kolonoskopi-nedir

Kolonoskopi Nedir?

Kolonoskopi çeşitli bağırsak hastalıklarını tespit etmek için gerçekleştirilen bir tanı uygulamasıdır. Kolonoskopi yöntemiyle doktorlar bağırsakların iç yüzeylerini inceleyerek gerekli bilgileri edinebilirler. Eğer bağırsaklarınızda anormal doku bozuklukları varsa doktorlar bunları tedavi edebilirler. Ayrıca kolonoskopi, iltihaplı dokuların ve kanserli hücrelilerin büyümeleri vb. gibi durumları saptamada yardımcı olur. Kısacası kolonoskopi bağırsaklarınızın diğer organlarla olan ilişkilerinin ve ortaya çıkacak sorunların saptanması için yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Doktorlar 50 yaş üstündeki insanların her yıl düzenli olarak kolonoskopi yöntemiyle muayene edilmesini tavsiye ederler.

Kolonoskopi için hazırlanan prosedüre uymak zorundasınız. Öncelikle kolonoskopi öncesi bağırsak hazırlığınızın yapılması gereklidir. Size verilecek müshil ile bağırsaklarınızın boşaltılması sağlanır. Doktorlar durumunuza göre önceden size uygun birkaç diyet hazırlayarak, bu diyete uymanızı isteyebilirler. Acil durumlarda fitil, lavman vb. yöntemler bağırsakları boşaltmak için kullanılabilir. Kolonoskopi işlemi sırasında ince ve uzun bir tüp bağırsaklarınızdaki anormallikleri tespit etmek için boşaltım sisteminizden içeriye sokulur.

Kolonoskopi Prosedürü Nedir?

Kolonoskopi öncesi size acı çekmemeniz için kan yolu ile sakinleştirici verilir. Kolonoskopi uygulanırken ayaklarınız göğsünüz ile birleşmiş bir şekilde yan yatmak zorundasınız. Doktorunuz kolonoskopi işlemine başlamadan önce bağırsaklarınızın kolonoskopiye uygun hale gelip gelmediğini görmek için sizi bir kez daha muayene eder. Kolonoskopi işleminde kolonoskop kullanılır. Kolonoskop bir ışık kaynağının ucunda video kamera olan esnek tüp benzeri bir cihazdır. Bu cihaz anüs yoluyla bağırsaklarınızın uzunluğu boyunca boşaltım sisteminize sokulur. Kolonoskopta bulunan kamera ile içerideki görüntü monitörde doktorunuz tarafından incelenir.

Kolonoskop çeşitli olanaklara sahiptir. Bağırsaklarınızın daha iyi görünebilmesi içini bağırsak duvarınıza hava pompalanarak bağırsak uzunluğunuz arttırabilir. Aynı zamanda anormal dokularınız kolonoskop yardımıyla düzeltilebilir. Eğer kanamanız varsa çeşitli ilaçlar enjekte edilerek kan akışınız yavaşlatılabilir. Standart bir kolonoskopi işlemini tamamlamak yaklaşık 30 dakika sürer ama kanamanız varsa daha uzun sürebilir. Bazı durumlarda sanal kolonoskopi önerilir. Sanal kolonoskopi işlemi içinse kolonoskop gerekmez.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın