jaluzi-temizligi

Jaluzi Temizliği Nasıl Yapılır? (Pratik Yöntemler)

Şık görünümü ve çok yönlü kullanımı sayesinde hemen hemen her yerde görmeye alıştığımız jaluziler, temizlik bakımından oldukça zahmetli perdelerdir. Yazımızda jaluzi temizliğini tüm aşamalarıyla açıkladık. Üstelik en pratik ve kolay öneriler ile birlikte…

Jaluzi perdeler estetik yaratmak için harika bir seçenektir. Görünümüyle mekânları daha şık bir hale getirirler. Elbette, jaluziler yalnızca şık oldukları için tercih edilmezler. İçeri giren ışığı ve mahremiyet alanını kontrol edebilmenin en iyi yollarından biridir. Bu özelliğiyle hem tül hem kumaş perdenin görevini yerine getirmektedir.

Maalesef, bu avantajların bir de olumsuz yanı var. Genelde ev ve işyerlerinde tercih edilen jaluzi perdelerin temizliği dikkat isteyen, detay gerektiren bir işlemdir. Ve bu temizlik işlemi bazen gerçekten zor hale gelebilir. Ayrıca jaluzi perdelerin yapımında farklı malzemeler kullanılabilir. Bunlar; kumaş, alüminyum ve ahşap olarak değişebilir. Jaluzi perdenin malzemesi temizlik açısından oldukça büyük önem taşır. Çünkü kullanılan malzemeye göre temizliğin yöntemi değişmektedir.

Herkesin aklına ilk önce jaluzi perdenin tüm bantlarını teker teker silmek gelmektedir. Ancak bu yöntem, dikkat edilmediği zaman perdeye hasar verebilmektedir. Fazla baskı uygulanan bantların kırılma ihtimali vardır. Buna rağmen jaluzilerin temizliğini kendimiz hortumlar ve fırçalarla yapabiliriz ancak unutmamalıyız; ufacık bir hata bile perdeyi kullanılamaz hale getirebilir.

Jaluzi perdelerinize zarar vermeden etkili şekilde temizlemenin bazı püf noktaları vardır.

Jaluzi Perdenin Bantlarını Temizlemenin Püf Noktaları

Toz Almak: Eğer bantlar çok yoğun tozlanmışsa, ilk aşamada bir toz fırçası ya da elektrik süpürgesiyle yüzeydeki toz katmanını alınız. Bu aşamada bantların boyutları temizlemenizi zorluyorsa, allık fırçası ya da tıraş fırçası işinizi kolaylaştırabilir. Tüm bantları aynı yöne çevirdiğinizde, tozları daha rahat temizleyebilirsiniz. Sonra ters yönüne tekrar çevirerek, bir de o tarafın tozlarını temizleyiniz.

Silmek: Temiz ve nemli bir bezle yine tüm bantları aynı yöne çevirerek, baştan sona detaylı şekilde siliniz. Bezin çok sulu kalmaması çok önemlidir. Eğer jaluzi perdenizin malzemesi ahşapsa, kullanacağınız temizlik ürününe dikkat ediniz. Ahşap malzemeye uygun olup olmadığını kontrol ediniz. İnce uzun bir çubuğun (cetvel gibi) ucuna temiz bir bez takarak da bantları silmeniz mümkündür.

Çorap Yöntemi: Jaluzi perdenizin bantlarını silerken, çoraplardan yararlanabilirsiniz. Temiz bir çorabı nemlendirdikten sonra elinize geçirip, bant aralıklarını silebilir ve daha sonra başka bir temiz çorapla da kurulayabilirsiniz.

Kumaş Jaluzi Perdelerin Temizliği

Kumaş jaluzi perdelerde, kumaşın çabuk yıpranan yapısı nedeniyle, temizlik biraz daha zordur. Kumaşların renginde deformasyon yaşanabilir. Bu yüzden kumaş jaluzilerin temizliğine özen gösterilmelidir.

Ucu temiz bir elektrik süpürgesiyle, kumaşın üzerindeki tozları çekerek işe başlayabilirsiniz. Elektrik süpürgesinin ucunda kir olursa, kumaşa yapışabilir. Buna mutlaka dikkat edilmelidir. Tozların tamamen temizlendiğinden eminseniz, nemli bir mikro fiber bezle her iki yönü de silebilirsiniz. Bezin çok sulu kalmaması için iyice sıkmalısınız. Ayrıca deterjan gibi temizleme ürünleri uygulamazsanız, kumaş perdenizin rengini koruyabilirsiniz. Temizlikten sonra kumaş jaluzi perdenizi kapalı konuma alarak, kurumaya bırakınız.

Ahşap Jaluzi Perdelerin Temizliği

Ahşap jaluziler diğer ahşap eşyalar gibi tozları fazlaca gösterse de temizliği diğer jaluzi türlerine göre daha kolaydır, diyebiliriz. Tozları çok gösterdiğinden sık sık temizlemek ihtiyacı duyulan ahşap jaluziler, tüylü fırçalarla tozdan arındırılabilir. Elektrikli süpürgenizin uygun ucuyla da bu işlemi yapabilirsiniz. Özellikle ahşap mobilya tozu almak için üretilen fırçalardan yararlanabilirsiniz. Fırçayla tozunu aldıktan sonra bantları aynı yöne çevirerek nemli ve temiz bir bezle silme işlemine geçebilirsiniz. Temizliğiniz bittikten sonra kurulamayı unutmayınız. Ahşap malzemenin ıslak kalmamasına özen gösteriniz.

Metal (Alüminyum) Jaluzi Perdelerin Temizliği

Metal jaluziler en kolay yıpranabilen ve kırılabilen tür perdedir. Bu yüzden oldukça dikkatli ve nazik davranmak gerekir. Baskı yapıldığında kırılmalar meydana gelebilir. Öncelikle bir fırçayla tozlarını temizlediğiniz perdenizi, nemli bir bezle yavaşla silmelisiniz.

Jaluzi Perdeleriniz Uzun Zamandır Temizlenmediyse:

Perdenizin üzerine toz iyice yerleşmişse, yukarıda yazdıklarımızdan daha farklı yöntemler denemek zorunda kalabilirsiniz. Ahşap jaluzi hariç, diğer tüm malzemeler için bu yöntemi uygulayabilirsiniz. Perdenizi tamamen yerinden çıkarın ve teras / balkon / bahçe gibi bir yerde temiz bir alana bırakın. İmkân varsa asabilirseniz, daha iyi olur. Ve daha sonra hortumla her yerini iyice yıkayın. Daha zor tozlar için küvete ılık su ve deterjan ekleyerek, jaluziyi içine yerleştirebilirsiniz. Bir süre bekledikten sonra, perdenizi durulamaya geçebilirsiniz.

Her iki yöntemde de jaluzinin kurulanma aşaması önemlidir.

Eğer perdenizde bu yöntemle de çıkarılamayacak zor bir leke varsa, o zaman ılık su ve amonyağı karıştırarak etkili bir karışım hazırlayınız. Ardından bir bez yardımıyla jaluzinizi dikkatli bir şekilde siliniz.

Jaluzi Perdeler Hangi Durumda Daha Çok Kirlenir?

Mutfaklarda kullanılan jaluzi perdeler yağ, salça, vb. türde lekeler sebebiyle daha çabuk kirlenir. Bu durumda sadece temiz ve ıslatılmış bir bezle silmek, perdelerin temizliği için yeterli olmayabilir. Temizleme suyuna, az miktarda bulaşık deterjanı eklerseniz, daha etkili bir sonuç alabilirsiniz.

Buna ek olarak, jaluzi perdelerin bulunduğu ortam çok sık dışarıdan gelen kirli havaya maruz kalıyorsa ya da sigara içiliyorsa daha fazla kirlenmektedir. Özellikle sigara dumanı jaluzi perdelerin bantlarında lekelenmeler yaratmaktadır. Bu da renklerde solmalara sebep olur. Hal böyleyken, jaluzilerinizi daha sık aralıklarla temizlemeniz gerekebilir.

Ek Bilgiler

  • Jaluzi perdenizin temizliği hakkında satın aldığınız yerden bilgi isterseniz, kullanılan malzemenin türüne göre sizi yönlendireceklerdir.
  • Ayrıca jaluzi perdenizi daha uzun süre boyunca kullanabilmek istiyorsanız, yılda iki kez profesyonel yardım alarak, buharlı makinelerle temizletebilirsiniz. Evlerde, daha temiz bir ortam olduğu için, yılda sadece 1 kez buharlı bakım yapılmadı yeterli olacaktır.
  • Yer temizliği yaparken, elektrik süpürgesiyle jaluzilerin tozunu da almak, hem pratik olacak hem de kir kalıntılarının yerleşmesini engelleyecektir.

Jaluzi Temizliği Nasıl Yapılır? (Pratik Yöntemler) İçin 1 Yorum Yapılmış

  1. Ajda 29 Ocak 2019 #

    Domol markasının (rossmanlarda satılıyor)fırın ve ızgara temizleyicisini jaluziye sıkın 2-3 dk bekleyip silin yağ kir toz ne varsa alıp götürüyor 😊

Bir cevap yazın