Kahvaltılarda Yenilebilecek Sağlıklı Besinler

Kahvaltılarda Yenilebilecek Sağlıklı Besinler

Kahvaltı, öğünler arasında en önemli öğündür. Bir yerlere yetişme telaşından veya sabah erken saatte hazırlamaya üşenildiğinden kahvaltıya gereken önem verilmez. En kolay atlatılabilen öğün olduğu için öğle yemeğini bekleyerek, kahvaltılık olarak sadece poğaça, simit gibi unlu mamulleri tüketmek daha kolay gelebilir. Kahvaltıların uygun ve dengeli bir şekilde yapılması sağlık açısından oldukça önemlidir. Kahvaltı tüm gün boyunca aktivitelerinizi ve veriminizi yakından ilgilendirir. Ne kadar sağlıklı ve dengeli bir kahvaltı yaparsanız gün boyu veriminiz ve başarınız aynı oranda artar. Bu nedenle sağlıklı ve düzenli bir kahvaltı yapmaya özen göstermelisiniz. Eğer iyi bir şekilde planlanırsa kahvaltı hazırlamak çok fazla zaman almaz. Kahvaltınızı sağlıklı bir şekilde yapmanız size güç, konsantrasyon ve motivasyon verir ve ideal kilonuzu koruyabilmenizi de sağlar. Sağlıklı bir kahvaltı için tüketebileceğiniz besinler şu şekilde sıralanabilir;

Peynir ve Zeytin

Kahvaltıların vazgeçilmezi olan peynir ve zeytin, sağlıklı bir kahvaltı listesinin de ilk sırasında yer alır. Peynir olarak birçok seçenek mevcuttur. Kaşar peyniri, beyaz peynir, tulum peyniri, otlu peynir ve keçi peyniri gibi peynirleri tercih edebilirsiniz. Yetişkinler için yarım yağlı peynirler daha iyi bir tercih olabilir. Ayrıca kilonuzu korumak için veya diyet listenize uyması için de yarım yağlı peynirleri tüketebilirsiniz. Aynı zamanda kaliteli ve bilindik markaların peynirlerini kullanmakta da fayda var. Zeytin olarak da yeşil ve siyah zeytinleri seçebilirsiniz. Zeytin, mineral ve vitamin bakımından oldukça zengin içerikli bir besindir. A, E ve K vitaminleri de zeytinde bolca bulunur. İçerdiği vitaminler sayesinde daha genç, gergin ve sağlıklı görünüme sahip bir cilde kavuşabilirsiniz. Ayrıca antioksidan da içermektedir.

Tereyağı, Bal ve Reçel

Tereyağı ve bal da kahvaltılarda tüketilen sağlıklı besinlerdendir. Fakat tamamen doğal olarak üretilmiş olanları tercih edilmelidir. Ve tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır. Çünkü tereyağı kolesterol ve tansiyonun yükselmesine neden olabilen bir besindir. Bu nedenle bu hastalıklara sahip kişilerin tereyağını aşırı tüketmemesini tavsiye edebiliriz. Ayrıca balın aşırı tüketimi de şeker hastalarının sağlığı açısından olumlu olmayabilir. Reçel olarak da evde yapılmış ya da doğal koşullarda hazırlanmış olan reçellerin tüketilmesinde fayda vardır. Yine reçelin de aşırı tüketimi, sağlıklı bir kahvaltı için pek de uygun olmayabilir.

Bunların dışında kahvaltılar için domates ve salatalık da gayet uygun bir seçimdir. Mevsimindeki domates ve salatalıkları kahvaltılarda mutlaka tüketmenizi öneririz. Domates ve salatalığı doğrayarak yapabileceğiniz salatalarla da kahvaltınıza renk katabilirsiniz. Kalorisi oldukça düşük olan bu sebzeler, sağlıklı bir kahvaltının olmazsa olmazlarından sayılabilir.

Yumurta ve Süt

Kahvaltılarda yumurta önemlidir. Yumurta, içerdiği protein oranı sayesinde iyi bir protein kaynağı seçimidir ve en besleyici kahvaltılıktır. Haftada birkaç gün haşlanmış yumurtayı kahvaltılarda tüketmenizde fayda vardır. Yumurtayı; haşlanmış, çırpılmış, omlet veya rafadan şekillerde de tüketebilirsiniz. Ayrıca çırpılmış yumurtaya biraz pul biber ekleyerek farklı bir lezzet de katabilirsiniz.

Kahvaltılarda tüketilen bir diğer önemli protein kaynağı ise süttür. Özellikle çocuklar için süt, içecek olarak kullanılmalıdır. Sadece çocuklar için değil orta yaş üstü kadınlar için de süt önemlidir. Süt, içerdiği yüksek kalsiyum oranı ile kemik gelişimini olumlu yönde etkiler. Bu sayede orta yaş üstü kadınların en büyük sorunu olan kemik erimesine karşı onları korur. Bu nedenlerden ötürü süt, kahvaltılarda içecek olarak tercih edilebilir.

Tahıllar ve Tahıl Ürünleri

Tam tahıllı ekmekler, kahvaltılık mısır gevrekleri, kepekli ekmekler, krakerler, simitler, az yağlı ve kepekten yapılmış kekler de kahvaltılık olarak tüketilebilir. Yiyeceğiniz bir kâse süte karıştıracağınız yulaf ezmesi de sağlıklı bir kahvaltı öğünüdür. Bunun yerine süt ile yulafı pişirerek de lezzetli ve sağlıklı bir tarif elde edebilirsiniz. Bu sağlıklı olduğu kadar karbonhidrat, protein ve lif içeren bir kahvaltı olur. Bunun dışında kahvaltılarda beyaz ekmek yerine kepekli ekmeklerin ve tam tahıl ekmeklerinin kullanımı daha iyi olacaktır.

Sebze ve Meyveler

Sebze ve meyvelerin içeriğinde sınırsız faydalar vardır. Meyvelerde, C vitamini ve potasyum gibi oldukça önemli vitaminler mevcuttur. Vücudu bazı hastalıklara karşı korurlar. Kahvaltıda meyve yemek, sindirim sürecini yavaşlattığı için daha uzun süre tokluk sağlar. Meyveleri, yulaf ezmesi veya mısır gevrekleriyle tüketebilir, smoothie şekline getirerek içecek olarak da içebilirsiniz. Taze sıkılmış doğal meyve suları da kahvaltının yanında içecek olarak tüketilebilir. Fakat çoğu meyvenin içinde fazla şeker vardır ve düşük kalorili değildir. Bu nedenle kilo vermek isteyenlerin meyveleri kararında tüketmesi gerekebilir.

Meyvelerin yanı sıra sebzeler de kahvaltılarda yenilebilecek sağlıklı besinlerdendir. Peynir, zeytin, yumurta gibi kahvaltılıkların yanında nane, dereotu, maydanoz, roka gibi sebzeler tüketebilirsiniz. Bu sebzeler ödem söktürücü özellikleri sayesinde sizi rahatlatabilir.

Soya Proteini İçeren Besinler

Soya peyniri ve soya sütü, kolesterol içermezler ve protein açısından oldukça zenginler içeriklidir. Bu nedenle kahvaltılarda yenilebilecek sağlıklı besinlerdendir. İçerdiği liflerle bağırsak sistemini düzenler. Yüksek tansiyonu düşürür ve kan şekerini düzene sokar. Ayrıca yüksek miktarda kalsiyum ve potasyum içerir. Oldukça sağlıklı besinler olan soya peyniri ve soya sütünü kahvaltılarınızda kullanabilirsiniz.

Kahvaltıların uygun ve dengeli bir şekilde yapılması önemlidir. Kahvaltı tüm gün boyunca aktivitelerinizi ve verimizi yakından ilgilendirir. Ne kadar sağlıklı ve dengeli bir kahvaltı yaparsanız gün boyu veriminiz ve başarınız o oranda artar. Bu nedenle sağlıklı ve düzenli bir kahvaltı yapmaya özen gösterin.

Neleri tüketmemeliyiz?

Kahvaltılarda özellikle ağır ve yağlı gıdalardan kaçınılmalıdır. Kızartma türü besinler kahvaltılarda çok kullanılmalarına rağmen sağlık açısından zararlıdırlar. Bu nedenle kızartma türü ürünleri kahvaltılarda tüketmemenizi öneririz. Özellikle yüksek oranlarda yağ içeren hamurlu ürünlerden kaçınılmalıdır. Yapay ve işlenmiş konsantre meyve suları da sağlık açısından oldukça zararlıdır. Eğer kahvaltıda meyve suyu içmek istiyorsanız en iyi çözüm, kendi meyvelerinizle ve kendi imkânlarınızla meyve suyunuzu yapmaktır. Bu çözüm, daha doğal ve daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca sucuk, sosis, salam gibi işlenmiş etler, yüksek oranda sodyum ve doymuş yağ içerir. Sindirilmesi zor yiyeceklerdir. Bu nedenle hazımsızlığa neden olabilir. Daha sağlıklı bir yaşam için kahvaltılıklarınızdan bu yiyecekleri çıkartmalısınız.

 

 

, , ,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın