Karaciğer Yağlanması Nedenleri

Karaciğer Yağlanması Nedenleri

Karaciğer yağlanması karaciğeri oluşturan hücrelerin büyük miktarlarda yağı tutması nedeniyle meydana gelen tıbbi bir durumdur. Alkol karaciğer yağlanmasının başlıca nedeni olarak gösterilirken yetersiz ve düzensiz beslenme, diyabet ve bazı ender durumlarda gebelik sonucu karaciğer yağlanması görülmektedir. Karaciğer yağlanmasının altında yatan sebep tedavi edilirse karaciğerin yağlanması durdurulup tedavi edilebilir.

Karaciğer yağlanmasının diğer nedenleri arasında gastrit bypass ameliyatı, yüksek kolesterol, metabolizma sendromu ve belirli bazı ilaçlar yer almaktadır. Yağlanmış karaciğer dikkat çekici belirtiler göstermez. Çoğu insan gerekli testleri olana ya da checkup yaptırana kadar karaciğer yağlanması sorunu yaşadığını fark etmez. Ancak ileri derecede yağlanmış karaciğerin kilo kaybı, karın bölgesinde rahatsızlık, yorgunluk hali yarattığı bilinmekte.

Her ne kadar aşırı alkol tüketimi karaciğer yağlanmasının başlıca nedeni olsa da alkol tüketmeyen kişilerde de bu hastalık sıkça görülmektedir. Nedeni alkol olmayan karaciğer yağlanması karaciğer dokusunun zedelenmesi, siroz ve iltihaplanma sonucu oluşmaktadır. Eğer bu sorunlar ilk aşamalarda fark edilip tedaviye başlanmazsa karaciğer yetmezliği yaşanabilir.

Karaciğer yağlanmasının tespiti kandaki enzim seviyelerinin ölçüldüğü testler ile yapılmakta. Ultrason, tomografi, MR gibi görüntüleme yöntemleri de teşhis için kullanılabilir.

Yağlı karaciğer için standart bir tedavi yöntemi yok. Doktorunuz öncelikle karaciğer yağlanmasının ana nedenini bulmaya ve onu ortadan kaldırmaya çalışacaktır. Bu tedavi süresince alkolü bırakmak, kilo vermek ve egzersiz tedaviye yardımcı olması için gereklidir. Ayrıca bol sebze ve meyve tüketimi, balık ve zeytinyağı gibi daha sağlıklı yağ kaynaklarına geçiş tavsiye edilir. Yüksek kolesterolü bulunan hastalara kolesterol seviyelerini düşürmek için ilaç tedavisi uygulanabilir.

Karaciğer yağlanmasından korunmak için sağlıklı bir yaşam tarzını uygulamak gerekiyor. Sigara ve alkolden uzak durmak, doğru besinleri yeterli miktarlarda tüketmek ve düzenli bir egzersiz programına sahip olmak önemli.

Referanslar

Bu yazıda yer alan bilgiler hiçbir koşulda teşhis, tedavi niteliği taşımamaktadır. Sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza danışınız.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın