kestane-nasil-saklanir

Kestane Nasıl Saklanır?

Kış aylarının efsane besin maddesi olan kestane hemen herkes tarafından sevilmektedir. İster fırında, ister mangalda, ister ocak üzerinde tavada, isterseniz bir miktar suyun içerisinde haşlayın kestanenin tadına doyum olmaz. Bunun yanı sıra yemeklerde, şekerlemelerde, çorbalarda ve reçellerde de sıkça kullanılan bir malzemedir.

Sonbahar ve kış mevsimlerinde pazarlarda ve marketlerde kolayca bulabileceğiniz kestane hassas bir besindir. Dolayısıyla doğru koşullar altında saklanmazsa kısa sürede bozulur ya da küflenir. Bu sebeple kestanenin nasıl saklanması gerektiği oldukça önemlidir. Doğru saklama yöntemlerini bilirseniz fazla almış olduğunuz kestanelerin bozulmasını, ziyan olmasını ve çöpe atılmasını engellemiş olursunuz.

Peki, kestane nasıl saklanır? En doğru ve kolay kestane saklama yöntemleri nelerdir?

Kestanelerin Buzdolabı Poşetinde Saklanması

Kuru ve temiz bir buzdolabı poşetinin içerisine kestaneler konur ve poşetin ağzı kapatılır. Ardından poşetin üzerinde 2-3 adet delik açılır. Bu şekilde hazırlanan poşette yer alan kestaneler 1 hafta boyunca buzdolabında bekletilebilir. Bu uygulamada dikkat etmeniz gereken konu poşetin asla nemli olmamasıdır. Bir diğer konu ise poşetin içerisine koyacağınız kestane sayısı fazlaysa ve poşet de büyükse açacağınız delik sayısını arttırabileceğinizdir. Ancak elbette gereğinden fazla delik açmamanız da son derece önemlidir.

Kestanelerin Hava Geçirmez Kaplarla Dondurucuda Saklanması

Satın almış olduğunuz kestanelerin bir haftadan daha uzun bir süre tazeliğini korumasını istiyorsanız ya da hemen tüketmeyip daha sonra tüketmek istiyorsanız farklı bir saklama yöntemi kullanmanız gerekir. Bunun için hava geçirmez bir kaba kestaneleri yerleştirmeli ve kabı sıkıca kapatmalısınız. Ardından bu kabı dondurucuya koymalısınız. Dondurucuya koyacağınız kestaneler bir ay boyunca tazeliğini koruyacaktır. Kestaneleri tüketmek üzere dondurucudan çıkardığınızda ise asla fırında ya da micro dalgada çözmemeli, oda sıcaklığında çözünmelerini beklemelisiniz. Buradaki önemli nokta kabın kuru olması, hava almaması ve kestanelerin nemli olmamasıdır.

Soyulmuş ve Pişirilmiş Kestanelerin Dondurucuda Saklanması

Diyelim ki almış olduğunuz kestanelerin hepsini soyup pişirdiniz, ancak tamamını bitiremediniz. Bu durumda olan kestaneleri buzdolabına koyarsanız ancak birkaç gün tazeliğini koruyacaktır. Fakat alüminyum folyoya sarar ya da buzdolabı poşetlerine koyar ve bu şekilde buzluğa atarsanız birkaç ay sonra dahi çıkarıp tüketebilirsiniz.

Kestane Nasıl Seçilir?

Kestaneyi seçerken dikkat etmeniz gereken bazı konular vardır. Öncelikle seçmiş olduğunuz kestanenin bir tarafı düz, diğer tarafı yuvarlak olmalıdır. Ayrıca kestane parlak renkte olmalı, içinden filizler çıkmamış olmalı, ağzı mutlaka kapalı olmalı ve hafif de olsa küflenme belirtisi olmamalıdır.

Ancak bazı durumlarda görüntüsü güzel olan kestanelerin içi kötü çıkabilmektedir. Bunu anlamanın yolu ise satın alacağınız kestaneyi koklamaktır. Eğer kestane ıslak gazete kâğıdı gibi kokuyorsa ya da nem kokusu alıyorsanız bu tür kestaneleri almaktan kaçınmalısınız. Bunun aksine kestaneden herhangi bir koku gelmiyorsa ve oldukça sertse seçmiş olduğunuz kestane iyi çıkacak demektir.

Kestane Nasıl Kesilir?

Doğru kestaneyi seçip eve getirdikten sonra sıra pişirmeye gelir. Pişirmeden önce ise kestanelerin düzgün bir şekilde kesilmesi gerekmektedir. Bunun için uygun bir bıçak seçilir ve kestanenin düz olan kısmına çarpı şeklinde kesik atılır. Bu kesik kabuğu kesmeli ancak çok da derine inmemelidir. Yani içerisinde yer alan, yenecek kısım kesilmemelidir. Yuvarlak kısmının yerine düz olan kısmın kesilmesinin sebebi ise bu kısmı kesmenin daha kolay olması ve pişirme esnasında bu kısımdan, pişip pişmediğinin kontrolünün daha kolay yapılmasıdır.

Taze Kestanenin Besin Öğeleri (100 gr için)

• Kalori: 160 kcal
• Karbonhidrat: 34 g
• Şeker: 9,6 g
• Protein: 3,2 g
• Yağ: 1,8 g
• Potasyum: 500 mg
• Magnezyum: 35 mg
• Sodyum: 9 mg

Kestanenin Faydaları Nelerdir?

• Mineral ve vitamin bakımından zengin olması sebebiyle sağlığa faydalıdır.

• Bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderdiği söylenir.

• Karaciğere ve mideye faydaları olduğu bilinir.

• Varis şikâyetlerini azaltır.

• Bünyeye enerji verir.

• Lif bakımından oldukça zengindir.

• Kandaki kolesterol seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olabilir.

Kestane Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

• Şeker hastalarının, yüksek tansiyon ve damar sertliği problemi olanların kestane tüketmemesi gerekir.

• Diğerlerinden daha koyu renkte olan ya da kötü kokan kestaneler genellikle bozuktur.

• Kestane meyvesi dikenli kabuk içerisinde yer alır. Bu sebeple de toplanması ve ayıklanması oldukça zordur.

• Kestane ağacı kayalık yamaçları ve kumlu toprakları sever.

• Özellikle Bursa bölgesinin kestaneleri meşhurdur.

• Yine Bursa’nın kestane şekeri de çok meşhurdur.

,

Kestane Nasıl Saklanır? İçin 2 Yorum Yapılmış

  1. Efsane 01 Aralık 2018 #

    Kestane Bursa değil artık ana yurdu Aydın Nazilli ve İzmir Ödemiş civarıdır. Bilgi doğru olursa bilgidir.

  2. Hüseyin Öz 02 Şubat 2019 #

    Helal olsun Efsane adamsın…. Kestane meyvesi Aydın’nın Bozdağ dağında çok miktarda bulunup, Bursa’ya da buradan gitmektedir.

Bir cevap yazın