Kalçada Kas Spazmı

Kalçada Kas Spazmı

Kalçada meydana gelen kas spazmları bazen hafif olarak görülebilir ancak şiddetlendiğinde bacağın normal hareketlerini engelleyecek kadar etkili olabilir. Bu spazmların en çok görülen nedeni ağır egzersiz veya fiziksel aktivitelerdir. Kalça bölgesinin zorlanmasına yol açan egzersizlerin neden olduğu kasılmalar, egzersiz sırasında veya hemen sonrasında meydana gelebilir. Bu kasılmaların etkisi ise 24 saate kadar sürebilmektedir.

Kalçada Kas Spazmı Nedenleri

Kaslardaki mikro dolaşım yeterli olmadığında kas, kuvveti oluşturamaz. Bu durum, kasın görevini yerine getirmesini engeller. Uzun süre oturma, çökme, ayakta durma kalça kasını gerer ve dolaşımı azaltır. Uyluk ve bacakta şişme gibi belirtilerle kendini gösterebilen bu durum, genel olarak “kalça kası spazmı” olarak değerlendirilir. Kalça ağrılarına da sebep olabilen bir sorundur. En temel sebebi, ağır spor ve egzersizlerdir.

Kalçada kas spazmı veya kramplar, ağır fiziksel aktiviteler sonucu ortaya çıkmamışsa aşağıdaki faktörler düşünülmelidir:

  • Liflerdeki esneklik: Uyluk kasları, bacak hareketleri için kullanılır. Bu kaslar uzun süre kullanılmamışsa, bacağın ani veya ters bir hareketi sonucu spazmlar oluşabilir. Uzun süren yürüyüşler de kramplara yol açar. Bacak uzun süre dinlendirilmişse veya fiziksel aktivitelerden yoksun bırakılmışsa kaslardaki lifler esnekliğini kaybeder. Bu yüzden kas zorlanmasa bile hafif hareketler kramplara sebep olabilir. Bu duruma halk arasında “hamlık” veya “çiğlik” adı da verilir.
  • Dehidrasyon (Susuzluk): Diğer bir ifade ile vücudun ihtiyacı olan sıvıyı kaybetmesi durumudur. Vücutta yeterli miktarda su bulunmazsa kalça, kol ve bacak kaslarında kasılmalar oraya çıkabilir. Özellikle sıcak havalarda yapılan egzersizler, aşırı su kaybına yol açar. Bu durum, kas kasılmalarını sıklaştırarak, şiddetli kas spazmına sebep olabilir. Bu sorunun tek çözümü, çok terlediğiniz aktivitelerde bol su tüketmektir.
  • Hareketsizlik ve basınç: Uzun süre aynı pozisyonda durmak veya oturmak, hareketsiz kalmak gibi durumlarda kalçada kas spazmı oluşabilir. Bunun sebebi, uyluk kaslarına uygulanan basıncın artması sonucu bu kaslara giden oksijenin azalmasıdır. Oksijen kaybı, kas spazmlarının önemli sebepleri arasında sayılır.
  • Kan dolaşımı yetersizliği: Kan dolaşımını engelleyen sağlık sorunları veya hastalıklar, kalçadaki kaslar gibi vücuttaki diğer kaslarda kasılmalara sebep olabilir. Diyabet, omurilik rahatsızlıkları, böbrek yetmezliği, alkolizm, tiroit gibi tıbbi durumlar, kan dolaşımını engelleyerek, kas spazmlarına yol açan hastalıklardır.
  • İlaçlar: Bazı ilaçlar, yan etkileri sebebiyle kalçada kas spazmını tetikleyebilmektedir. Tansiyon ilaçları ve doğum kontrol hapları gibi bazı ilaçlar, bu tür yan etkilere sahiptir.

Diğer nedenler:

  • Kalça çevresi cerrahileri, bel eklemindeki patolojiler veya bölgedeki kasların aşırı kullanımı diğer kalça kası spazmı sebepleridir.
  • Ayrıca, bölgedeki sinirler, lifler, dokular ve kemiklerle bağlantılı herhangi bir rahatsızlığın belirtisi olarak da kalça kası spazmları görülebilir.
  • Bunun yanında kas bölgesine enjeksiyon uygulanması ve çeşitli cerrahi müdahaleler kramp sebepleri arasında sayılabilir.
  • Uzun süre sert zeminde oturmak, bağdaş kurmak gibi eylemler bu sorunun diğer sebepleri arasındadır.

Piriformis Kas Spazmı

Piriformis kası, kalçada kaba etin içinde kalça ekleminin üzerinde bulunan küçük bir kastır. Uyluk kemiğini vücut dışına çevirerek, kalça eklemini sabitler. Böylece yürümeyi kolaylaştırır, vücut dengesini korur ve ağırlığın dağılmasını sağlar. Bu kaslar boyunca siyatik sinirler uzanır. Ayrıca, bu kasın içinden geçen siyatik sinirler, piriformis kasının spazmı sonucu baskı altında kalır. Kas – sinir (nöromasküler) durumu olarak tanımlayan bu bağlantıda siyatik sinirler, piriformis kası tarafından tuzaklanır.

Piriformis kası spazmları, kalça ve bacak ağrısına yol açar. Uyluk arkasına doğru duyu uyarılarını algılama bozuklukları ortaya çıkarır. Bu sorun, nadiren bacak ve ayağa yayılabilir. “Dokunma duyusu ağrısı” olarak algılanan bu soruna “Piriformis Sendromu” adı verilir.

Piriformis Sendromu, kas spazmı dışında piriformis kasının tahriş olması sonucu da ortaya çıkabilir. Bu kasın sıkılaşması, şişmesi ve piriformis kas bölgesinde kanamalar da bu tür sendromun diğer sebepleridir.

Piriformis kasının spazmı sonucu yaygın olarak görülen Piriformis Sendromu, kalça ağrısı başta olmak üzere uyluk ve bacakta karıncalanma, ayaklarda ağrı ve uyuşmaya gibi semptomlarla kendini gösterir. Ayrıca, yokuşlardan ve merdivenlerden çıkarken zorlanma, kalça üzerine oturulduğunda ağrı, kalça eklemi hareketlerinde zorluk gibi sorunlara sebep olur.

Kalça Kası Spazmı Nasıl Önlenir?

Yukarıda saydığımız sebeplerden dolayı yaygın olarak görülen kas spazmı, egzersiz ve aşırı zorlama gibi sebeplerle bağlantılı değilse bir doktordan destek alınmalıdır. Kaslarda hasar ve yırtılma gibi sorunlar ortaya çıkmış olabilir. Bütün müdahalelere rağmen geçmeyen kramplar ve ağrılar, cerrahi prosedür gerektirebilir. Bazı durumlarda ortopedik ve manipulatif fizyoterapi önerilebilmektedir.

Peki, kalça kası spazmına karşı nasıl önlem alınabilir;

  • Ağır egzersiz ve spordan kaçınılmalıdır.
  • Spor ve egzersiz öncesi ısınma hareketleri yapılmalıdır.
  • Hızlı koşu ve uzun süre yürüyüşler öncesi vücut hazırlanmalıdır.
  • Kalça bölgesini aşırı yoran ve zorlayan faaliyetlerden uzak durulmalıdır.
  • Kalçaya doğrudan yük bindiren ağır kaldırma gibi eylemler için kalçayı destekleyici pozisyon alınmalıdır.
  • Uzun süre kullanılmayan kalça kaslarının esnekliği sağlanmalıdır.
  • Kalça ve uyluk kaslarına basınç uygulayan uzun süre oturma ve hareketsiz durma yerine mümkün olduğunca hareket etmelidir.
  • Vücudun sıvı kaybına karşı bol su tüketilmelidir. Özellikle spor ve egzersizlerde fırsat buldukça su içilmelidir.
  • Yetersiz kan dolaşımına sebep olan aktivitelerden uzak durmalıdır.
  • Kullanılan ilaçların yan etkilerine dikkat edilmeli; kalça kas spazmı oluşturabilecek ilaçlarla ilgili uzman doktordan bilgi alınmalıdır.
  • Ağır aktivitelerden sonra dinlenmeye ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir.
  • Özellikle sabahları germe egzersizleri yapılmalıdır.

Uzman Değerlendirmesi

Kalça bölgesindeki ağrı veya spazmların birçok sebebi olabilir. Bunun sebebini öğrenmek için öncelikle doktorun değerlendirmesine ihtiyacınız olacak. Kalçadaki sorun ağrı değil de kas spazmı veya kramplarsa o zaman ilk olarak kaslarınızı fiziksel aktivitelerde çok fazla yorduğunuzu düşünmelisiniz.

Örneğin, ağır koşullarda çalışıyorsanız bu tür spazmlara alışık olmalısınız. Çalışmalarınızı hafifleterek kalça kası spazmını önleyebilirsiniz. Kalça krampları için önemli başka bir tetikleyici unsur olan dehidrasyona karşı bol miktarda sıvı tükettiğinizden emin olun.

Bazı durumlarda, kan akışındaki çeşitli seviyelerde elektrolit dengesizlikleri, krampların bir nedeni olabilir. Doktorunuz, bu olasılığı değerlendirmek için bazı temel kan testleri isteyebilir.

Öte yandan, kalça bölgesinde yaşadığınız sorun kramp dışında bir acı veya ağrı ise, artrit, sinir problemleri ve tendinit, bursit gibi bir dizi olasılık değerlendirilmelidir. Bu durumda bir an önce uzman bir doktorun tedavi prosedürlerine ihtiyacınız olabilir.

Bazı durumlarda, çeşitli sebeplere bağlı olarak gelişen kalça ağrısı ile kalça kası spazmı karıştırılabilir. Kalça ağrısı sıklıkla kasıkta veya kalça ekleminin üzerinde, kalça ekleminin (bilye ve soket bağlantısı) bulunduğu yerde hissedilir. Kalça kası krampları ise, kalça bölgesindeki belirli noktalarda hissedilebilir.

Aşırı zorlama ve ağır sporlardan kaynaklanan spazmlar, bölgeyi rahatlatıcı sıcaklık uygulama, dinlenme ve reçetesiz antienflamatuar ilaçlarla tedavi edilir. Egzersizlere bağlı spazmları önlemek için aktivite öncesi germe hareketleri, uygun kıyafetler ve kalçayı zorlamayan ayakkabılar seçilmesi önemlidir.

Fazla kilolara bağlı olarak kalça eklemine gereğinden fazla baskı uygulanabilir. Bazı durumlarda kalça kaslarını da olumsuz etkileyen kilo sorununa karşı ilk seçenek, fazla kilolardan kurtulmak olmalıdır.

Kalça kaslarında kramplara yol açan bir durum da, çeşitli cerrahi müdahalelerdir. Genellikle kalça ağrıları da oluşturan bu durumda prosedürü uygulayan doktorun tedavi önerilerine dikkat edilmelidir.

Kalça Kası Spazmı Hakkında Bazı Bilgiler

  • Kalça krampları veya spazmları şikâyeti ile doktora giden kadınların yüzde 88’i hamileliğe bağlı kalça sorunları yaşayanlardır.
  • Kalça krampları vakalarının yüzde 60’ı, ani kasılmalarla bağlantılıdır.
  • Kalça kası spazmı yaşayanların yüzde 63’ünde kalça ağrısı sorunu da bulunur.
  • Kalça krampları olan hastalara genellikle idrar tahlili, korneal transplant, prostatın transüretral rezeksiyonu (turp), koroner tromboliz, epistaksis kontrolü ve dalak ve kemik iliği transplantasyonu prosedürleri uygulanır.
  • Kalça krampları ve spazmı olan hastalarda yaygın olarak şu içerikli ilaçlar kullanılır; terbutalin, metilprednizolon (medrol), cyclobenzaprine, klorfeniramin / fenindamin / fenilpropanolamin, mekamilamin, troleandomisin, pipecuronium, iopanoik asit ve konjuge estrojenler topikal.
  • Kalça krampları için yüksek risk altındaki yaş grupları 30-44 yaş arası insanlardır. 15-29 yaş arası kadınlar da risk altındadır.
  • 60 ila 74 yaş arası erkeklerde kalça krampları görülme olasılığı çok düşüktür.

, , ,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın