölümünden işveren sizin sosyal yaşamınız hakkında bir fikre sahip olabilir. İlgi alanları bölümünde koşmayı severim gibi genel alanlar yerine üye olduğunuz bir spor topluluğunun adını kullanmak ya da 3 kez Avrasya maratonunu tamamladım gibi cümleler cv’nize daha saygın bir hava kazandıracaktır.

İyi bir cv hazırlamanın ana kuralı cv’niz de her ne yer alırsa alsın fazla süslemeden kısa ve net bir biçimde karşı tarafa iletebilmektir. İyi şanslar.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın