kabak-cekirdegi-yagi

Kabak Çekirdeği Yağının Faydaları ve Kullanımı

Ülkece yakından tanıdığımız kabak çekirdeği, Türkiye’nin bir çok bölgesinde yetişen bir bitki olması sebebi ile bolca tükettiğimiz kuruyemişler arasında yer almaktadır. Ancak kabak çekirdeği akşamları televizyonun karşısında tükettiğimiz sade bir kuruyemişten farklı olarak, zengin içeriği ile bize çok daha fazla yararlar sunmaktadır.

Kabak çekirdeği kullanım şekline göre sunduğu faydalar yönünden farklılık gösterebilir. Ancak işlenmemiş kabuklu haliyle tüketildiğinde dahi sağlığımız açısından önemli görevler üstlenmektedir. Tercihe göre kabuklu ya da kabuksuz olarak tüketilebilen kabak çekirdeklerinin çekirdekleri kadar bu çekirdeklerden yapılan yağlar da sağlığımıza faydalı besinlerdir. Kabak çekirdeği içeriğindeki vitaminler ile vücudumuzun ihtiyaç duyduğu bağışıklık sistemini destekler ve güçlendirir. Halk arasındaki genel tüketim şekli olan kuruyemiş şekli dışında kabak çekirdeği aynı zamanda yağı çıkarılarak kabak çekirdeği yağı şeklinde tüketilebilen bir gıdadır ve kabak çekirdeğinin kendisi gibi yağı da mucizevi etkilere sahiptir.

Kabak Çekirdeği Yağının İçeriği ve Faydaları

Kabak çekirdeği yağını daha yakından tanımak isteyenler için öncelikle kabak çekirdeği yağının içeriğinden ve bu zengin içeriğinin hangi hastalıklara karşı iyi geldiğinden bahsedeceğiz. İlk adım olarak içeriğine bakacak olursak kabak çekirdeği yağı selenyum ve çinko bakımından zengin bir yağdır. İçeriğindeki A, E, B vitaminleri, kükürbitin ve fitosterol insan bünyesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine karşı yardımcı olur. Güçlenen bağışıklık sisteminde, kalpte ve böbrekte bakteri ve enfeksiyonalara karşı savaşan antioksidanların seviyesini yükselmesine yardımcı olur. Ayrıca Omega 9 ve Omega 6 bakımından zengin olan içeriği prostat kanserinin önlenmesine karşı etkilidir.

Daha uzun senelerdir tanıdığımız badem yağı ile benzer içeriklere sahip olan kabak çekirdeği yağı da badem yağında olduğu gibi zengin antioksidan içeriği ile iltihap önleyici olarak yaralarda kullanılabilir. İçerisindeki selenyum ve çinko, sahip olunan cilt sorunlarında bu sorunların giderilmesi ve yenilenmesinin önlenmesi için yardımcı olarak kullanılabilir. Kabak çekirdeği yağının cilt sorunlarında ne şekilde kullanılması gerektiğine yazının ilerleyen kısımlarında değiniyor olacağız.

İltihaplı hastalıklara sahip olan kişiler, kabak çekirdeği yağının içeriğindeki phytosterin sayesinde bu yağı bir antioksidan olarak kullanabilirler. Kandaki kolesterolu azaltan ve dengeleyen bu madde, ayrıca damar tıkanıklığına ve damar kanserine karşı etkili sonuçlar gösteriyor. Bağışıklık sisteminde sahip olunan sorunlara karşı, bu sistemin güçlendirilmesi ve fonksiyonlarını optimal şekilde yapabilmesi için kabak çekirdeği yağı zengin içeriği ile yine çok önemli bir destekleyici olarak rol oynar. Kabak çekirdeği yağı doymamış yağ oranı bakımından yüksek bir yağ olduğu için bu özelliği ile kandaki zararlı madde trigliseridi azaltma görevini üstelenebiliyor. Doymamış yağ oranı yüksek olan diğer bütün yağ türleri gibi sağlığımız açısından önemli bir yağdır ve bu tür doymamış yağ oranı yüksek yağları sağlığımız için diğer yağ çeşitlerinden farklı olarak bolca kullanmamız tavsiye edilir.

Kabak çekirdeği yağının antioksidan özelliği vücudumuzun bir çok bölgesinde bakterilere karşı savaşmada önemli bir yardımcıdır. Örnek vermek gerekirse bağırsaklarında kurt ve şerit problemleri olanlar için bu güçlü antioksidan özelliği ile kabak çekirdeği yağı bağırsakların sağlıklarını kazanabilmeleri için yine önemli bir yardımcı gıda olacaktır. Bağırsaklardan kurt düşümüne ve bunun yanı sıra bağırsakların dinlenmesine ve yumuşamasına da yardımcı olan kabak çekirdeği yağı kolesterolu düşüren ve dengeleyen özelliği ile kalp hastalarına ve kalp sağlığını korumak isteyenlere önerilir.

Kabak çekirdeği yağında bulunan zengin E vitamini içeriği daha önce de bahsedildiği gibi ciltteki lekelere ve cildin kendini yenilemesine karşı önemli etkiler göstermektedir. İhtiyarlamanın ve aynı zamanda sağlıksız bir cildin önüne geçebilmek için E Vitamini ihtiyaç duyduğumuz en önemli vitaminlerden bir tanesidir. E Vitamini hücre zarlarının yıpranmasını okside olup bozulmasını engelleyen ve hücrenin sağlıklı ve genç kalmasına yardımcı olan bir vitamindir. Kabak çekirdeği ise içeriğindeki zengin E vitamini ile genç kalmak isteyenlere ve hücrelerini genç ve sağlıklı tutmak isteyenlere ısrarla önerilir. Zengin E vitamini içeriği ile ciltteki kırışıklara karşı da mücadele eden kabak çekirdeği yağı cilde harici olarak yani krem şeklinde sürülerek kullanılmalıdır. Kırışıklıklara karşı da etkisi gözlenen kabak çekirdeği yağı, göz kenarlarına sürüldüğünde göz kenarı kırışıkları ile savaşır ve gözlerin daha dinç ve genç görünmesine yardımcı olur.

Kabak Çekirdeği Yağı Nasıl Kullanılır

Kabak çekirdeği yağının nasıl kullanılacağı konusuna daha yakından değinecek olursak, daha önce de belirtildiği gibi krem şeklinde yani haricen cilde sürülerek kullanma şekli kabak çekirdeği yağının kullanılma şekillerinden ilkidir. İhtiyaç duyulan bölgeye sürüldüğünde oradaki hücrelerin sağlıklı ve dinç tutulmasına yardımcı olur. Diğer kullanım yöntemi ise dahili olarak kullanmadır. Yani ağızdan yutarak kullanma şeklidir. Bu şekilde kullanılacağı zaman aç karna kullanılması daha etkili sonuçlar verecektir. Aç karna en fazla 1 tatlı kaşığı olarak dozu önerilmektedir ve günde bir defa kullanımı yeterli olacaktır. Bu şekilde sade kullanamayanlar için, bir çay bardağı ılık suyun içine karıştırılıp içilmesi de önerilmektedir.

Ciltte oluşan lekelere karşı kullanıldığı durumlarda o bölgeye her gün kabak çekirdeği yağı ile masaj yapılması gerekir. Aynı zamanda herhangi bir leke ya da sorun olmamasına rağmen yüz güzelliğine önem verenlere her gün yüzlerine kabak çekirdeği yağı ile masaj yapmaları önerilir.

Kabak çekirdeği yağını kullanmadan önce bilinmesi gereken en önemli noktalardan bir tanesi kolesterola sahip olan kişilerin kullanmadan önce doktorlarına başvurmalarıdır ve ikinci önemli nokta ise kullanacak kişi bu yağı kullanmadan önce kabak çekirdeğine alerjisi olup olmadığını bilmelidir. Bu iki durum dışında herhangi bir kuşku duymadan kullanılabilir.

Bir günde alınan bir tatlı kaşığı yani yaklaşık 5 ml kabak çekirdeği yağı vücudumuzun ihtiyaç duyduğu çinko değerlerinin yüzde yirmisini, magnezyumun ise yüzde ellisini karşılamaktadır. Kabak çekirdeğinin hormonların dengenlenmesi üzerinde de etkisi görülmüştür içeriğinde bulunan zengin vitaminler, kemik ve kan sağlığının korunması ve güçlendirilmesi için etkilidir. Kabak çekirdeği yağı içeriğinde bulunan ve bir aminoasit çeşidi olan argının damarlarda nitrik asit oluşmasına yardımcı olur. Nitrik asit damarların esnekliğini korumasına yardımcı olan ve bu şekilde kan akışının ve kalbimizin de sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olan bir asittir. Düzenli olarak kabak çekirdeği yağı kullanan kişiler, damar ve kalp sağlığı yönünden de bu şekilde sağlıklı bir kan dolaşım sistemine sahip olurlar.

Kabak çekirdeği yağının böbrekler üzerindeki etkisine bakılacak olursa kabak çekirdeği yağı fosfor içerikli yapısı ile böbreklerin ihtiyaç duyduğu fosfor döngüsünü sağlar ve böbreklerimizin sağlıklı ve düzenli çalışmasına yardımcı olur. Böbreklerde oluşacak oksidanlarla yine antioksidan özelliği ile savaşır ve böbreklerin temiz tutulmasına yardımcı olur.

Kabak çekirdeği aslında çok yakından tanıdığımız bir gıda olmasına rağmen kabak çekirdeği yağının faydaları ve sağlığımıza etkileri halk arasında yeni bilgilerdir. Doğal yollarla sağlığını korumak ve vücudunu ve bağışıklık sistemini güçlü tutmak isteyenlere kabak çekirdeği yağı en önemli doğal yardımcı gıdalardan birisi olarak önerilir.

Bu yazıda yer alan bilgiler çeşitli kaynaklardan derlenmiştir ve bilgilerin kesinliği hakkında bir iddia yoktur. Kabak çekirdeği yağını kullanmadan önce olası yan etkilere karşı, doktorunuza danışmanız önerilir.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın