Kapadokya Turları

Kapadokya Turları

Kapadokya ay yüzeyini andıran coğrafi oluşumları, peri bacaları, yeraltı şehirleri, taş evleri ve mağaralara kurulmuş kiliseleri ile Türkiye’nin en ilgi çeken bölgeleri arasında yer alıyor. Erciyes, Melendiz ve Hasan dağlarının volkanik lavlarla kapladığı vadi, kanyon ve tepeler binlerce yıl süren rüzgar ve yağmur etkisiyle benzersiz kayalık formasyonları ile özellikle yabancı turistlerin yoğun ilgisini çekiyor.

2 milyon yıl kadar önce aktif olan bu dağların bölgede bulunan toprak ve kaya yüzeylerinin yaklaşık 150 metre kalınlığında yumuşak küf tabakasıyla kaplanmasına neden olduğu ve dağlardan gelen çayların, nehirlerin bu tabakayı binlerce yıl içinde şekillendirerek bugünkü “Peri Bacaları” şeklini verdiği yapılan araştırmalar sonucunda belirlenmiş. Peri bacaları Kapadokya bölgesinde görülebilecek koni şeklinde ve mantara benzeyen şapkaları bulunan kayalara verilen ad.

Kapadokya turları sadece peri bacaları gezisinden ibaret değil. Bölgenin prehistorik dönemde yerleşim bölgeleri olan Niğde Köşk Höyük, Aksaray Aşıklı Höyük, Nevşehir Civelek mağarası, Kayseri çevresinde bulunan Kültepe, Kaniş ve Alişar turlar sırasında gezilebilecek ilginç bölgeler arasında yer alıyor.

Kapadokya adının nereden geldiği konusunda iki farklı görüş bulunuyor. Birincisi Eski İskit dilinde “Hepat tanrısının halkı” anlamına gelen Khepatukha’dan türediği, ikincisi ise eski Farsça “güzel atların ülkesi” anlamına gelen Katpatuka’dan türediği şeklinde.

Yeraltı şehirleri Kapadokya turları düzenleyen pek çok seyahat firmasının programında yer alıyor. Bu yeraltı şehirlerinin ve tünellerinin başlıcaları Kaymaklı, Derinkuyu, Gaziemir, Özkonak ve Mazıköy’de bulunuyor. Bazı yeraltı şehirleri müze kategorisinde olduğu için giriş parası alınıyor.

Kapadokya Turları Görülecek Yerler
  • Sinasos’ta eski Yunan evleri
  • Göreme Açık Hava Müzesi
  • Çavuşin
  • Ihlara Vadisi
  • Mustafapaşa
  • Zelve Açık Hava Müzesi
  • Güzelyurt
  • Gümüşler Manastırı

Niğde’den 10 kilometre mesafede bulunan Gümüşler Manastırı dış dünyadan bağlantısı kesilmiş bir biçimde kayalara oyulmuş. Eğer bölgeye özel bir turla gitmediyseniz manastır çevresinde yerel rehber bulma imkanınız var. Manastır içinde tarihi eser talancılarından korunabilmiş bir kaç fresk görebilirsiniz.

Bölgede manzaranın tadını çıkartabileceğiniz hiking ve trekking rotaları var. Kendi rotanızı kendiniz çizebilir ya da yerel bir tur şirketinden trekking turu satın alabilirsiniz. Yürüyüşler içim Göreme ve Uçhisar arasındaki Güvercin Vadisi iyi bir seçim olabilir. Yol üzerinde doğal tünelleri, insan yapımı mağaraları görebilirsiniz.

Kapadokya Balon Turları

Kapadokya’yı yukardan bir bütün olarak görmek ve manzaranın tadını çıkarmak isterseniz bölgenin en önemli turistik aktivitelerinden biri olan balon turuna çıkabilirsiniz. Genellikle yabancılar tarafından işletilen sıcak hava balon turları ucuz bir etkinlik olmasa da manzara buna değiyor. Gün doğumuyla birlikte havalanan balon 2-3 saat boyunca vadilerin, kanyon ve tepelerin üzerinde geziyor. 10 kişi üzerine grup indirimi alabilirsiniz.

Kapadokya’ya Nasıl Gidilir?

Bölgeye otobüsle gitmeyi düşünüyorsanız pek çok otobüs firmasının Nevşehir ve Göreme’ye seferleri bulunuyor. İstanbul – Kapadokya arası 12 saat, Ankara’dan 5 saat, Bursa’dan 11 saat ve Konya’dan 4 saat sürüyor.

Kapadokya’ya uçakla gitmek için iki farklı havaalanı seçeneğiniz var. Daha az uçuşun bulunduğu Nevşehir Kapadokya Havaalanı ve THY’nin İstanbul’dan günlük uçuşları bulunan Kayseri Erkilet Havaalanı. Kayseri Erkilet Havaalanı Kapadokya arasında terminal çıkışındaki servis otobüslerini kullanabilirsiniz.

Kapadokya’ya gitmek için tren yolunu da kullanabilirsiniz. Türkiye genelinde neredeyse her tren istasyonundan Kayseri’ye sefer bulmanız mümkün.

Bölgede nüfus yoğunluğu çok az olduğu için toplu taşıma hatları yok denebilecek kadar az. Kapadokya tur paketleri veya araç kiralama tüm bölgeyi fazla uğraşmadan gezebilmeniz için en iyi seçenekler.

Bölge mutfağının farklı ve denebilecek yemekleri testi kebabı, pastırmalı kuru fasulye, kuru kayısı ve kuru üzüm ve tabii ki mantı. Şehir merkezlerinde esnaf lokantaları hesaplı bir seçenek sunarken oldukça lüks restoranları bölge genelinde bulabilirsiniz.

Kapadokya bölgesinin bir diğer özelliği de yerel şarap üretimi bulunması. Türkiye’nin en büyük şarap üretim merkezlerinden biri olan bölgede pek çok şarap üretim tesisi var. Farklı bir tur arayanlar için günlük şarap tadım turları seçeneği bulunuyor. Yerel üreticilerden toplanan üzümlerin işlendiği bölgenin en popüler tesislerinden biri Turahan Şarap Fabrikası.

, ,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın