Katkısız Bal Nasıl Anlaşılır?

Katkısız Bal Nasıl Anlaşılır?

Günümüzde ürünlerin üstüne “%100 doğal” ve “katkısız” yazmak neredeyse moda haline geldi ancak aldığımız ürünlerin tamamen doğal olup olmadığından pek emin değiliz. Aslında bu ibarelerin yazılması için Sağlık Bakanlığı onayı gerekiyor ancak son zamanlarda bakanlığın yaptığı (nedense sonuçları çok geç açıklanan) incelemelere göre pek çok güvendiğimiz markanın ürünlerinde olmaması gereken içerikler bulundu. Sonuç olarak, iş başa düştüğünde balın katkısız olup olmadığını kendimiz test edebiliriz. Bunun için uygulaması oldukça basit su testini ya da kağıt testini kullanabilirsiniz.

Su Testi: Bir bardak suyun içine 1 tatlı kaşığı bal koyun ve kaşıkla 3-4 kez karıştırın. Eğer bal bir süre sonra suyun içinde çözünmeye başlarsa bu balın su içerdiğinin göstergesidir. Katkısız bal ise katılığını (en azından su katkılı bala göre daha uzun süre) su içinde de korur.

Ateş Testi: Bu test için muma ihtiyacınız olacak. Test etmek istediğiniz baldan bir kaç damlayı mumun fitilinin üstüne damlatın ve çakmakla mumu yakmaya çalışın. Eğer mum yanarsa katkısız, yanmazsa su katkılı demektir.

Kağıt Testi: Baldan bir miktar alarak kağıt havlu veya tülbent üzerine koyun. Eğer bal katkısızsa kağıt üzerinde yoğunluğunu koruyacaktır. Eğer katkı maddesi içeriyorsa kağıt balı emer.

Diğer Yöntemler: Katkısız bal daha yoğundur ve kaşıktan akarken oldukça yavaş akar. Katkılı bal ise daha yumuşak ve daha akışkandır.

Tabii tüm bu yöntemleri ancak balı satın alıp eve geldiğinizde yapabilirsiniz. Balı satın almadan önce katkısız olup almadığını anlamak için tek kaynağınız ambalajın üzerindeki etiket. Katkısız bal için güvendiğiniz markaları tercih edin ve ürün etiketinde “organik” ibaresi varsa Sağlık Bakanlığı onayı olup olmadığını kontrol edin.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın