kimyonun-faydalari

Kimyonun Faydaları

Kimyon; yaygınca bilindiği gibi Hindistan, Orta Doğu ve Meksika mutfaklarının vazgeçilmez baharatıdır. Lezzeti sayesinde mutfakların vazgeçilmezi haline gelen kimyonun yalnızca yemeklere hoş bir koku ve lezzet vermekle kaldığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Oldukça yaygın ve sıradan bir görüntüsü olan kimyonun faydaları saymakla bitmez. Özellikle de demir, magnezyum, kalsiyum, fosfor ve Vitamin B1 içermesi bakımından kimyon hiç sıradan bir baharat değildir. Çoğu kişi açısından yemeklere leziz ve keskin bir tat vermesi nedeniyle favori olmasının yanı sıra kimyon, sağlığı destekleyici faydaları bakımından da bir hayli zengindir!

  • Kimyon, vücuda ve bağışıklık sistemine çok fazla katkısı olan demir minerali bakımından oldukça zengindir. Akciğer’den aldığı oksijeni vücudun diğer hücrelerine ulaştırması bakımından demir, kandaki kırmızı hücrelerin oluşmasını sağlayan hemoglobinin bütünleşik bir tamamlayıcısıdır, metabolizmanın ve enerji üretim sisteminin anahtar enzimidir. Bu sayede anemi hastalığına da iyi gelmektedir. Anemi hastalığı kaynaklı yorgunluk, endişe ve zihinsel işlev bozukluğu gibi rahatsızlıkların ortadan kaldırılmasında da etkilidir. Ek olarak demir, bağışıklık sistemini sağlıklı tutan önemli bir araçtır. Kadınlarda, hamilelerde ve yeni doğmuş çocuklarda demir önem bakımından ilk sıralarda gelmektedir. Özellikle de kadınlarda, menstural dönemde kaybettikleri demirin yerine konması gerekir. Hamilelikte demir ihtiyacı maksimum seviyeye çıkar. Bu sebeple kimyon, iyi bir demir sağlayıcısı olmasıyla kadın sağlığı için ayrıca faydalıdır.
  • Hamile kadınlarda içilen sütün laktasyon oluşumunu tetikler ve salgılanmanın artmasını sağlar.
  • Eski zamanlardan beri kimyon, sindirime iyi geldiği bilinen geleneksel bir bitkidir. Sindirime yardımcı olur ve pankreatik enzimlerin üretimini canlandırarak sindirim sistemini güçlendirir.
  • Kanseri önlemede iyi bir savaşçıdır. Laboratuvar çalışmalarında kimyonun, mide ve karaciğeri tümör oluşumunundan koruduğu ortaya konmuştur. Kimyonun bu kanser önleme etkisi, organların toksinlerden arınmasını sağlayan enzimleri çalıştırması sayesindedir. Bunun yanı sıra içerdiği Vitamin A ve Vitamin C kimyasal yenilenmeyi sağlayarak antioksidan özellik gösterir.
  • Yapılan bir çalışma göstermiştir ki, kimyon hafızayı koruyan ve hafıza kaybını önleyen bir bitkidir. Stresin vücuda olan yıkıcı etkilerini azaltıcı rol oynar.
  • Kimyon diyabet hastaları için de tercih sebebidir. Vücuttaki insülin hassasiyetini dengede tutar; hatta azaltır. Nutrition Research dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre çeyrek tatlı kaşığı kimyonun 8 hafta boyunca düzenli alınması halinde kandaki şeker oranını azalttığı görülmüştür.
  • Bronkodilatör (bronşları genişleten madde) olarak çalışan kimyon, astım hastalığına iyi gelerek, hastaları rahatlatmaktadır. Göğüste oluşan kas ağrılarını hafifletir.
  • Kış aylarının yaygın hastalığı olan soğuk algınlığı için de oldukça faydalı olan kimyonu çorbalarınıza ekleyebilir, hatta birkaç tutam kimyonu sıcak suyla demleyip çay olarak tüketebilirsiniz. Bal ile karıştırmak da göğüs ağrılarına iyi gelecektir. Özellikle bal ile birlikte tüketildiğinde günlük alınması gereken kalsiyum miktarının % 90’ının alınmasını sağlar. Bağışıklık sisteminin tekrar güçlenmesini sağlar, ekfeksiyon oluşumunun önüne geçer.

Kaynak:

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın