Kırkkilit Otunun Faydaları

Kırkkilit Otunun Faydaları

Kırkkilit otu ince, at kuyruğu (ya da kuş kuyruğuna) benzeyen, tohum yerine sporlarla çoğalan, Antik Yunan’da, Çin ve Roma’da faydaları nedeniyle çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan şifalı bir bitkidir. Kırkkilit otunun tedaviye yardımcı olarak kullanıldığı rahatsızlar arasında osteoporoz, kanama, ayak enfeksiyonları, bronşit, zayıf tırnaklar ve çıbanlar yer alıyor.

Kırkkilit otunun faydaları topraktan aldığı mineralleri yapraklarında depolamasından ileri geliyor. Kırkkilit otunda manganez, kalsiyum, demir, yağ asitleri, saponin, alkaloidler ve diğer çoğu bitkinin aksine silika bulunuyor.

Çiçek Vermeyen kırkkilit otunun (Equisetum arvense) sağlığa yararlı kısmı toprak üstünde bulunan bölümü. Yaprakları taze veya kurutulmuş olarak kullanılabilir.

Osteoporoz: Kemiklerin zayıflamasına neden olan osteoporoz’un tedavisinde, içinde bulunan ve kemikleri güçlendirici özelliği olan silika nedeniyle kırkkilit otu kullanılmaktadır. Kırkkilit otunun osteoporoza etkisi sadece bir çalışmada incelenmiş ve 122 kadın üzerinde yapılan araştırmada kalsiyum ile desteklenen kırkkilit otu kullanımının kemik yoğunluğunu arttırdığı yönünde sonuçlara ulaşılmış. Tabii tek bir araştırma bulunması bu konuda kesin bir kanıya varmak için yeterli değil.

Çıbanlar: Anti mikrobik ve iltihap önleyici özelliği ile kırkkilit otu çıban tedavisinde kullanılabilir. Otu çıban üzerine direk olarak koyabilir ve kompres yapabilirsiniz. Bunun için otu ılık suya koyun, 15 dakika kadar bekletin ve bir havluyla çıban üzerine sarın. Eğer çıban iltihaplıysa günde 2-3 defa bu kompresi yapabilirsiniz. Her kompresi yaklaşık 5 dakika çıban üzerinde tutun. Aynı işlemi taze yapraklar yerine kırkkilit otu yapraklarından üretilmiş merhemle yapabilirsiniz.

Böbrek Taşı: Kırkkilit otu binlerce yıldır sağlık amaçlı kullanılıyor olsa da insanlarda etkisi üzerine çok fazla bilimsel çalışma sonucu bulunmamakta. Ancak pek çok kişi tarafından idrar çıkışını arttırarak aşırı sıvının vücuttan atılmasını dolayısıyla böbrek taşlarının sistemden atılmasına yardımcı olmak amacıyla kullanılıyor. Aynı özelliği ile kırkkilit otu toksinleri vücuttan atmak için kullanılabilir.

Zayıf Tırnaklar: Kırkkilit otu içeriğinde bulunan mineraller ile üzerinde beyaz lekeler bulunan, zayıflamış tırnaklar için en faydalı bitkiler arasında yer alır. Tırnaklarınızı güçlendirmek için 2 çay kaşığı kurutulmuş otu kaynamış suya atın ve 10 dakika bekletin. Su ılıdıktan sonra tırnaklarınızı 20 dakika kadar bu suyun içinde tutun. 20 dakika sonra ellerinizi durulayın ve tırnaklarınıza zeytinyağı sürün. Karışımın daha etkili olması için tırnaklarınızı gece yatmadan pamuklu bez parçalarıyla sarabilirsiniz. Bu kürü haftada 3-4 kez uygulayabilirsiniz.

Bronşit: Bronşit ve kuru öksürük, burun tıkanıklığı, grip ve soğuk algınlığı için kırkkilit otu çayı kullanabilirsiniz. Kurutulmuş yapraklardan hazırladığınız çayı günde 2-3 bardak içebilirsiniz. Ayrıca bir tutam kırkkilit otunu kaynatarak buharını solumak burun tıkanıklığını giderir. Hastalık 5 günden uzun sürdüyse doktorunuza başvurun.

Hemoroid: İltihap önleyici kırkkilit otu hemoroid ağrısını hafifletmek ve kanamayı durdurmaya yardımcı olur. Yemeklerden önce otla hazırladığınız çayı içebilirsiniz. Tedaviye destek için bol lifli gıdalar tüketmeniz tavsiye edilir.

Cilt Hastalıkları: Anti bakteriyel ve antiseptik özelliği olan kırkkilit otu cilt yaraları, kaşıntı, küçük çaplı yanık ve akne tedavisinde kullanılmakta. İçinde yer alan silika nedeniyle kozmetik antiaging kremlerinin pek çoğunda bu ota rastlayabilirsiniz. Evde uygulamak için kırkkilit otundan yapılmış macunu direk cildinize sürüp 20 dakika bekletebilirsiniz. Bu uygulamayı haftada 4-5 gün yapın. Cilde faydalarını görmek için çay formunda da tüketebilirsiniz. Akne tedavisinde ise suya bir miktar kırkkilit otu koyup 10 dakika kaynattıktan sonra soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra gece yatmadan bir pamukla toner gibi yüzünüze sürün. Sürmeden önce yüzünüzü iyice yıkayın.

Diş Eti İltihabı: Cilt rahatsızlıklarında olduğu gibi kırkkilit otu ile hazırlayacağınız gargara suyunu düzenli olarak kullanırsanız diş eti iltihaplarında gözle görülür bir iyileşme sağlayabilirsiniz. Aft, ağız içi yaraları içinde oldukça faydalıdır. Gargara suyu hazırlamak için taze otu suya koyup 10 dakika bekletin ya da özütünden 4-5 damla suya damlatın. Bu gargarayı diş etleri iyileşene kadar günde 2-3 kez kullanabilirsiniz.

Saç Bakımı: Kırkkilit içinde bulunan silika saçların sağlıklı uzaması, saç kaybının önlenmesi, kepek ve saçların kırılmasını engellemek için etkilidir. Bu amaçla otu çay şeklinde tüketebilir ya da haftada 2-3 kez kırkkilit otuyla hazırlanmış macunla saç derinize masaj yapabilirsiniz. Eğer otun özütünü bulabilirseniz günlük şampuanınızın içine 4-5 damla katıp iyice karıştırdıktan sonra normal şampuan gibi kullanabilirsiniz.

Kırkkilit Otunun Yan Etkileri

Diğer tüm bitkisel tedavilerde olduğu gibi kırkkilit otu kısa dönemli ve kontrollü olarak kullanılmalıdır. Eğer başka bir ilaç alıyorsanız otu kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

  • Nikotin bandı ya da sakızı kullanıyorsanız
  • Düzenli olarak alkol kullanıyorsanız
  • Böbrek hastalığınız, gut hastalığınız varsa
  • Potasyum değerleriniz düşükse
  • Şeker hastalığınız varsa
  • B vitamini eksikliğiniz varsa
  • Diüretik ya da laksatif ilaç kullanıyorsanız
  • Hamileyseniz ya da emzirme dönemindeyseniz

Kırkkilit otu kullanmamalısınız.

,

Kırkkilit Otunun Faydaları İçin 1 Yorum Yapılmış

  1. ali 21 Ocak 2015 #

    Şeker hastalığına neden yan etkisi oluyor?

Bir cevap yazın