Kafa Derisi Kaşıntısının Nedenleri

Kafa Derisi Kaşıntısının Nedenleri

Kafa derisi kaşıntısının birçok nedeni vardır. Özellikle hijyene çok fazla dikkat edilmemesi ve şampuan, sabun gibi kimyasal ürünlerin deride kalması kaşıntılara neden olabilmektedir. Yine özellikle saç bölgesindeki deride meydana gelen kaşıntının en büyük nedenlerinin başında kepek sorunu yer almaktadır. Yine çeşitli alerjilerde kafa derisinde kaşıntıya neden olabilmektedir. Şimdi kafa derisi kaşıntısına neden olabilecek faktörleri daha geniş bir şekilde ele alalım.

Kafa bölgesindeki kaşıntının nedeni herhangi bir deri hastalığı olabilir. Yine özellikle deriyi etkileyen kızamık, kızıl, suçiçeği gibi enfeksiyon hastalıklarda özellikle baş ve kafa bölgesinde lezyonlara ve dolayısıyla kaşıntılara neden olabilmektedir.

Hastalıklardan bahsetmişken mantar enfeksiyonlarını atlamak olmaz. Mantar enfeksiyonları kaşıntıların en büyük nedenleri arasında yer almaktadır. Birçok bölgede kaşıntılara neden olan mantar enfeksiyonları baş bölgesinde de kaşıntılara neden olabilmektedir. Yine parazitler, özellikle saçlarda ve saç derisinde kaşıntıya neden olabilmektedir.

Kafa ve saç bölgesinde kaşıntı yaz aylarında, sıcak ve nemli havalarda daha fazla görülür. Bu havalarda terden dolayı nemli kalan vücut kaşınmaya daha fazla meyillidir. Nem kaşıntının oluşmasında oldukça etkili olan bir faktördür. Yine saç kıran olarak bilinen sorunda da özellikle saç bölgesindeki kafa derisinde kaşıntılar meydana gelebilmektedir.

Sıkıntı, üzüntü, ruhsal problemler, iş stresi gibi durumlarda kaşıntıların nedenleri arasındadır. Yine ilaçlara bağlı olarak gelişen kaşıntılara da sıklıkla rastlanılmaktadır. Bu nedenle ilaç kullananların ilacın kaşınma olarak yan etkisi olup olmadığını öğrenmesi gerekmektedir.

Beslenmeye ve gıda alerjilerine bağlı olarak da kaşıntılara rastlanılabilmektedir. Yine özellikle erkeklerde tıraş sonrasında yüz bölgesinde kaşıntılar meydana gelebilmektedir. Bu kaşıntılar birkaç gün devam ettikten sonra kendiliğinden geçmektedir. Bunların dışında kaşıntı için birçok neden saymak mümkündür.

Yukarıda kaşıntılar ile ilgili sizlere nedenleri saydık; bu nedenlerin büyük çoğunluğu tüm vücutta kaşıntılara neden olmaktadır. Özellikle kafa bölgesi kaşıntılarına saç kepeği, saç parazitleri, saçların sık sık yıkanmaması ve saç derisinin kirli kalması, saçların yıkandıktan sonra tam olarak durulanmaması ve şampuan kalıntılarının olması ve bazı hastalıklar sayılabilir. Kaşıntılardan korunmak için özellikle temizliği ve hijyene dikkat etmek gerekmektedir.

, , ,

Kafa Derisi Kaşıntısının Nedenleri İçin 27 Yorum Yapılmış

  1. zehra özer 10 Ocak 2012 #

    Merhaba, yaklaşık 4 aydır kafamda aşırı kepek ve kaşıntı sorunuyla karşılaşıyorum. Bu kaşıntılar çoğunlukla kış aylarında meydana geliyor. Bir kez şampuan değiştirdim bunun sebebi şampuan değişimi ile ilgili olabilir mi? Ya da bu sorunlarıma son verilmesi için neler yapılmalıdır? Bana bilgi verirseniz sevinirim.

  2. su 15 Şubat 2014 #

    Merhaba, ben 13 yaşındayım ve 2 gündür saç derim kaşınıyor, belli bir bölge değil, bütün saç diplerim. Daha yeni banyo yaptığım halde kaşınıyor. Dün kafamı kaşırken susam tanesinden az daha yassı olan bir böcek düştü yere ve ondan birkaç gün önce yine banyo yaparken yine aynı böcekten düşmüştü. Biz evde kedi besliyoruz ve ondan pire gelmiş olabilir mi ? Lütfen cevaplayın.

    • Mert 16 Eylül 2014 #

      Merhaba. Öncelikle kafandan düşen şey pire olamaz. Çünkü pire zıplayan ve yerinde durmayan bir hayvandır. Pireler yassı değildir. Sanırım kafan bitlenmiş. Kafa bitlenmesi kesinlikle senin pis olduğun anlamına gelmez. Tam aksine bitler temiz kafalara gelir. Sınıf hocandan yerini değiştirmesini istemelisin. Paranit şampuanı öneririm. Annenden yardım iste. Yastık kılıfını çarşafını yıkasın. Sen ilk olarak şampuanla kafanı yıkayacaksın bekleyip durulayacaksın. Daha sonra içinden çıkan tarakla yumurtalarını temizlemelisin bitlerin. Kolay gelsin.

    • Pr.Dr Hazar Erdal 17 Haziran 2015 #

      Saçınızdan dökülen böcek değildir, büyük bir ihtimal ile kaşımaktan dolayı deride yara olmustur ve yara yeri kabuk atmıstır. Kaşıntıya çözüm olarak sık sık şampuan değiştirmeyin ve de kaşındığı sürece kaşımayın.

    • aygul 28 Mayıs 2016 #

      Bit olabilir, bende de olmuştu bit onu tek tek temizlemeniz lazım, çok kaşıntı yapar.

  3. Ece 28 Şubat 2014 #

    Merhaba ben 12 yaşındayım ve sanırım ocaktan beridir kafam kaşınıyor kafamda böcekler çıktı bit ilacıylan şampuanlıyorum ama nafile gene kaşıntılar var bit şampuanıyla bitlerim gitti ama kepeklerim bir türlü gitmiyor daha dün banyo yaptım ama 3 tane kafamdan böcek düştü bugünde gelmedi böcek kepeklerden dolayımı neyden dolayı lütfen ama lütfen cevap veriniz durmadan kafam kaşınıyor okulda kaşıyamıyorum da kepeklerim ortaya çıkıyor kafam çok kaşınıyor lütfen bildiriniz.

    • Mert 16 Eylül 2014 #

      Merhaba. Sen de bitlenmişsin. Arkadaşa dediğim gibi bitlenmek pis olduğun anlamına asla gelmez. Tam aksine bitler temiz başlara gelir.

  4. hale 14 Mart 2014 #

    Saçımın tam ortası kaşınıyor kepek de bitte yok sedef gibi bir hastalığım da yok pek ne.

  5. Umutsuz 19 Nisan 2014 #

    Saçım şimdi oldu çok kaşınıyor ve tokam çok yaslandı birden yıkanmakta istemiyorum üşengeçlik oldu napabilirim?

  6. imdat 18 Temmuz 2014 #

    Saçım bir aydan uzun süredir kaşınıyor. Bitim yok ama kepeğim var hem de aşırı. Lütfen cevap verin sadece saçım değil yüzümde kaşınıyor. Yardım edin daha fazla dayanamıyorum bazen kanıyor kaşıyınca :(

    • nazlı 18 Ağustos 2015 #

      büyük ihtimal sende egzama ya da seboreik dermotit saç hastalığı var, doktora git mutlaka.

    • Ece 04 Aralık 2015 #

      Bak senin saçında bit olabilir. Zaten bitler kısa süre saklanır, yani görünmez. Sen korkma, annene söyle sana bit tokasıyla bit şampuanı alsın, ben de bitlenmiştim babam aldı şimdi saçım tertemiz.

      • Ayhan 20 Aralık 2015 #

        bit için hakiki üzüm sirkesi de etkili bir çözüm

    • Eda 08 Mayıs 2016 #

      Merhaba, sanırım saç derisi ile yüz kaşıntısı seboreik dermatit, egzama gibi sorunlara uzanabilmektedir. Doktora başvurvanızı tavsiye ederim.

  7. esraguncer 19 Temmuz 2014 #

    Iyi günler, 24 gün önce akrabalarımızın yazlığından döndük, 1 gün sonrası sac derimde kaşıntılar başladı. İlk defa yaz tatilinde şapka takmadım. Her tatil 5 den sonra dışarı çıkarken bu yaz 15 gün boyunca her öğlen sıcağında denize girdim. Son bir haftada yeni bir şampuan kullandım. Ayrıca suları lavaboyu bembeyaz yapacak kadar kireçli idi. 2 doktora gittim saçıma ve saç derileri baktılar. Bit ya da mantar mı dedim. İkisi de yok alerjik dediler. Saç derimde gözle görünen bir belirti yok. Ancak 24 gündür kaşınıyor. Biraz rahatlıyor bir kaç saat sonra gene başlıyor. Bir alerji hapı alıyorum. Sülfür adlı şampuan ve nemlendirici şampuan da kullanıyorum. Ancak her sabah tekrar kaşıntı başlıyor. Saç mantarı mı var deyince hayır yok görünürde hiç bir şey yok. Atopik dermatit diyorlar. Bu arada bende haşimato hastalığı var ve 5 aydır ilaç kullanıyorum. Moralim çok bozuldu. Sizce hormon bozukluğuna sadece sac derisinde sorun olur mu yoksa tatilde sac derim yıpratmak unsurlar mı sebep. Belirti vermeyen sac mantarı olur mu? Teşekkürler.

    • nazlı 12 Mayıs 2015 #

      Saç egzaması da olabilir bende de oluyor malesef. Bu sene başladı bende de; kaşıntı, kepek, yağlanma var bunlar da egzamanın göstergesiymiş. Kaşıdığında kabuklanma yada kepek oluyor mu?

      • esraguncer 18 Ekim 2015 #

        Hayır kafa derisinde bir tane bile kepek yok sadece 2 günde yağlanmaya başlıyor saçım.

  8. Melisa 05 Ağustos 2014 #

    Ben daha kaç haftadır bilmiyorum kaşıntı oluşmaya başladı. 12 yaşındayım. Anneme baktırdım. Kepek, bit hiçbir şey bulmadı. Alerji ilacı kullanıyorum yine geçmedi. Bence annem dikkatli bakmadı veya benim alerjim var ve kullandığım ilaç işe yaramıyor. Cilt doktoruna gitmek istiyorum ama benim en büyük korkum bit. Arkadaşlar bana yardım edin eğer bitse birine bulaştırmamak için ne yapılmalı? Nasıl geçmeli? Yani tedbir almak lazım.

    • Ece 04 Aralık 2015 #

      Başka arkadaşa dediğim gibi bitler saklanır, bir süre sonra ortaya çıkar. İlk önce saçın çok kaşınır, sonra ortaya çıkar. Bence doktora gitmelisin.

  9. vildan 27 Ekim 2014 #

    Merhaba ben Vildan, 28 yaşındayım saç diplerim pul pul dökülüyor, özellikle banyodan sonra kaşıntı oluyor, saçlarım çok gür ve kalın telli, bu pullanmadan dolayı malesef saçlarımı salamıyorum. Nasıl kapatsamda bağlasam diyorum görüntüsü hiç hoş değil ve yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler.

  10. mert 27 Haziran 2015 #

    Dökülme başlamıştır ve kendinizie ıygun şampuanı seçin, kesinlikle zeytiyağlı sabunlara falan inanmayın. Uz.Dr.Mert Evcan

  11. Damla 17 Eylül 2015 #

    Merhaba ben 14 yaşındayım 6-7 yıldır saç kepeği ile uğraşıyorum. Doktora başvurduğumuzda tam bir teşhis koyamadı. Ketarol,konazol ve daha bir çok şampuan kullandım. Eczanede hazırlanan koyu renkli-sanırım kükürtlü-iğrenç kokulu bir karışımı saçıma uyguladım. Momecon adlı kremi kullandım ama hepsinde bir-iki hafta sonra etki kalktı. Gerçekten çok rahatsız edici. Yardımcı olursanız sevinirim.

    • Hüseyin 19 Kasım 2015 #

      Merhaba Damla, Selsun diye bir şampuan var eczanelerde, ama nadir bulunur. Bu şampuan 2 çeşittir, mavi ve yeşil. Yeşil olanı al, duş alırken normal şampuanını kullan, ardından Selsunu 10 ve 15 dk arası saçında beklet ve masaj uygula saç derisine, gözüne gelmemesine dikkat et. Faydasını göreceksin, normal şampuan gibi avucunu doldurma, az dökmen yeterli.

    • Merve 06 Eylül 2016 #

      Ben de aynılarını kullandım, ama fayda etmedi.

  12. ferhat 13 Mayıs 2016 #

    hocam şampuandan zeytinyağlı sabuna geçtim ve kafam kaşınmaya başladı, ne yapmam lazım yardımcı olursanız sevinirim.

  13. Meltem 05 Temmuz 2016 #

    İyi akşamlar, kafa derim çok sık şekilde kaşınıyor. Ben yıllardır Dalin şampuan kullanıyorum. Bebek şampuanı olduğu için zararlı maddelerin az olduğuna inanıp hep Dalin kullandım, fakat son 2 aydır feci kaşıntı var, ne yapabilirim?

  14. Cihat 29 Ekim 2018 #

    Selamlar,
    Saç, sakal, bıyık bölgelerinde kepeklenmeler oluyor, temizlemeye çalışınca kızarıklıklar oluyor… Kaşınma vs fazla yok ama kepek sorununa çözüm arıyorum. Egzama olma ihtimalini düşünüyorum, bunun kremler ile şampuanlar harici farklı bir tedavi yöntemi var mıdır? İyi günler

Bir cevap yazın