Kaşlar Neden Dökülür?

Kaşlar Neden Dökülür?

Kaş dökülmesi; stres, kıl köklerini etkileyen cilt hastalıkları, bazı ilaçların yan etkisi, hormon dengesizlikleri, hipotiroid gibi nedenlerle dökülebilir. Kaş dökülmesinin altında yatan sağlık sorunu tedavi edildikten sonra kaşlar eski görünümüne kavuşabilir. Kaşlarımız, tıpkı saçlarımız gibi güçsüzleşebilir, incelebilir ve dökülebilir; hatta artık çıkmamaya karar verebilir… Kaş dökülmesinin sebepleri kişiden kişiye değişse de, bir dizi yaygın hatadan da kaynaklanıyor olabilir. Peki kaşlar neden dökülür, kaş dökülmesi sebepleri nelerdir?

Cımbızla Vedalaşın!

Eğer kaşlarınız rahatsız edici miktarlarda dökülüyorsa ve yerlerine yenileri çıkmıyorsa, ilk gözden geçirmeniz gereken nokta kaş alma alışkanlığınız olmalı. Cımbızın güzellik açısından harika bir buluş olduğunu kimse reddedemez ama acaba kaşlarınızı fazla alıyor olabilir misiniz? Kaşları fazla almak, kaş dökülmesinin ve seyrelmesinin en yaygın sebeplerinden biridir. Kaşları fazla almanın kaş dökülmesine yol açan tehlikeleri şöyle:

Kıl Dönmesi: Genellikle kötü bir cımbız kullanırken yaşanır; kaş teli kökünden gelmez ve derinin altından kopar. Ardından bu kökün üzerini deri kaplar, siz de o kökü oradan çıkarmak için zorlarken çevresindeki diğer kaş tellerine de zarar verirsiniz…

Enfeksiyon: Kaşlar cımbızla alındığında gözenekler açılır ve bakteriyel enfeksiyonlara daha kolay maruz kalabilir. Bu tür bir enfeksiyon kaşların dökülmesine yol açabilir. Bu nedenle cımbızı her kullanımdan önce alkolle temizlemeyi, böylece olası bir bakteri transferinin önüne geçmeyi unutmayın.

Foliküllerin Zarar Görmesi: Bazı noktalarda yıllardır neden kaş çıkmadığını hiç merak ettiniz mi? Cımbızı nazik ve doğru kullanmamak, saçların/kaşların uzamasından sorumlu olan folikülleri zedeleyebilir. Bunun sonucunda, söz konusu noktadan kaş çıkmayabilir; hint yağı gibi dışarıdan destek yöntemlerine başvurmak zorunda kalabilirsiniz.

Kaşlarınızı alırken şunu da unutmayın: Tek bir kaş telinin yeniden uzaması neredeyse altı hafta kadar uzun bir zaman alabilir. Yani kaş alırken yapılan tek bir hatayı düzeltmek, altı haftanıza mal olabilir…

Kaş Makyajını Fazla mı Kaçırıyorsunuz?

Kaşlarınızın dökülmesi sonucu ortaya çıkan boşlukları doldurmak için elden düşürmediğiniz kaş kalemi, nihayetinde hayatınıza daha fazla kaş dökülmesi olarak geri dönebilir. Kaş makyajını fazla kaçırmadığınızdan ve her gece iyice temizlediğinizden emin olun.

Yetersiz Beslenme

Genel olarak, saçlarınızı olumsuz etkileyen beslenme yetersizliklerinin hepsinin kaşlarınızın da seyrelmesine ve dökülmesine yol açtığı söylenebilir. Kaşlarınız dökülüyorsa, dengeli bir beslenme programının yanında şu vitamin ve mineralleri de almanız gerekir:

Demir ve çinko: Et ve mercimekte özellikle bol miktarda bulunan bu iki mineral saç foliküllerinin büyümesine yardımcı olur.

Protein: Hücre büyümesi ve onarımı için ihtiyaç duyulur.

Omega-3 yağ asitleri: Somon gibi yağlı balıklarda bulunan bu yağ asiti hasar görmüş saç foliküllerini nemlendirir ve onarır.

Biotin: Yumurtada bol miktarda bulunan biotin, hasar görmüş saçı güçlendirir ve onarır. Aynı zamanda B7 vitamini olarak da anılır.

B12 vitamini: Bu vitaminin eksikliği, saç köklerinin zayıflamasına ve kırılgan hale gelmesine sebep olur.

A, E ve C vitaminleri: Bu vitaminlerin vücutta eksik olması kaşların yeterli beslenemeyerek seyrelmesine sebep olabilir.

Stres ve Anksiyete

Aşırı stres ve anksiyete sadece psikolojimizi bozmaz, aynı zamanda bedenimizde fiziksel değişikliklere de yol açar. Bu değişiklikler arasında saç foliküllerine daha az oksijen gitmesi ve hormon seviyelerinde normalin dışına çıkan değişimler yaşanması da bulunur. Tüm bunlar, kaşların zayıflamasına ve dökülmesine yol açabilir.

Yaşlanma

Yaşımız ilerledikçe saçlarımız hormonel değişiklikler nedeniyle genellikle incelir, nemini kaybederek kuruma eğilimi gösterir ve dökülme de artar. Tüm bunlar kaşlarımız için de geçerlidir. Kaşlarda yaşlanma belirtilerini ve dökülmeyi azaltmak için şu önlemleri alabilirsiniz:
Kaşlarınızı çok fazla ısıya maruz bırakmayın; saçlarınızı kuruturken fön makinesini kaşlardan uzak tutun.

Kaş makyajını abartmayın; kaş kalemi veya kaş boyasını fazla miktarlarda kullanmanın uzun vadede dökülmeye yol açabileceğini unutmayın.
Stresten uzak durmaya çalışın.

Yüzünüzü yeterince nemlendirdiğinizden emin olun.

Tiroid Yetmezliği (Hipotiroidi)

Kaşların seyrelmesinin ve dökülmesinin yaygın nedenlerinden biri de tiroid yetmezliğidir. Tiroid bezleri, tiroid hormonu üreterek vücudun enerji kaynaklarını kullanma hızını ve protein sentezini düzenler. Eğer bu hormondan yeterince üretilmezse bedenin dengesi bozulur ve bir dizi normal işlemi yerine getirememeye başlar. Tiroid yetmezliğinin belirtileri yorgunluk, normalden fazla üşümek, kilo sorunları ve saç dökülmesidir. Eğer tiroid yetmezliği yaşadığınızı düşünüyorsanız doktora gitmeniz gerekir.

Atopik Dermatit

Egzamanın bir türü olan ve bağışıklık sisteminin aşırı hassas davranması sonucu ortaya çıkan bu deri hastalığı, kaşıntılı kızarık ve şişliklere yol açar. Göz çevresinde görülmesi halinde kaş dökülmesine de yol açabilir. Çocuklarda daha yaygın olmakla beraber, her beş kişiden birinin başına gelen bir hastalıktır. Atopik dermatit, kozmetik ürün kullanımıyla ilerleyebilir. Kaşlarınızın bu deri hastalığı nedeniyle döküldüğünden şüpheleniyorsanız bir dermatoloğa gitmelisiniz.

Saçkıran

Bir bağışıklık sistemi hastalığı olan saçkıran, vücudun belirli bir bölgesindeki veya tamamındaki kılların dökülmesidir. Bağışıklık sistemi kendi bedeninin bir bölgesini yanlışlıkla düşman olarak görür ve buraya saldırmaya başlar. Saç foliküllerini hedef alan ve kıl üretimini yavaşlatan veya durduran saçkıran sadece saçlarda değil, kaş ve sakalda da görülebilir. Genellikle önce saçlarda, kelleşen bir bölge olarak ortaya çıkar; bazı türlerinde diğer bölgelere yayılır. Bununla birlikte, nüfusun sadece yüzde 0.1’inde görülecek kadar nadir bir hastalıktır. Dolayısıyla, kaşlarınızın saçkıran nedeniyle dökülüyor olması çok düşük bir ihtimaldir.

Sedef hastalığı

Deri hücrelerinin fazla hızlı çoğalıp kırmızı bir tabakaya ve pullanmaya yol açtığı sedef de bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Sedef hastalığının oluşturduğu tabaka saç foliküllerini bloke ederek uzamayı engeller, dökülmeye yol açabilir. Yüzde görüldüğü vakalarda kaş dökülmesine de sebep olabilir.

Telogen Effluvium

Telogen effluvium, tıpta aşırı saç dökülmesini anlatmak için kullanılan bir terimdir. Saçların normal uzama döngüsünün hormonal ve başka tür değişikliklerle bozulduğu durumu anlatır; kaşlarda da dökülmeye sebep olabilir.

Hamilelik ve Doğum

Hormonlarımızı ve bedenimizin biyokimyasını ters yüz edebilen durumlardan biri de hamilelik ve doğumdur. Kadınların saç uzama döngüsü bu süreçte değişebilir ve kaşlarda dökülme görülebilir.

Kemoterapi

Kemoterapi, kanserle savaşabilmek için hızlı bölünen hücrelerin tümüne karşı savaşmak üzere tasarlanmış bir tedavi yöntemidir. Bu hücrelere saç folikülleri de dahildir. Kemoterapi sırasında saçların dökülmesinin sebebi de budur.

Bazı İlaçların Yan Etkisi

Kaşlarınız aniden dökülmeye başladıysa, yakın zamanda kullanmaya başladığınız ilaçları gözden geçirin. Başta antidepresanlar olmak üzere, bir dizi ilaç kaş dökülmesine sebep olabilir. Ancak kullandığınız ilacın prospektüsünde yan etkiler arasında kaş dökülmesi varsa bile, ilacı bırakmadan doktorunuza danışın.

Hansen Hastalığı (Cüzzam)

Halk arasında cüzzam olarak bilinen Hansen hastalığı bir bakteriden kaynaklanır ve cildin her yerinde yaralar olarak ortaya çıkar. Günümüzde nadiren görülen ve tedavisi kolay olan cüzzam, kaş dökülmesine de sebep olur.

Kontakt Dermatit

Bu hastalık, vücudun belirli bir noktasına alerjen veya zehirli bir maddenin temas etmesi sonucu ortaya çıkan kaşıntı, yanma hissi ve enflamasyondan kaynaklanır. Eğer etkilenen bölge kaşlarınıza yakınsa, enflamasyon kaşların uzamasını engelleyebileceği gibi dökülmesine de sebep olabilir.

Mantar Enfeksiyonları

Mantar enfeksiyonları kaş derisinde ve çevresinde oluşabileceği gibi, vücudunuzun bir başka noktasından da kaşlarınıza bulaşabilir. Bu tür enfeksiyonlar tedavi edilmezse kaşlarda kaşıntı, kepeklenme ve dökülmeye yol açabilir.

Kaş Dökülmesine Karşı Çözümler

Kaşlarınızın niçin döküldüğünü doktor kontrolünde tespit ettikten sonra bu sorunu ortadan kaldırmak için başvurabileceğiniz bazı yöntemler şöyle:

İlaç Tedavisi: Doktorunuzun tavsiyesi ile saç dökülmesini engelleyen ilaç veya losyonlardan bazılarını kaşlarınızda da kullanabilirsiniz. Kaş dökülmesi tirod yetersizliği veya başka hormonel sorunlarından kaynaklanıyorsa, doktorunuzun vereceği bir ilaçla sorunu çözmek mümkün.

Doğal Yağlar: Yüzlerce yıldır saç uzatmak için kullanılan hint yağı başta olmak üzere, bir dizi doğal yağ kaşlarda folikülleri harekete geçirerek dökülmeyi engeller. Zeytinyağı, badem yağı, hindistan cevizi yağı ve sarımsak suyunu bu amaçla kullanabilirsiniz.

Doğru Beslenme: Antioksidanların yanı sıra omega-3 ve omega-6 yağları açısından zengin bir beslenme rutini kaş dökülmesi sorununu ortadan kaldırabilir.

Cımbız ve Kimyasalları Abartmayın: Kaş dökülmesinden şikâyet ediyorsanız, bakım rutininizi kaşlarınızı koruyacak şekilde gözden geçirin.

Stresi Azaltın: Söylemesi kolay yapması zor olsa da stres kaynaklı saç ve kaş dökülmesini engellemek için masaj yaptırabilir, meditasyon yapabilirsiniz.

Akupunktur: Akupunkturun bazı vakalarda saç kırana karşı etkili olduğu biliniyor.

Makyaj: Bazı kişiler, kaş dökülmesini kalıcı veya yarı kalıcı makyajla gizlemeyi tercih edebiliyor.

Kaş Ektirmek: Saç ektirmekle aynı teknolojiyi kullanan kaş ektirme prosedürü, kısa sürede yeni kaşlara kavuşmanızı sağlayabilir.

Geçici kaş dökülmesi sırasında göz kalemi ile kaşlarınızı daha dolgun göstermeniz mümkün. Bu dönemde ve kaşlarınız çıktıktan sonra bazı doğal yöntemlerle kaşlarınızın daha sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için onikibilgi.com’da daha önce yayınladığımız kaşların uzaması için ne yapılmalı ve badem yağının kaşa faydaları yazılarında daha geniş bilgiler bulunuyor.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın