kilic-cicegi

Kılıç Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Zahmetsiz bakımı, estetik görünümü ve insan sağlığına yararları bakımından ‘özel’ bir yeri olan kılıç çiçeği, özellikle iç mekanlarda herkesin en sık tercih ettiği bitkilerdendir.

Ana vatanı Batı Afrika olan kılıç çiçeği, Asparagaceae familyasından bir bitkidir. Kılıç çiçeğinin halk arasında bilinen diğer isimleri ‘peygamber kılıcı’ ya da ‘paşa kılıcı’şeklindedir.Çiçeğe kılıç denmesinin nedeni, yapraklarının kılıcı andıran biçimidir. Kapalı mekânlarda çok sık tercih edilen çiçeğin latince adı ise Sansevieria olarak ifade edilir.

Kılıç Çiçeğinin Özellikleri

Kılıç çiçeğinin bakımı oldukça kolaydır. Her şeyden evvel dayanıklı olan bu bitki, bulunduğu ortama hızlı uyum sağlar. Doğada 60’a yakın türü olan bitkinin ömrü oldukça uzundur. Tüm bu nedenlerden dolayı, evlerde yetiştirilmesi yaygındır. İşyerlerinde ya da alışveriş merkezlerinde de sıklıkla tercih edilir. Susuzluk, kuraklık, hava akımı gibi olumsuz koşullarda bile gelişimini sürdürebilir. Genel olarak iç mekanlarda yetiştirilen süs bitkilerinin içinde en kolay bakımı olan kılıç çiçeğidir denilebilir. Fiziksel özellikleri sayesinde bulunduğu ortama kolay sığar. Kılıç çiçeğinin dikine büyüyen ve yukarı doğru gelişen yaprakları vardır. Bu görüntüdeki bir bitki elbette yaşam alanlarımıza dekoratif olarak farklı bir şıklık katmaktadır.

Kılıç Çiçeğinin İhtiyaçları

Işık ve Sıcaklık

Kılıç çiçeği gün ışığından direkt olarak yararlanmak ister. Hızlı büyümek için aydınlığa mutlaka ihtiyaç duymaktadır. Ancak güneş görmeyen, gölgelik yerlerde de gelişimini sürdürebilir. Eğer çiçeğin bir bölümü güneşte kalıyorsa, o yöne doğru eğilim göstermektedir. Bu yüzden düzenli olarak bitkinin güneş görmeyen kısmını da güneşe çevirmek faydalı olacaktır. Kılıç çiçeğinizin güneşe karşı konumunu iyi gözlemleyiniz. Ortam sıcaklığının genel olarak 10 derecenin altında olmaması iyi olur. İdeal koşullar ise ev ortamında 18 ve 20 derecede gelişime bırakılmasıdır. Özellikle nemli ortamı çok sever. Kuru hava koşulları yapraklardaki sararmalarla kendini gösterir.

Yeterince gün ışığından yararlanamayan kılıç çiçeği, beslenemez ve bu durum çiçeklerine yansır. Solgunluk veya kararmalarla ışık ihtiyacını karşılayamadığını belli eden kılıç çiçeği, mutlaka aydınlatılmalıdır. Genelde doğu ve batı cephesinde gelişimi çok iyidir ancak kuzey cephesinde de gelişmeye devam eder. Tek bir farkla; iyi gelişim gösterdiği konuma göre uzun vadede yaprakları canlı ve diri olmayacaktır.

Sulama

Kılıç çiçeğini sulamak için belli bir düzen oluşturulmalıdır. Yaz mevsiminin çok sıcak günlerinde haftada iki gün, kış mevsiminde çok soğuk olduğunda ise bir gün yukarıdan sulama yapmak yeterli olacaktır. Haftanın aynı günleri, aynı zamanlarda, aynı ölçülerde sulama yapmak gerekmektedir. Sulama yaparken suyun toprağın tüm alanına eşit seviyede yayıldığından emin olunmalıdır. Tavsiye edilen yöntem, sulama yaparken suyu saksı kenarlarından dökmektir. Saksının ortasından, yaprakların arasından suyu dökmek iyi sonuç vermez. Ayrıca suyun toprağın içinden geçip, saksının altından aktığını kontrol ediniz. Fazla su bitkide bakteri, mantar ve koku oluşumuna sebep olarak köke zarar verecektir. Sulamanın temel prensibi, toprağın kurumasına izin vermektir. Kurudukça sulama yapılabilir. Eğer henüz toprak ıslaksa, sulama ertelenmelidir.

Kullanılan su, kireçli olmamalıdır.

Özellikle kış aylarında kılıç çiçeğini sulamak oldukça hassas bir dengedir. Kış mevsimine kılıç çiçeği için ‘dinlenme dönemi’ denilebilir. İhtiyacından biraz daha fazla sulamak, köklerde çürüme yarattığı için bitkiyi yıpratabilir. Kök çürümesini anlayabilmek için yapraklardaki sararma, kahverengileşme belirtilerini gözlemlemelisiniz. Bu durumda bitki kötü yapraklardan temizlenmelidir. Ayrıca saksı tabağında su kalması da kök çürümesine sebep olmaktadır.

Çiçeklenme

Kılıç çiçeğinin iyi gelişim gösterdiğini yapraklarının canlılığından anlayabileceğimiz gibi; iyi çiçek açıp açmadığına bakarak da söyleyebiliriz. Kılıç çiçeği, yeterince büyüdükten ve gereken hava koşulları (nemlilik açısından) sağlandıktan sonra, çiçeklerini açar. Ancak genelde kapalı ortamlarda kılıç çiçeğinin gereksinimleri yeteri kadar karşılanamadığı için, çiçek açmakta zorlanır. Kılıç çiçeği, en güzel çiçeklerini doğal ortamında açar. Kılıç çiçeğinin yeterli nem alamadığı durumlarda, su püskürtülebilir.

Çiçekleri genelde ufak boyutlarda ve kokuludur. Önce beyaz – yeşil renklerde açan çiçekler daha sonra kırmızı ve turuncu tonlara kayabilir. Çiçeklerini açan bitki, yaprak oluşumunu da tamamlamış demektir.

Çoğaltma

Temiz bir bıçakla yan sürgünler ana kökten ayrılarak çoğaltma yapılabilir. Bir başka çoğaltma yöntemi ise, olgun yaprakları kaliteli bir toprağa ekerek, uygun hava koşullarını da sağlayarak ve yeteri kadar sulama yaparak uygulanabilir. Bu yöntemde yaklaşık iki ay kadar bakım yapılırsa, bitki oldukça sağlıklı bir şekilde büyüyecektir. Kılıç çiçeğini çoğaltırken unutulmaması gereken bulunduğu ortamdaki nem oranıdır. Hava neminin ideal olarak yüzde 60 civarında olması tavsiye edilir.

Gübreleme

Kılıç çiçeğine yıl içinde yalnızca ilkbahar aylarında gübre verilmesi yeterlidir. Diğer aylarda gübrelenmeye ihtiyacı yoktur. Vitamin konusu da oldukça hassastır. Eğer kılıç çiçeğinin gelişimi sağlıklıysa herhangi ek bir takviyeye ihtiyacı yoktur. Bakımsız kalmış, gelişimi yavaşlamış kılıç çiçeğine ise düzenli bakımını yaparak, vitamin verilebilir.

Kılıç Çiçeğini Korumak

Özellikle kuru ve sıcak havalarda çoğalan kurt ya da bit gibi zararlılar, kılıç çiçeğini besinsiz bırakabilir. Kurtları uzak tutabilmek için yaz aylarında kılıç çiçeğini dikkatlice yıkamak iyi gelebilir. Yanındaki diğer bitkilerden de ayrı bir konumda saklanmalıdır. Çiçeğin yapraklarına iki haftada bir kez sabunlu su püskürtmek iyi gelir. Bitkiyi yıkadıktan sonra direkt güneş ışığının altına koymamak, önce bir fan yardımıyla kurutmak faydalı olacaktır.

Bir diğer problem ise yapraklarda oluşabilen beyaz, su toplamış kısımlardır. Genelde soğuk havalardan olumsuz etkilenen kılıç çiçeği bu şekilde tepki vermektedir. Bu durumda yapılması gereken bitkinin bulunduğu ortamı değiştirmek, daha sıcak bir yere taşımaktır.

Eğer kılıç çiçeğinizde bir sorun ya da hastalık varsa ve bunun ne olduğunu anlayamıyorsanız; yaprağı ya da toprağından örnek alıp bir uzmana sormak gerekiyor. Uzmanın yönlendirmesine göre ilaçlama yapılmalıdır.

Saksı Değişimi

Saksı değişimi ise bitkinin gelişimine göre yapılır. Kökler irileştiğinde, saksı değiştirebilirsiniz. Genelde 4 ya da 5 senede bir kez saksı değişimi ihtiyacı olan kılıç çiçeğini yeni toprağına yerleştirmeden önce, kökündeki eski toprağı ve nemini iyice temizleyin. Daha sonra yeni toprağına yerleştirebilirsiniz. Toprak değişiminden sonra sulama yaparak, köklerine güç verin.

Kılıç Çiçeğinin İnsan Sağlığına Faydaları

Kılıç çiçeğinin tercih edilmesinin bir diğer sebebi ise, havayı temizleme özelliğinin bulunmasıdır. Bu özellikteki diğer bitkilere göre çok daha etkili şekilde oksijen sağlamaktadır. Havayı temizler ve geceleri oksijen açığa çıkarmaktadır.

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) açıklamalarına göre, kılıç çiçeği havada bulunan onlarca zehirli maddeyi temizliyor. NASA açıklamasında kılıç çiçeğinin gece boyunca, fotosentez yaparak oksijen sağladığını söylüyor. Ancak kılıç çiçeği, bakımının oldukça zahmetsiz olması sebebiyle havayı temizleme özelliği olan diğer bitkilerden ayrılıyor. Kılıç çiçeğinin sağladığı yararlar bununla kalmıyor. Bitki aynı zamanda, ortamdaki kötü kokuları gidermeye yardımcı oluyor. Evden uzun sürede çıkabilen ağır boya, cila ya da mobilya kokularını hafifletmede etkisi oldukça büyük.  Hem kötü kokuları gidermesi, hem havayı temizlemesi nedeniyle kılıç çiçeği günümüzde stres ve kirli havaya bağlı olarak gelişen ‘baş ağrısı, solunum hastalıkları, cilt hastalıkları ve kalp ritm bozukluklarına’ olumlu etki ediyor.

Peki ya Zararları?

Kılıç çiçeğinin yaprakları ve köklerinin zehirli olduğuna dair bazı söylentiler vardır. Bazı bilgi kaynakları, bitkinin yenmesi durumunda ‘öldürücü’ olabilecek kadar tehlikeli olabildiğini söylerken; bu iddiayı doğrulayan bilimsel bir araştırma henüz yoktur. Yine de evinde kılıç çiçeği yetiştiren kişilerin temkinli davranmasında fayda var.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın