Kabızlığa Ne iyi Gelir

Kabızlığa Ne iyi Gelir?

Kabızlık; besin lifi bakımından yetersiz beslenme, vücutta yeterli miktarda su bulunmaması, sindirimi zor, ağır yiyecekler, bağırsaklarda sindirime yardımcı olan “iyi” bakterilerin azlığı ve bazı ilaçların uzun süre kullanımı gibi nedenlerle yaşanabilir. Bu durumlarda sindirim zorlaşır, dışkı bağırsaklardan kolaylıkla atılamayacak kadar sertleşir. Uzun süreli ve tekrarlayan kabızlık bağırsak sorunlarından hemoroide kadar pek çok farklı rahatsızlığa neden olabilir.

Kabızlık yaşamamak için öncelikle beslenmenizi düzenlemelisiniz. Kabızlığı giderici bazı ilaçlar bulunmaktadır ancak bu tip ilaçların düzenli kullanımı bağırsak tembelliğine yol açabilir. İlaçlar yerine beslenmenize kabızlığa iyi gelen gıdaları eklemek daha sağlıklı bir çözüm olabilir. Genel olarak besin lifi bakımından zengin gıdalar, su ve probiyotik besinler kabızlığa iyi gelir.

Kabızlığa İyi Gelen Yiyecekler

Besin Lifi İçeren Gıdalar: Gıdaların vücut tarafından sindirilmeyen ya da yavaş sindirilen bölümleri olan besin lifi suda çözünen ve çözünmeyen olarak ikiye ayrılır. Suda çözünen besin lifi daha uzun süre tok tutar ve vücudun gıdalardan alınan vitamin ve mineralleri daha hızlı emmesine yardımcı olur. Suda çözünmeyen besin lifi ise dışkının bağırsaklardan daha çabuk geçmesini sağlar ve bu sayede toksinlerin atılma sürecini hızlandırır.

Kabızlık ya da ishal gibi sindirime bağlı sorunlardan korunmak için her iki besin lifini de eksiksiz olarak almalıyız. Kabızlığa ne iyi gelir sorusunun ilk cevabı “besin lifi bakımından zengin bir beslenmedir” olabilir. Bazı ilaçlarla kabızlık geçici olarak giderilebilir ancak bu ilaçlar kalıcı bir çözüm sunmaz ve uzun süre kullanımda bağırsak tembelliğine neden olabilir.

Besin lifi bakımından zengin buğday, çavdar, karalahana, lahana, kereviz, fasulye, kepekli tahıllar, kuru erik, muz, elma, çilek, armut, kivi, ceviz, kaju fıstığı ve fındık gibi besinleri dengeli olarak tüketerek kabızlığı önlemeniz mümkündür.

Kabızlık ve Su Tüketimi

Dışkının bağırsaklardan kolay geçebilmesi için belli bir kıvamda olması gerekir. Bu kıvam, besin lifi dışında büyük oranda tükettiğimiz su oranıyla yakından ilgilidir. Yeterince su içmiyorsanız dışkı sertleşir ve bağırsaklardan geçmesi zorlaşır. Bunu önlemek için uzmanların önerisi günde 8 su bardağı su içilmesidir. Bunun yanı sıra sulu meyve ve sebzeler tüketerek, bitkisel çaylar içerek vücudunuzdaki su oranını arttırabilirsiniz.

Faydalı Bakteriler ve Sindirim

Sağlıklı bir sindirim bağırsaklarda bulunan faydalı bakterilerin sayısına bağlıdır. Bağırsaklardaki bu bakteriler gıdaların parçalanmasına ve sindirilmesine yardımcı olur. Bakteri sayısı azaldığında sindirim zorlaşır ve kabızlık görülebilir. Yoğurt ve probiyotik gıdalar (kefir) gibi bu bakterilere destek olur ve sayılarının azalmasını önler. Özellikle antibiyotik kullananların kabızlıktan korunmak için daha çok yoğurt tüketmeleri önerilir.

Kabızlığa İyi Gelen Çaylar

Bazı bitki çayları müshil etkisi yaratarak kabızlık için geçici bir çözüm olarak kullanılabilir. Sinameki başta olmak üzere kekik, nane ve rezene çayları kabızlığa karşı önerilmektedir. Ancak bu çayların uzun süreli tüketimi bağırsak tembelliğine neden olabilir ve bu çaylar içilmediğinde kısa süre içerisinde tekrar kabızlık görülebilir.

Düzenli Egzersiz

Düzenli egzersiz en az besin lifi bakımından zengin beslenme, yeterli su içme, kabızlığa iyi gelen bitkisel çaylar kadar etkili bir çözüm yöntemidir. Düzenli egzersiz kan dolaşımına iyi gelir ve bağırsak hareketlerini düzenler. Kabızlıktan kurtulmak için ağır egzersizlere ihtiyacınız yoktur, tempolu 30 dakika yürümek ve bunu haftada en az 3 gün yapmak tuvalete çıkmanızı kolaylaştıracaktır.

Kabızlıktan Kurtulmanız İçin Bazı Öneriler

  • Diyetinize yeterli miktarda lifli gıda ekleyin, böylece dışkınız daha yumuşak olacaktır. En iyi lif kaynaklarından bazıları brüksel lahanası, havuç, kuşkonmaz, taze meyveler, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru kayısı, mısır gevreği, ekmek ve kahverengi pirinçte yer alan kepek ve diğer tam tahıllar.
  • Kabızlık problemi yaşadığınız sürede peynir, diğer süt ürünleri, işlenmiş gıdalar ve et gibi yağ bakımından zengin, lif bakımından fakir olan gıdalardan uzak durun. Bu tür besin maddeleri kabızlığınızı kötüleştirebilir.
  • Düzenli olarak egzersiz yapın. Unutmayın ki vücudunuzu hareketli tutmak bağırsaklarınızı da hareketli tutacaktır.
  • Sabah kahvaltı etmeden önce bir yemek kaşığı zeytinyağı içmek, bir bardak ılık suyun içerisine bir limonu sıkıp içmek, günde 1-2 bardak kahve tüketmek, sabah ve akşam olmak üzere günde iki bardak kuru erik suyu içmek ya da her gün birkaç adet kuru erik yemek gibi yöntemler kabızlığa iyi gelmektedir. Ancak elbette bunların hepsi öneri niteliğindedir, teşhis ya da tedavi amaçlı kullanılması önerilmemektedir.
  • Kabızlık probleminde ilk başvuracağınız şey laksatifler olmasın. Ancak diyetinize yeterli lif ekleyip, belirli gıdalardan kaçınıp, yeterli miktarda su tüketip, egzersiz yaptıktan sonra herhangi bir düzelme olmuyorsa laksatiflere başvurun. Ancak bu durumda bile önce doktorunuza danışın ve hangi ürünün sizin için uygun olacağını öğrenin. Ayrıca kabızlığınızın nedeni kullanmakta olduğunuz bir ilaç da olabilir ve bu nedenle de doktorunuza danışmanız önemlidir. Böyle bir durumda kullanmakta olduğunuz ilacı bırakmanız şikayetinizin ortadan kalkmasını sağlayabilir.
  • Unutmayın ki laksatiflerin kısa vadeli kullanımı önerilmektedir. Ancak bırakacağınız zaman da doktorunuzun tavsiyesi önemlidir. Çünkü aniden bırakmanız da önerilmemektedir.
  • Tuvalete gitmeniz gerektiğinde mutlaka gidin. Çünkü tuvalete gitmeyi ertelemeniz de kabızlık sıkıntısını kötüleştirebilir.
  • Kabızlığı görmezden gelmeyin, çünkü tedavi edilmeyen kabızlık daha büyük problemlere yol açabilir.
  • Eğer karın ağrısı çekiyorsanız, dışkınızda kan var ise, açıklanamayan bir kilo kaybı yaşıyorsanız, 3 haftayı aşkın süredir önlemler almanıza rağmen kabızlık geçmiyorsa ya da dışkıya çıkma gücünüz yoksa mutlaka doktora görünün.

, , ,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın