Kök Hücre Araştırmalarının Yararları ve Zararları

Kök Hücre Araştırmalarının Yararları ve Zararları

Kök hücreler vücudunuzda bulunan bütün dokuları ve organları oluşturan hücrelerdir. İnsanlarda kök hücreler nedeniyle oluşan sinir sistemi hastalıkları, metabolik hastalıklar, kalp ve kemik hastalıkları gibi birçok hastalık çeşidi vardır. Kök hücre araştırmaları son 10 yılda Amerika Birleşik Devletleri’nde ve dünya genelinde pek çok ülkede siyasi bir obje halini alan çok popüler bir konudur. Ancak siyasi konular ne olursa olsun, kök hücre araştırmalarının birçok avantajları ve dezavantajları vardır.

Kök Hücre Araştırmaları Hakkında Genel Bilgiler

Kök hücre araştırmaları yetişkin hücrelerin embriyolarından çıkarılan hücrelerle yapılır. Geniş çapta bir incelemeye tabi tutulan bu hücreler özelliklerine göre gruplandırılarak genellikle ölü hücreler nedeniyle kaynaklanan sağlık sorunları tedavilerinde kullanılır. Kök hücrelerinin günümüzde kullanıldığı en bilinen hastalık kanserdir.

Çok Yönlülük

Kök hücrelerin birçok çeşidi ölü hücrelerin yerine kullanılabilir. Kök hücreleri hemen hemen her alıcı için tam bir DNA eşleşmesini sunar. Çünkü kök hücreler çoğu zaman bütün vücutlar tarafından sorunsuz olarak kabul edilir.

Kök Hücre İle Tedavi Seçenekleri

Kök hücreleri tedavilerinde kemoterapi ve radyasyon tedavisi ile zarar görmüş hücrelerin yerine yeni hücreler oluşturulması etkili bir yol olarak düşünülmektedir. Ölü beyin ve omurilik hücreleri de kök hücreleri ile değiştirilebilir.

Embriyonik Dezavantajları

Embriyonik kök hücrelerinin en büyük dezavantajı, yeni bir hücre elde etmek için embriyoya zarar verme gerekliliğidir. Öte yandan rastgele bir insandan alınan hücreleri vücudunuzun reddetme olasılığı vardır. Bu tür reddetme durumlarında kök hücreleri vücudunuzda tümörlerin oluşmasına neden olabilir.

Yetişkin bir insanın kök hücresini kullanmanın en büyük dezavantajı, onların embriyonik yapılarının gençlere ve çocuklara göre daha yıpranmış olması ve bu hücrelerin daha kısa süreli yaşamasıdır. Ayrıca kemik iliği ve göbek bağı diğer kök hücrelerine göre daha hassastır.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın